Istraživači javnog mnjenja: Konfuzija kod birača, nezahvalno davati prognoze o ovim izborima

0
33

Davati prognozu u vezi sa izbornim rezultatima u ovom izbornom ciklusu i situaciji dosta je nezahvalno, kaže Vladimir Pejić, direktor agencije za istraživanje javnog mnjenja Faktor plus.

„Nezahvalno je imajući u vidu stepen konfuzije koju beležimo kod birača. Mnogi od njih ne znaju ni da li se izbori održavaju u njihovoj opštini, ni ko učestvuje, ko bojkotuje, ko je sa kim u koaliciji i tome slično“, komentariše Pejić za „Danas“.

Izvesno je da se dobar deo opozicionih birača zasitio, da se određen broj opredelio za bojkot, kao i da je isto tako određen broj razočaran ponašanjem opozicije, uoči ovih izbora.

„Evidentno je i da veliki broj ispitanika ne zna za koga će glasati“, kaže Pejić.

Kada je reč o glasačima opozicije, veliki deo njih se dvoumi između koalicije „Biram borbu“ i Save Manojlovića, dodaje, ali naglašava i da Manojlović uzima glasače Branimira Nestorovića.

„Samo je lista okupljena oko SNS mirna. Kod njih je izlaznost stabilna kao što je i rizik od ukrštanja birača minimalan“, ističe Vladimir Pejić.

On ponavlja da će animiranje birača da izađu na izbore biti ključni problem opozicije, iznova naznačavajući da je nepoznavanje osnovnih činjenica u vezi sa predstojećim izborima dominantno.

Milomir Mandić, istraživač Demostata, ističe za Danas da „mi do juče nismo znali ko će učestvovati na izborima u Beogradu od opozicionih aktera, jer smo imali najave o neučešću nekih opozicionih lista“.

„U tom smislu, teško je govoriti o prognozama efekata bojkota, jer do izbora je još dve nedelje i razne okolnosti mogu imati uticaj na izlaznost. Treba podsetiti da će sada opoziciona kontrola biračkih odbora biti nižeg kvaliteta u odnosu na decembar“, kaže Mandić.

Da Vas podsetimo:  DANICA I MIRJANA SU NAJTRAŽENIJE RADNICE: Beru crveno zlato, a evo koliko novca zarade za 10 sati rada!

On, ipak, napominje da je u ovakvim uslovima vrlo teško prognozirati konkretne vrednosti.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime