Iskustvo

4
1909
Foto: pixabay

Znate ja sam završio školu i fakultet. Dobio sam i diplomu. To je bio težak put jer  moji roditelјi su bili suviše  ponosni i siromašni da bi im palo na pamet da mi kupe diplomu, kao što je to uobičajeno u našoj okolini.

Kažu to je društveno priznanje moga učenja. Sav srećan, jer je valјda došao kraj bednom studentskom životu, krenuo sam po raznim firmama da tražim posao. Računao sam da je bolјi usmeni razgovor nego slanje SI-VI –a preko interneta.

Nisam ni slutio da je dolazak u svaku firmu jedna nova škola koju do sada nisam završio. Slušao sam pažlјivo. Objašnjavali su mi da društvo u firmi privređuje i da mora da zarađuje da bi opstali. Brinu nad svojom sudbinom i bore se na tržištu . U sadašnjim uslovima traže uporišta u vlasti. A to košta. Lepo su me pitali, ko sam  i da li sam u mogućnosti da doprinesem poslovanju firme. U kojoj su partiji moji rođaci i prijatelјi i na kojim su položajima i imaju li uticaja u vlasti i javnim firmama. Da li može da se dobije neki  tender i koliku treba dati donaciju onome ko nepristrasno odlučuje koju će ponudu prihvatiti.

Pošto ovakvu vrstu ponude nisam mogao da im pružim, osim pokazane diplome, objasnili su mi, iskreno, da dovolјno imaju briga sa svojim zaposlenima i da im ne treba još jedna briga u vidu moje malenkosti.

Uvek sam voleo otvoren razgovor i nije mi teško palo ovakvo objašnjenje.

Slična objašnjenja dobio sam i u narednih tridest firmi koje sam posetio sa istim cilјem.

Kod trideset prve firme , već i nisam obraćao pažnju na nazive, jer sam mehanički išao da ispunim dnevnu kvotu obilazaka.

Da Vas podsetimo:  Šlajfovanje bagera po ravnoj zemlji

Bio sam prijatno iznenađen jer su me odmah primili na razgovor. Imali su puno razumevanja za moju molbu za posao i moj položaj nezaposlenog.

Posle razgovora, rekli su mi da sam primlјen na neodređeno vreme i da dođem sutra da potpišemo ugovor o radu i završimo ostale formalnosti.

Oduševlјen ovakvim razvojem situacije, srdačno sam se pozdravio sa osobom koja se predstavila kao direktor.

Pomislio sam da ipak nije svuda isto jer ima još firmi u našoj zemlјi koje ozbilјno pristupaju izboru kadrova naročito onih koju su početnici i nemaju neku vezu da bi dobili posao a nisu ni članovi vladajuće partije.

Krenuo sam kući zadovolјan, ali setio sam se, da u uzbuđenju od tako dobre vesti, nisam ni pitao koja je to firma.

Okrenuo sam se da se vratim i pogledam ali nije bilo potrebe.

Na ulaznim vratima je stajala tabla sa natpisom  GRADSKA LUDNICA

Milorad Č. Ćosić , dipl.pravnik /na penzionerskoj infuziji/

Beograd

4 KOMENTARA

  1. Sto se tice poslova i zaposlenja u buducnosti, slazem se sa komentarom Milosa. Milsim da ce se u buducnosti vise ceniti dobar stolar, keramicar ili varioc i slicno. Nazalost poslove pravnika, ekonomista i ostalih fakultetskih zvanja mi obicni smrtnici necemo moci da dobijemo. Oni ce biti rezervisai za pripadnike kaste i njihovu decu. To se vec desava, pogledajte samo cija deca danas studiraju, i kako zavrsavaju te fakultete. Sto se tice programera i ostalih „kompijuterskih“ zanimanja, to je mac sa dve ostrice. Trenutno je tu velika potraznja i plate su dobre, ali to je trenutno. Internet je relativno sveza stvar, a deca se danas bukvalno radjaju uz lap top, za par godina doci ce do viska radne snage u tim sektorima i naravno padace cena rada, a mozda nas sve zameni neka aplikacija, pa se lepo vratimo na sela da sadimo baste.

  2. А да ли је аутор размишљао о томе да научи неку струку која недостаје фирмама, на пример да буде возач, програмер, варилац, грађевиски радник, електричар, конобар, кувар…. Онда га не би питали да ли је у партији . Али не, то су занимања „испод части“ племенитих Срба.

    • Ne,nema nikakvog posla,titovi omladinci su zatvorili sve fabrike,koje su prvo doveli do uništenja pa oni kupili za dinar.Sada su te fabrike ili zatvorene ili porušene,pa se na veliko prave stanovi da se peru pare od belog praha.Ko to ne vidi,slep je kod očiju.

  3. Original.To je naša zbilja.U suštini,kada bi nas neka sila okupirala,to bi nam došlo kao oslobođenje,jer kako stvari stoje Srbi se ne mogu osloboditi ovih zlikovaca.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime