Ipak, bravo za gospođu Marinu

0
1693

 

Igor Vukić/Foto: printskrin Youtube/TheOrdMantel

Programsko veće HRT-a je  održalo hitnu sednicu sazvanu isključivo zbog emisije “Dobar dan Hrvatska” od 30. maja, u kojoj je gostovao Igor Vukić, koji je izneo sporne tvrdnje o naravi i funkciji koncentracionog logora Jasenovac.

HRT je reagovao nakon emisije koju uređuje Karolina Vidović Krišto, u kojoj je ugošćen Igor Vukić, novinar, publicista i sekretar udruženja Društvo za istraživanje trostrukog logora Jasenovac, poznat po tvrdnjama da je koncentracioni logor Jasenovac zapravo bio radni logor i sabiralište radne snage te da tamo nije bilo nikakvih masovnih i serijskih ubistava.

Nakon skandala, oglasila se novinarka Marina Medved Pulić, koja je vodila emisiju, zajedno s kolegom Franom Ridjanom, u kojoj je predstavljena i Vukićeva knjiga “Radni logor Jasenovac”. Ona se u pismu obratila, kako piše, kao slobodna građanka Republike Hrvatske, naglašavajući da ne iznosi stav HRT-a, prenosi Net.hr.

– Kolegama novinarima, vođstvu kuće, svima koje sam svojim nastupom povredila i/ili razočarala: Kriva sam. U emisiji Dobar dan Hrvatska emitovanoj 30. maja 2018. nijednom se nisam ogradila od stanovišta Igora Vukića koji je predstavljao svoju knjigu “RADNI LOGOR JASENOVAC”. Čak sam i konstatovala kako je pravo zadovoljstvo slušati s kakvim žarom govori. Izvinjavam se svima koje sam tim činom povredila, ali i žalim što čovek takvog žara ima uverenja suprotna mojima. Većina onih, s kojima delim uverenja, nemaju taj žar. Ćute. Katkad objave status na Fejsbuku, članak na nekom od portala potpisan inicijalima ili samo ogovaraju po hodnicima. Razumem naknadno ograđivanje vođstva HRT-a, no bilo bi mi daleko draže da su se ogradili pre “sporne” emisije, jer su za gostovanja znali!!! – piše Marina Medved Pulić i pojašnjava.

– U emisiji koju nisam uređivala, nisam birala ni gosta ni knjigu koja se predstavljala. Dana 30. maja 2018. bila sam voditeljka prema rasporedu za taj dan i postupila kao u predstavljanju bilo koje druge knjige, autora i tematike. Mogla sam reagovati kažete? I jesam. Svojim nereagovanjem na izjave gosta. Zašto baš sad i zašto kod ovog gosta? Zato što je ovo bila kap koja je prelila moju čašu. Zato jer gostovanje nije bilo urednički postavljeno kao panel diskusija. Zato što emisija Dobar dan Hrvatska, u krajnjem slučaju, i nije tako zamišljena. Zato jer nije bilo druge strane. I zato što je Igor Vukić predstavljao knjigu prepričavajući njen sadržaj vodeći se podacima koje je istraživao. Dao je za njih, kako je rekao, “ruku u vatru”. Razgovarao je i sa svedocima. Ja nisam. Niti videla te podatke niti razgovarala sa svedocima – piše HTV-ova voditeljica.

Da Vas podsetimo:  Koga pomilovati na Dan državnosti ako nemaš državu

Davne 1975 godine bio sam određen u komisiju za uništavanje strogo poverljive dokumentacije. U dosadi spaljivanja privuko me je naslov o Nirberguškom suđenju ratnim zločincima. Dokumentovani materijal mi je bio veoma intersantan, te sam ga prisvojio i nalazi se kod mene i dan danas.  Pošto je Igor Vukić opisao logor kao jednu humanitarnu instituciju , koja je između svih argumenata izneo  i da su u logor dovođeni i Jevreji da bi bili spašeni od nemačkih ubijanja. Pa gospon Igore, doveden sam u dilemu ko LAŽE vi ili Država FNRJ.

Veroljub Milošević, novinar

 

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime