Intimna, dirljiva i umjetnička priča o bolničkim danima

0
981
Foto: Danas, printscreen

Disko kugla, stalak za infuziju i mobilni telefon, deo su ”Izložbe: bolji.života – Miroslav Ničić”, koja je otvorena u Beogradu u KC Grad. Jedna intimna, dirljiva i umetnička priča o bolničkim danima i iščekivanju transplantacije koštane srži.

Priče koja se nije završila onako kako bismo svi voleli. Miroslav Ničić, bivši gitarista beogradskog benda Zemlja Gruva, na sceni je bio poznat kao Niče.

„Miki je pre svega bio konceptualni umetnik, voleo je koncept i nije voleo niko da razbija taj koncept. Nemojte da gledate na ove slike kao nešto teško i loše, gledajte ih kao koncept“, rekla je na otvaranju izložbe Maja Uzelac, rediteljka i supruga Miroslava Ničića.

Prema njenim rečima Miroslav se sa bolešću borio 3,5 godine, i isto toliko je terao bolest da odustane od njega, a za to vreme nije izgubio duh koji izvire iz fotografija, duh malog Baster Kitona.

Pevačica Zemlje Gruva Ana Đurić Konstrakta rekla je da je Miki bio nemirnog duha kao i da ga je stalno vodila ideja da nešto mora da učini za bolji svet.

„Bolest ga je smirila i upravo mu pružila da to uradi. Prvo, da se susretnemo sa odlaskom i smrti koji je upakovao u jedan ohrabrujući paket pun ljubavi. Drugo, da na jednom mestu okupi različitu muzičku scenu“, navela je Ana.

Tokom svog lečenja Miroslav Ničić je komponovao ceo album pesama posvećenih svojoj porodici. U bolničkim sobama Beograda, Beča i Tel Aviva, on ih je, „izvrištao“, otpevao i snimio demo-verzije.

Ničeovi saradnici muzičari, kolege sa scene, na koncertu u subotu 23. novembra u KC Grad će izvesti sopstvena viđenja. Među njima biće i Plejboj, Artan Lili, Auto Park, Ida Peršter i drugi.

Da Vas podsetimo:  Nepokretna Jasna Dedić (3) i njena mnogočlana porodica nadaju se boljim uslovima za život

Da biste osetili ljubav, radost i volju za životom na ovim fotografijama kao i razumeli muziku koju je u svojoj bolničkoj sobi stvarao Miroslav Ničić ne morate da budete bolesni. Ova izložba i koncert je namenjen svima jer kako kaže Maja Uzelac iako je smrt sastavni deo života upravo su ona i bolest najčešće tabu teme u ovom društvu.

Ceo projekat je humanitarnog karaktera pa će sav prihod od prodaje ulaznica za koncert u subotu koje koštaju 500 dinara biti poklonjen Udruženju „Zajedno za novi život“ u svrhu nastavka igranja istoimene predstave koju izvode pacijenti koji su uspešno prošli proces transplantacije organa. Jer tamo gde jedan život stane, drugi se nastavlja.

Izvor: Danas

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime