Isto smo postupili s davanjem dozvola N1 i Nova S kao sa RT

0
63

“Na isti način smo postupali i pri davanju dozvola televizijama N1 i Nova S, poštujući isključivo zakon i konvenciju, ne zalazeći u političke stavove tih televizija, niti u njihovu uređivačku politiku.”

Predsednica Saveta REM o dozvoli ruskom mediju za emitovanje (N1, FoNet, 17. decembar 2021.)

 

Ruski državni medij RT predstavio je na svom portalu u četvrtak (16. decembar) početak informativnog kanala na nemačkom jeziku koji ide 24 sata dnevno. Osim na internet-stranici medija, prenos uživo trebalo je da ide i na njihovom Jutjub-kanalu – ali on je samo par sati kasnije blokiran od strane Jutjuba, uz pozivanje na smernice te platforme.

RT DE je osim toga najavio da će program moći da se prati preko satelita, pozivajući se na licencu za emitovanje dobijenu u Srbiji. Nemački medijski regulatori su naglasili da i dalje nije dodeljena licenca u Nemačkoj.” (Izvor: Cenzolovka/Deutsche Welle)


Na sajtu Regulatornog tela za elektronske medije objavljeno je da je 6. decembra ove godine izdata dozvola za emitovanje programa u kablu mediju RT auf Deutsch, piše Cenzolovka. Tog dana održana je 408. vanredna sednica Saveta REM-a. U dnevnom redu koji je objavljen na sajtu nema reči o ruskom mediju.

Članica Saveta REM-a Judita Popović za Cenzolovku je izjavila “da je ta tačka naknadno uvrštena u dnevni red i da je za izdavanje dozvole glasalo osam članova Saveta, dok je ona jedina bila protiv”.

Popović je istakla niz spornih detalja u vezi sa ovom procedurom.
Između ostalog, objasnila je i da “zahtev ruske strane poziva se na Evropsku konvenciju o prekograničnim televizijama”. Iz toga “proizlazi namera ruskog medija da preko Srbije, a koristeći praksu prekograničnog reemitovanja programa, dospe na druga tržišta. Rusija, inače, još nije ratifikovala Evropsku konvenciju, i u tom smislu Srbija se namestila kao zgodan partner za zaobilaženje nemačkih propisa”. (Izvor: Cenzolovka)

Da Vas podsetimo:  Iznos nije veliki, ali je od srca

Olivera Zekić, predsednica Saveta REM, izjavila je da je dozvola tehnički neutralna, što bi značilo da njenim izdavanjem pružalac medijske usluge stiče pravo da pruža medijsku uslugu neograničenom broju korisniku putem kablovske, satelitske i IPTV elektronske komunikacione mreže, izuzev terestričke. (Izvor: FoNet, N1, Cenzolovka)

Izvor: Cenzolovka

Zekić je navela da su isto tako postupili i u slučaju N1 i Nove S.

Ali, ova izjava je – neistina.

***

Prema Zakonu o elektronskim medijima “garantuje se sloboda prijema i reemitovanja medijskih usluga iz drugih država, koja je u Republici Srbiji zajemčena potvrđenim međunarodnim ugovorima”. A “medijsku uslugu pruža bez prethodno pribavljenog odobrenja, odnosno dozvole”, između ostalih, i pružalac medijske usluge koji reemituje program na teritoriji Republike Srbije, u skladu sa odredbama Evropske konvencije o prekograničnoj televiziji”.

TV N1 je vlasništvo kompanije Adria News Sarl (deo kompanije United Media), kao i nešto mlađi kanal Nova S.

https://www.istinomer.rs/

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime