Isplivali snimci NASILJA nad radnicima u Linglongu, usledio ŠTRAJK

0
99

Kineski radnici zaposleni na gradilištu Linglonga od jutros su u štrajku.

Kada su zaposleni pokušali da stupe u kontakt sa svojim nadređenima doživeli su neprijatnost čemu svedoče o video snimci fizičkog nasilja pretpostavljenih nad radnicima na gradilištu te fabrike guma u Zrenjaninu, piše VOICE.

“Tridesetak kineskih radnika je jutros pokušalo da stupi u kontakt sa svojim nadređenima i da sazna kada će dobiti plate za poslednjih šest meseci rada. Naime, njima je za poslednji period angažovanja, prema rečima izvora, isplaćeno samo 50 evra. Pobunjene radnike je obezbeđenje izbacilo napolje iz pogona i oni sada ne rade”, kazali su izvori istraživačkog portala VOICE.

Dodaje se da to nije prvi slučaj da su kineski radnici nezadovoljni.

“Međutim, ranije nije bilo nikakvog zabeleženog svedočenja o njihovom položaju u kompaniji. Po tvrdnjama radnika iz Srbije, odnos prema kineskim zaposlenima je najsuroviji, pa se tako da sada samo govorilo o verbalnim i fizičkim napadima, a sada se pojavio i video snimak koji pokazuje odnos pretpostavljenih prema radnicima iz Kine, u kojem ima i fizičkog nasilja”, piše u članku.

Nakon izveštavanja VOICE-a o uslovima rada u Linglongu, započelo je „veliko spremanje“ objekta u izgradnji i okoline. Inače, deo radnika iz Srbije od juče „radi od kuće“, a veliki broj radnika iz Vijetnama je vraćen kući o svom trošku.

Podizvođači napustili Linglong zbog neisplaćenih dugova

Izvori VOICE-a kazali su da su i podizvođači napustili Linglong zbog neisplaćenih dugova, te da je sada aktivan samo China Energy.

Predstavnici Vlade Srbije bili su prošle nedelje na tajnom sastanku u Linglongu, kazali su izvori.

Radnici nisu uspeli da dobiju informaciju zašto su bili i koji je rezultat razgovora koji su vođeni sa menadžmentom kineske firme.

Da Vas podsetimo:  Nećemo rudnik bakra i zlata, nećemo trovanje cijanidom!

Inače, sa izgradnjom prve faze se već kasni. Prema poslednjim najavama državnog vrha, prve gume je trebalo da počnu da se proizvode u martu, piše N1.

Izvor: VOICE

Foto: Beta/YT Scrn

https://bizlife.rs/

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime