Istorijske teme, tri TV emisije: Islam; Istorijska uloga Hitlera i mesto Stalјina; Istorijska uloga i značaj Josipa Broza Tita – debata

2
2852

Na televiziji Melos u Kralјevu, postoji istorijski ciklus emisija, gde gosti profesionalni istoričari daju analize i tumačenja određenih istorijskih fenomena i procesa. Voditelј ove emisije je istoričar Milan Petrović. Doktor Dragan Petrović, koji je između ostalog i istoričar i autor većeg broja knjiga na istorijske teme, uglavnom savremene istorije, bio je gost više puta u ovoj emisiji. Ovde dajemo prikaz dve poslednje, gde je u prvom slučaju tema bila Islam, istorijska analiza i savremeno stanje, a tema druge emisije je bila Istorijska uloga u HH veku Hitlera i u drugom delu ove jednoiposatne emisije – Stalјina.

Istorijska uloga i fenomen islama, kao i savremena kretanja u okviru njega je tema prve emisije koje ovde predstavlјamo, i ona će svakako privući pažnju, jer je dr Petrović dao osnovne elemente nastanka i potom širenja uticaja islama kao jedne od monoteističkih religija velikog uticaja. Podele i struje u islamu, istorijska uloga Otomanskog carstva, čiji je sultan u isto vreme bio šef države – monarh i sa druge strane vrhovni verski vođa svih muslimana sveta. Današnja pozicija islama, pitanje islamskog fundamentalizma i sukoba civilizacija.

Istorijske okolnosti dolaska Hitlera na vlast, doktrina, struktura ličnosti, naciza. Sa druge strane okolnosti u kojima je delovao Stalјin, njegov sukob sa Trockim, razlika u koncepcijama i uloga Kominterne odnos prema Kralјevini Jugoslaviji i srpskom pitanju. Drugi svetski rat, odnosi u antifašističkoj koaliciji, poraz nacizma, širenje komunizma.

https://www.youtube.com/watch?v=wU8h5YNrcS0

Najzad treća emisija istorijskog karaktera koju ovde predstavlјamo, je na tv Most u Novom Sadu, Ekstremi, gde je tema bila Istorijska uloga Josipa Broza. Učesnici emisije kod voditelјa Bojana Panaotovića su bili dr Dragan Petrović kao istoričar i Jovanka Čolak, kao bliska rođaka Jovanke Broz.

2 KOMENTARA

  1. Hm,hmm..sto se tice „Staljina i Hitlera“, uvek su bili protivnici Jugoslavije, zbog toga sto je ona, bila stvorena, kao tampon, sirenju Nemacke na Jug i SSSR na zapad.Nije li, Sraljin, kome skidam kapu za borbu protiv fasizma, po oslobodjenju,napravio „dogovor“,sa Vucicevim Cercilom o podeli interesnih sfera u FNRJ ?koje se, gle cuda, poklapaju sa „sporazumom“, Milana Stojadinovica i Ante Pavelicem,u Argentini, Juzna Amerike, steciste i skloniste svih prezivelih i pobeglih fasista. I dan danas,traje pljuvanje i osporavanje, coveka predsednika Tita, koji, nije dozvolio razbijanje drzave, to su bile vrlo kaznjive radnje.Na, zalost naroda, nacionalisti i nacisti, docepali su se oruzja i medijske scene, i nastavili „cinodejstvovanja“, cuvenih devedesetih godina..ustase i cetnici, uzimaju svoj danak u pljacki i krvi, revnosno,sporazum Stojadinovica i Pavelica se sprovodi.

  2. Hm,hmm…sto se tice „istorijskih uloga“, imali smo priliku „uzivo“ da gledamo Aleksandra Vucica,nekada, radikalnog pristalice Milana Stojadinovica,kako,sa ne skrivenim ushicenjem,drzi besedu o Cercilu i sebi.Hoce li Srbija, na nekim „stenovitim planinama“ isklesati, likove, vece formata, Cercila i Vucica, da, turisti,kao vazna privredna grana, obidju Teslu pored crkve, i Cercila i Vucica, pored crkve u Jagodini,Bajcetini i fresku Vuka Draskovica i Draze Mihailovica, kod Trstenika..velika bi to bila „biznis ponuda“, sa prevozom , Palminim autobusima.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime