Istraživanje: Samo 41% za članstvo u EU

1
62

Grčka i Mađarska su najveći prijatelji Srbije među članicama Evropske unije, a Beograd najbolje međususedske odnose ima sa Budimpeštom prema mišljenju učesnika istraživanja Instituta za evropske poslove.

Četvrtina ispitanika (24 odsto) smatra da je Grčka najveći prijatelj Srbije, a 16 odsto je navelo Mađarsku, što je duplo više nego pre godinu dana.

S druge strane, beleži se konstantan pad broja onih koji navode Nemačku kao najvećeg prijatelja (sedam odsto), dok tu zemlju najvećim neprijateljem u EU smatra 18 odsto učesnika istraživanja. Najveći broj ispitanika misli da je Hrvatska najveći neprijatelj Srbije (22 odsto), a zatim Velika Britanija (21 odsto).

Gotovo trećina ispitanika smatra da od susednih država Srbija najbolje odnose ima s Mađarskom, zatim sa BiH 21 odsto i Severnom Makedonijom 11 odsto.

Članstvo Srbije u EU podržava 45 odsto ispitanika i to uglavnom visokoobrazovane osobe i stanovnici gradova, dok 43 odsto ima suprotan stav. To je najmanji procenat onih koji podržavaju i najveći onih koji ne podržavaju članstvo u odnosu na prethodna istraživanja. Više od polovine, odnosno 60 odsto ispitanika smatra da Srbija ima koristi od saradnje sa EU, a 27 odsto smatra da nema.

Ukoliko bi sutra bio održan referendum, Srbija bi postala članica EU, ali sa najvećim brojem protivnika članstvu ikada zabeleženim i najvećim brojem neodlučnih.

Za članstvo bi glasalo 41 odsto ispitanika, 39 odsto protiv, sedam odsto ne bi izašlo na glasanje, dok 13 odsto njih ne zna kako bi glasalo. Polovina ispitanika smatra da Srbija ne bi trebalo da odustane od članstva u EU, 35 odsto smatra suprotno, a 15 odsto ne zna.

Na pitanje o informacijama o EU, 43 odsto građana smatra da ih nema dovoljno, dok 39 odsto smatra da ima.

Da Vas podsetimo:  Srbija se u jednom danu zadužuje za 1,9 milijardi evra

U istraživanju koje je Institut za evropske poslove u saradnji sa Ninamedia istraživačkom kućom sproveo od 4. do 14. marta učestvovalo je 1.228 ispitanika na teritoriji Srbije bez Kosova i Metohije.

https://slobodnamisao.rs/

1 KOMENTAR

 1. Postalo je to jedno čudno, mistično , dvosmisleno i nelogično pitanje ….“ Da li ste za ulazak Srbije u Europsku Unuju “ ??? Geografski smo na europskom kontinentu, graničimo sa zemljama Unije, imamo prijateljske odnose sa većinom tih zemalja, shvatamo perfektno da su granice smetnja svakom napretku, svakom boljitku, otvorena smo Nacija, druzeljubiva, humana, radna !! Zašto onda ima i negativnih odgovora ?
  Kao prvo , zele li oni nas, kao što mi zelimo njih ?? Poštuju li oni nas , kao što mi poštujemo njih…??
  Iz istih ili sličnih razloga, koliko bi nama bilo korisno i komotno da budemo članica , isto toliko bi i Uniji bilo korisno i komotno da nas prihvate. Dakle, interes je obostran. Šta se to od nas očekuje da učinimo da bi nas prihvatili ?? Da li su isti uvjeti bili i za ostale članice koje su se pridruzile nešto kasnije, mislim na Bugarsku, Rumuniju , Madjarsku, Slovačku, Češku, Poljsku………….dakle zamlje bivšeg SSSR, od kojih smo mi oduvjek bili mnogo blizi zapadu ?? Da li se od njih trazilo da se odreknu dijela teritorije, u zamjenu za prijem u Uniju ??? Koliko se meni čini, nije ?? Da li su Bugari i Rumunji baš tako maestralno i perfektno „zatvorili sva poglavlja“ i bili primljeni…..?? Čini mi se da nije bilo baš tako . Kada se govori o uvjetima i poglavljima za ispunjavanje Europskih i drugih ciljeva, sjećam se da je to počelo još od Miloševića. Prvo su neopravdano nametnute famozne sankcije, pa nikome i nije padalo na pamet da isuviše objašnjava sam razlog sankcija, pa kada su nestali ti povodi ili izgovori za sankcije, onda se trazilo ispunjenje nečeg, što nije imalo nikakve veze sa navodnim razlogom za sankcije. I to traje do dana današnjeg. Kada je potpisao mir u Dejtonu, za nekoliko dana Milošević je bio “ mirotvorac“ . Završen rat u BiH , krenulo se na otimanje KiM. E tu je Milošević, proglašen zločincem ( suprotstavio se Americi i NATO, a nema većeg zločina od toga ).Neki naivni da ne kazem baš blesavi ljudi su mislili, ukoliko sruše Miloševića, da će spasiti Srbiju ucjena , zahtjeva i poglavlja.
  Petooktobarskim pučem, srušen je sa vlast Milošević. Odmah je stigao novi zahtjev, predati ga u Hag.
  Obzirom na ljudsku i moralnu kvalitetu petooktobaraca, Sloba je predat u Hag. Zahtjev novi, predati
  generale koji su branili drzavu, zahtjev izvršen, zahtjev novi predati i politički vrh koji je učestvovao u otporu NATO, opet izvršeno, pa lov na Karadzića i Mladića………………………………pa uništavanje domaćih banaka, domace privrede, strateški vaznih poduzeća, uništavanje vojske, topljenje tenkova
  ukidanje elemenata drzavnosti sa sjevera KiMa…………. i da ne nabrajam dalje jer mi se povraća od svega toga. Koliko smo za ovoliku VELEIZDAJU samih sebe , blizi prijemu u E U ????
  Zbog svega navedenog tvrdim, da je pitanje i izjašnjavanje da li smo za ili protiv pridruzenja ili ulaska u Uniju…… uz sve sto sam na početku nabrojao i cinično. Budemo li nastavili ispunjavati uslove, sasvim sigurno će mo se naći u Uniji. Kad predamo KiM, Vojvodinu, Rašku oblast i sve ostalo šta se bude trazilo kao uvjet, sasvim neprimjetno, bezbolno,postati ćemo gradjani E U ,koji su rodjeni na teritoriji bivše Srbije, pa su ispunjavajući poglavlja postali, Bugari, Rumunji, Madjari………………. a kao vrhunac sloboda manjina i visokog stepena demokracije i europskih sloboda,smjeti će , prvih pet ili šest godina , spomenuti da su rodjeni u drzavi koja se nekada zvala Srbija !!!
  Da li ste za ulazak Srbije u EUROPSKU UNIJU ???

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime