Isplaćeno tri i po puta manje novca?!

0
829
Demonstracije vlasnika restorana u Budimpešti protiv produžetka zatvaranja ugostiteljskih lokala do 1. marta i izostanka obećanih subvencija države

Pandemija koronavirusa je posebno pogodila ugostitelje od kojih su mnogi morali da udare katanac u bravu. Svaka zemlja na svoj način na stoji da pomogne uslužnom sektoru a primer Mađarske pokazuje da je problem, izgleda, daleko dublji.

Tekst i foto: Vlasitmir Vujić, Budimpešta

Iz podataka koje je kabinet premijera Mađarske saopštio javnosti poslednjeg januarskog dana, definitivno je jasno da vlada Viktora Orbana ima vrlo ozbiljnih problema sa isplatom sektorskih subvencija na zarade.

Suština Programa, koji je njegova Vlada pokrenula sredinom novembra prošle godine, bila je da polovinu ličnog dohotka radnika u sektorima koji su u teškoj situaciji zbog ograničenja rada (uzrokovanog pandemijom koronavirusa) — ugostiteljstvu, turizmu i slobodnim aktivnostima — preuzme država, i da se zaposleni u ovim granama oslobode plaćanja poreza i doprinosa. Prema rezimeu resornog ministarstva od 28. januara, 14 hiljada poslodavaca podnelo je prijave za više od stotinu hiljada (stalno) zaposlenih, čija je ukupna novčana vrednost veća od 25 milijardi forinti (oko 42 miliona evra). Međutim, država je do sada uplatila tri i po puta manju sumu od one koja je trebala da bude?! Dodeljeno je svega sedam (7) milijardi forinti.

Podvlačimo, naknada se isplaćuje samo onim preduzećima koja nisu otpuštali svoje radnike i u celosti su im isplaćivali lične zarade. Na osnovu precizne statistike, dokumentovano je da su tri četvrtine kompanija u Mađarskoj od novembra 2020. do kraja prvog ovogodišnjeg meseca — ispoštovale pomenuti Program Orbanove vlade! Za tri navedena meseca isplatile su zaposlenima najamanje 43 milijarde forinti (iako su zbog ograničenja poslovanja imali mali prihod), a od Mađarske države nisu dobili obećanu finansijsku pomoć!?

Najzvučniji crveni „alarm“ stigao je iz Udruženja Ugostiteljskih radnika Mađarske, koji su medijima saopštili da čak 90 odsto njihovih članova nije primilo ni jednu jedinu forintu od obećane novembarske subvencije na neto plate.

Da Vas podsetimo:  Srbija među zemljama sa najnižim platnim jazom prema polu u Evropi

Iako restorani mogu da zarade „nešto“ i od kućne dostave hrane, to za pabove i kafiće nije održiva opcija, a bioskopi, pozorišta i cirkusi — u ovom trenutku u najtežoj su situaciji!

I to nije sve.

Najnovija (još radikalnija) Uredba Orbanove vlade o produžetku ograničenja rada (do 1. marta) ugostiteljskih objekata u vreme pandemije koronavirusa (objavljena 29. januara u „Mađarskom Glasniku“), potpuno je paralisala ovaj sektor. Predvidela je i drastične kazne za neposlušnost ugostiteljskih poslodavaca. Policija u takvim slučajevima automatski zatvara lokal, o tome obaveštava nadležni organ koji preduzima mere za oduzimanje dozvole za rad i donosi vremensku kaznu za bavljenjem delatnošću (najmanja iznosi šest meseci!), dok u slučaju ponovljenog prekršaja izriče novčanu kaznu od pet do deset miliona forinti, i(li) — čak briše vlasnika-operatera iz poslovnog registra!

Kažimo za kraj, da je u Mađarskoj (za)garantovana minimalna (bruto) zarada u 2020. iznosila 106.555 forinti, a da je od 1. februara ove godine povećana na 110.000 forinti. Broj nezaposlenih u ovoj državi (koji su po raznim osnovama pre koronavirusa bili radno angažovani) 31. januara 2021. zaokružio je brojku od 200.000…!

Hotelski lanci dobili proporcionalno, a Orbanovom prijatelju subvencije u oba „talasa“

I dok je, do sada, svega nešto više od četvrtine zahtevanog iznosa dodeljeno preduzećima u okviru sektorske šeme subvencija zarada, velike hotelske kompanije (koje zbog veličine poslovnog „lanca“ ostvaruju značajan udeo u rezervacijama) — dobile su proporcionalne državne subvencije u oba virusna talasa!

Premijer Viktor Orban i najbogatiji Mađar u 2019. i 2020. godini — Lerinc Mesaroš, vlasnik najvećeg domaćeg hotelskog lanca — „Hunguest“

Najveći lanac hotela u Madjarskoj — Hunguest Hoteli — koji u radnom odnosu ima hiljadu ljudi i u vlasništvu je već drugu godinu zaredom najbogatijeg Madjara po Forbsovoj listi — Lerinca Mesaroša (inače bivšeg gradonačelnika Felčuta u kojem živi premijer Viktor Orban i njegova porodica!) — otpustio je više od polovinu svojih zaposlenih (sic!) tokom prvog pandemijskog talasa koronavirusa — a zatim je dobio 14,7 milijardi forinti (1 evro=36o forinti) za obnovu svojih hotela!? U drugom „talasu“ pomenutog virusa (kada je zabrana tehnološkog viška bila uslov za finansijsku podršku), pomoć Orbanove vlade ovom istom hotelskom lancu (koji je u 2020. godini zbog odustajanja stranih gostiju od već rezervisanih aranžmana — pretrpeo pad prometa za oko 60 odsto) — iznosila je više od tri milijarde forinti!

Da Vas podsetimo:  EXPO 2027 i "Skok u budućnost": Šta je sve na spisku od velikih investicija?

Drugu najveću državnu donaciju (od 146 miliona forinti) dobilo je Termalno kupalište i Spa centar — Superior Spirit Hotel u Šarvaru, potom Banjski centar Saliris Resort iz Egersaloka (koji ima 24 spoljašnja i unutrašnja bazena) kojem je prosledjeno 93 miliona forinti, hotel Foras u Segedinu dobio je državnu „odštetu“ od 34,77 miliona forinti, dok je Ensana Termalu u Hevizu (članu drugog po veličini domaćeg turističko-ugostiteljskog lanca — Danubius Hoteli — zbog otkazivanja rezervacija gostiju proporcionalno participirano 16,2 miliona forinti.

Izvor: Svedok Online

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime