„Istorijski uspeh“: Srbija bez Kosmeta!

0
976

Dacic 2Kraj 2013. godine nije doveo do smirivanja političkih tenzija na Starom kontinentu gde se EU zahvaćena ekonomskom krizom sve teže nosi sa Putinovom Rusijom i evroazijskim integracijama. Brisel je razočaran u Kijev i njegovu odluku da saveznike potraži tamo gde su uvek i bili – u Moskvi, poručio da je ukrajinska vlast izgubila poverenje EU. Kako je istakla predsednica Litvanije Dalija Gribauskajte „Vlada Janukoviča je izgubila poverenje Evropske unije u Vilnjusu, odbijajući da potpiše Sporazum o pridruživanju. Narod Ukrajine sada mora sam da izabere svoju budućnost“.[1] Dobronamerni bi dodali hvala Bogu da mu budućnost ne bira Brisel! Ipak ove i slične izjave evropskih zvaničnika pokazuju da je Briselu teško palo odbijanje Janukoviča da prihvatajući uslove Zapada ukine suverenitet države i od nje napravi sirovinski prirepak evroatlantskog sveta. Međutim predstavnici EU su na Balkanu našli vlast koja je spremna da svoju državu potpuno potčini volji Brisela, odrekne se suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje. U Srbiji su dojučerašnji borci protiv Zapada, preko sporazuma sa šiptarskim trgovcima ljudskim organima i narkodilerima, zaslužili datum za početak pregovora sa EU. Očekuje se da će vlada u Beogradu tokom 2014. godine potpisati pravno obavezujući, sveobuhvatni sporazum sa pravosnažno osuđenim teroristom Hašimom Tačijem.

Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej je u svom govoru na konferenciji za novinare u Briselu posle dvodnevnog samita šefova država ili vlada članica EU,posvetio čitavih 7 (sedam) sekundi Srbiji, istakavši da će pregovori sa Srbijom početi 21. januara 2014. godine. Predstavnici EU su takođe potvrdili Pregovarački okvir – mehanizam i pravila za pregovore o članstvu sa Srbijom, koji je usvojio Savet ministara u utorak, 17. decembra a koji predviđa da Beograd i Priština na kraju procesa pridruživanja Srbije EU potpišu „pravno obavezujući sporazum“.[2]Jedan od zvaničnika koji je prisustvovao tom zasedanju objasnio je da je u zaključke sastanka unesena i ključna odredba da Beograd i Priština moraju sklopiti „sporazum o celovitoj normalizaciji odnosa pre nego što Srbija postane članica EU“. Takođe u Pregovaračkom okviru čija će sadržina ostati tajna za javnost do početka pregovora, ističe se da će „Srbija u sklopu napora da se usaglasi s pravnim tekovinama – zakonima i propisima Unije, posebno obezbediti da usvojeni zakoni, uključujući njene geografske razmere, neće delovati protiv normalizacije odnosa s Kosovom“. U zaključcima zasedanja šefova diplomatija EU stavlja se do znanja da će „Savet ministara nastaviti da pomno prati dalje napore Srbije za vidljivo i trajni napredak u normalizaciji odnosa s Kosovom“, s tim da svaka strana nastavi sopstvenim putem i ne koči jedna drugu na putu ka EU.[3]

Da Vas podsetimo:  Moralna smrt Srbije

Ove formulacije nisu ništa novo jer su Nemačka i Velika Britanija još ranije u „nezvaničnom“ dokumentu „non-pejperu“ zatražile da geografske razmere Srbije i njeni zakoni ne ugrožavaju normalno funkcionisanje „nezavisnog Kosova.“[4] Upravo je ovaj zahtev Berlina i Londona našao svoje mesto u Pregovaračkom okviru i tako postao obavezujuća norma za Srbiju u postupku pregovora sa EU. NJeno tumačenje je kristalno jasno. Započinjući pregovore sa Briselom srpska vlada se saglašava sa time da srpska država više ne postoji na Kosovu i Metohiji.

Andreas Šokenhof zamenik predsednika poslaničkog kluba Hrišćansko demokratske unije (CDU) kancelarke Angele Merkel objašnjava da je Pregovarački okvir priprema za Srbiju da prizna nezavisnost KiM. „Ponekad je potrebno pripremiti teren za veoma teške odluke“, istakao jeŠokenhof. Iako su masmediji u Srbiji javili kako je u Pregovaračkom okviru izbegnuta nepovoljna formulacija za Srbiju „puna normalizacija“ te da je umesto toga usvojena odrednica „sveobuhvatna normalizacija“ [sic] funkcioner CDU-a ističe da je u pitanju potpuno isti uslov. “Ne vidim razliku između ova dva pristupa. Puna normalizacija znači da nema, tako da kažem, sektorske podele, odnosno da ne kalkulišemo na način da se odnosi normalizuju u pojedinim sektorima, već u svim. Sveobuhvatna normalizacija podrazumeva duh koegzistencije, zatim modus vivendi koji uvažava realnost u susednoj zemlji. To, takođe, znači da ne kalkulišemo matematički od slučaja do slučaja, već da imamo sveobuhvatni pristup koji podrazumeva duh partnerstva, saradnje i integracija, a ne separacije,“ objasnio je Šokenhof. Dakle najmoćnija stranka, najmoćnije države EU čiji su stavovi iz nezvaničnog „non – pejpera“ zaživeli u zvaničnom dokumentu Pregovarački okvir, smatra da će kroz pregovore sa Briselom Srbija morati da „uvaži realnost na Kosovu – susednoj zemlji.“[5]

Da Vas podsetimo:  Jedna rasprava o monarhiji

Sve ovo nije zasmetalo Ivici Dačiću da Pregovarački okvir predstavi kao novu pobedu i uspeh Beograda!“Ovo je istorijski događaj za Srbiju. To je dan koji su čekale mnoge generacije građana i to je bio cilj mnogih političkih garnitura i vlada“, rekao je Dačić i istakao da je ponosan na sve što je njegova vlada uradila, te zahvalio prvom potredsedniku Aleksandru Vučiću i predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću na trudu i političkoj odgovornosti što su doveli zemlju do stepenice nikad bliže EU.[6] Postavlja se pitanje da li Dačić kada govori o mnogim generacijama građana koje su čekale da počnu pregovori sa EU, misli i na one koji su odlazili u rat dok je on bio na vlasti devedesetih godina prošlog veka, kako bi se borili protiv agresora sa Zapada i to upravo protiv onih zemalja koje su sada nametnule norme Pregovaračkog okvira Srbiji?

Kada je u pitanju „istorijski događaj“ o kojem govori premijer on bi mogao da se uporedi sa samoubilačkim potezom kralja Aleksandra koji je nakon pobede Srpske vojske u Prvom svetskom ratu stvorio Jugoslaviju umesto Velike Srbije. Beograd je i tada poslušao savete sa Zapada i država je ubrzo propala, a srpski narod preživeo genocid i druge neizrecive zločine od svoje „braće“, od kojih ni danas ne može da se oporavi. Sada se Srbija po izboru konvertita Aleksandra Vučića i Ivice Dačića približava EU čiji je član genocidna Hrvatska, dok su njene vodeće članice izazvale rat u bivšoj Jugoslaviji i predano razbijale Srbiju. Sve to u situaciji u kojoj ima izbor i pruženu bratsku ruku moćne Rusije.

Pri tom treba podsetiti da se Srbija na putu evroatlantskih integracija odriče KiM zarad neizvesnih pregovora. Upravo je iz tog razloga citirani Andreas Šokenhof istakao da ne isključuje mogućnost da pregovori Brisela i Beograda traju duže od 10 godina kao u slučaju Turske.Turska je počela pristupne pregovore u oktobru 2005. godine, ali još nije odmakla od starta. Srbija lako može da se nađe u ovoj situciji jer iz EU svaki čas stižu nove ucene. Tako je nedavno evropski komesar za energiju Ginter Etinger upozorio da će Srbija morati da „dovede ugovor o Južnom toku u sklad sa evropskim propisima ako želi da izbegne zastoj u pregovorima o pridruživanju sa EU.“ – Pristupni pregovori Srbije sa EU koji treba da počnu istovremeno kad i pregovori EU-Rusija o reviziji ugovora su dva povezana i paralelna procesa – reklao je Etinger i dodao da je Srbija član „naše energetske zajednice i mora da prihvati naša tržišna pravila.“[7] Dakle Srbija je prihvatila pravila EU i odrekla se KiM, i očekuju je nova odricanja, dok je Ukrajina napravila otklon od tih pravila i dobila ruske investicije od 15 milijardi dolara i nižu cenu gasa za trećinu.

Da Vas podsetimo:  Perpetuum mobile zamenika Zorana Radojičića

Početak pregovora Srbije sa EU nije nikakav „istorijski uspeh“ već put na kojem će građani sve više siromašti i zaduživati se dok će država slabiti i grcati pod novim uslovima Brisela. To je put u tamu čija je inicijacija odricanje od Kosova i Metohije. Zapad ulaže veliku energiju u pokušaje da onemogući povratak Rusije na Balkan i to je jedini razlog otvaranja pregovora sa Srbijom. Beograd u tom procesu može da bude samo marioneta Vašingtona i Brisela. Ipak istorija nas uči da će se srpski narod pre ili kasnije pobuniti protiv takve politike.

Boris Aleksić

Fondsk.ru

___________________

[1] http://serbian.ruvr.ru/2013_12_20/Vlada-Janukovicha-izgubila-poverenje-Evropske-unije/

[2] http://www.nspm.rs/hronika/lideri-eu-na-samitu-u-briselu-usvojili-odluku-o-o-otvaranju-pregovora-sa-srbijom-u-januaru.html

[3] http://www.nspm.rs/hronika/ketrin-eston-podnela-izvestaj-ministri-eu-odlucuju-o-datumu-za-srbiju.html

[4] http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/1/%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8

[5] http://www.slobodnaevropa.org/content/okenhof-za-rse-srbija-i-kosovo-nezavisno-u-eu/25206909.html

[6] http://www.glassrpske.com/novosti/svijet/Dacic-Istorijski-dogadjaj/141904.html

[7] http://www.nspm.rs/hronika/ginter-etinger-srbija-ce-morati-da-revidira-ugovor-sa-gaspromom-ukoliko-ne-zeli-zastoj-u-priblizavanju-eu.html

like-button.net here

wordpress-themes.org here

 

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime