Istina o Markalama

0
998

05865U Srbiji se odavno znalo da je „slučaj Markale“ izrežirana priča.

Masakr koji se dogodio 5. februara 1994. je privukao pažnju svetske javnosti. Prvi izveštaj iz Sarajeva tog dana je bio na Bi-Bi-Siju, čiji novinar se našao na licu mesta nekoliko minuta posle eksplozije.

Naravno, za zlodelo su optuženi Srbi.

Na pijaci „Markale“ je tog jutra ubijeno 68 ljudi, a ranjeno 144. Međutim, prema izveštaju nezavisne komisije iz 1995. godine ne postoji ni jedan dokaz da su napad izveli Srbi, što je potvrdio i tadašnji specijalni izaslanik generalnog sekretara UN za Balkan Jasuši Akaši. Drugi masakr na istom mesti i po istom scenariju desio se 28. avgusta 1995. kada je ubijeno 37 ljudi, a ranjeno 90. Taj incident je iskorišćen kao povod da NATO započne svoje vazdušne udare na Republiku Srpsku. Ponovo je Jasuši Akaši reagovao i formirao UN komisiju od pet stručnjaka iz pet različitih zemalja, koja je na osnovu podataka utvrdila da je granata mogla biti ispaljena sa lokacije pod kontrolom Armije RBiH ili Vojske Republike Srpske.

Republika Srpska nije okrivljena, ali je vreme bilo nemoguće vratiti nazad. Bombardovanje se već desilo.

U novinskim izjavama i na marginama raznih događaja, moglo se čuti kako su incidente na Markalama iscenirale muslimanske bezbednosne strukture, u dogovoru sa svojim američkim prijateljima, ali se o svemu ćutalo. Sve do prošle nedelje, kada je u Haškom tribunali svedok W-586 rekao da su ovu akciju direktno dogovarali i koordinirali Alija Izetbegović i ratni verski poglavar bosanskih muslimana Mustafa Cerić. Njegovo svedočenje ima veću težinu, ako se još doda da se radi o pripadniku jedinice „Biser”, koja je obezbeđivala Aliju Izetbegovića. Čak je prilično detaljno objasnio i kako je sve bilo izdogovarano i kako potom izvedeno. Otkrio je, dakle, i inspiratore i nalogodavce i izvršioce. Svedok je ovo rekao u postupku izvođenja dokaza odbrane Ratka Mladića, koji se tereti za „masakr Markale-1“, a po istoj osnovi se tereti i Radovan Karadžić.

Da Vas podsetimo:  Sabaton pravi pesmu o najvećoj srpskoj heroini koja je dala život za zemlju, a mi je pustili da umre u bedi

Šta će se sada desiti? Da li će tužilaštvo barem ublažiti optužnice dvojici čelnika bosansko-hercegovačkih Srba? Ili će ih možda sudije potpuno odbaciti? Da li će neko snositi javnu odgovornost, zato što je zbog laži ceo jedan narod stigmatizovan, gurnut pod sankcije i na kraju bombardovan? Ostaje da se vidi. Ali šanse da se bilo šta desi su male, ako ne raguju zvanični organi Srbije. A oni ćute, kao da vest iz Haga nisu ni čuli. Valjda su uplašeni od istine.

fsksrb.ru

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime