Ispovest srpskog heroja Novice Spasića

0
901

Novica Spasić je srpski heroj. On je izgubio oko i ranjen u nogu, dok je branio otadžbinu i narod od NATO agresora i albanskih terorista. Intervju vam prenosimo u celosti:

pizap.com14939747524601-768x576Vi imate sedmoro dece, živite u nedovršenoj kući. Da li uspevate da izađete na kraj sa vašom penzijom koju ste dobili od države?

Da, imam sedmoro dece… Iskreno vrlo teško izlazim na kraj, trenutno sam nezaposlen. Moram da prehranim decu, da ih školujem, da platim komunalije…

Država vam je platila prvu očnu protezu, ali je njoj je istekao rok. Da li imate finansijske uslove za novu očnu protezu?

Da, tačno je da mi je država platila prvu u jedini očnu protezu. Njoj je istekao rok trajanja. To što nemam novu protezu verujte mi da mi stvara zdravstvene probleme. Očna proteza ima rok trajanja od četiri godine, za novu očnu protezu nemam para. Nova očna proteza košta oko 100 000 dinara, verujte mi da ja taj novac nemam…

Nedavno ste u video prenosu uživo pričali o dešavanjima u borbi, govorili ste o našim junacima, vi ste bili ranjeni u nogu i izgubili ste oko dok ste pokušavali da spasite naše vojnike koju su u tom trenutku bili ranjeni?

Da to je tačno, ranjen sam dok sam pokušavao da spasim svoje drugove. U svojim rukama sam držao svoje oko, čak me i to nije zaustavilo da pomažem svojim saborcima. Ranjen sam i u nogu, čak me ni to nije sprečilo da pokušam da spasim drugu život. Odjednom sam pao u nesvest i probudio se u bolnici u Đakovici.

Kada ste se probudili u bolnici, o čemu ste razmišljali, i kakav je bio vaš život nakon završetka rata?

Da Vas podsetimo:  Samo nam je himna falila

Verujte mi da ne znam ko mi je spasio život. Plašio sam se osude okoline. Iskreno razmišljao sam o svojoj budućnosti, znate šta, nije svejedno izgubili oko tako mlad. Ja sam se posle rata oženio predivnom ženom, sa kojom imam sedmoro dece, njih volim najviše na svetu. Finansijske probleme imao sam i nakon rata, imam ih i dan danas. Moja primanja su vrlo skromna. Ja moram da razmišljam o tome da školujem decu, da ih izvedem na pravi put, da sutra postanu dobri ljudi. Nažalost, kao što sam rekao, trenutno sam nezaposlen i meni je posao itekako potreban. Da se razumemo, ne želim ja da me neko finansira i da mi šalje pare a ja da ležim. Želim da svojim poštenim radom, zaradim za svoju porodicu i sebe.

Proživeli ste pakao Košara, bili ste na prvoj liniji u odbrani otadžbini, da li bi Vi opet isto sve uradili?

Ja jesam preživeo, ali nažalost mnogo Srba nije preživelo. Mene iskreno ljuti kada za mene ljudi govore da sam heroj sa Košara, ne ne, ja nisam heroj sa Košara, ja sam srpski heroj! Na našu zemlju je udario mnogo nadmoćniji neprijatelj, mi smo se branili onako kako smo bili u mogućnosti. Pokazali smo celom svetu ko su naši preci i da u današnjim Srbima, još uvek teče krv Miloša Obilića, kneza Lazara. Pitali ste me da li bi opet sve isto uradio. Moj odgovor je da, naravno. Moja ljubav prema Srbiji i srpskom narodu nema granicu. Za svoju otadžbinu i narod život bih dao ako zatreba.

SRPSKI HEROJ NOVICA SPASIĆ: Tražio sam pomoć od opštite za stolariju, nisam je dobio, moja deca nemaju nijednu igračku, vreme provode na sklepanim ljuljaškama. Devojčice nikada nisu imale u svojim rukama lutke, a dečaci automobile.

Ovim putem želimo da zamolimo sve ljude dobre volje, da pomognu našem heroju Novici Spasiću.
Bilo koja pomoć je dobrodošla.
Ovo je tekući račun našeg heroja na koji možete donirati onoliko koliko ste u mogućnosti – Tekući račun u Poštanskoj štedionici: 200 36118555 50.

Da Vas podsetimo:  IZUMIREMO – A ZLATNO DOBA

www.kremlin.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime