Ivica Dačić i Dragan Šutanovac, Skupština Srbije 02.09.2013.

0
1168

Dacic SutanovacZamolio bih da se vratimo temi, a ja sam reagovao na ono što ste vi rekli. Slušajući vas mislio bih da je Mlađan Dinkić u stvari doveo šeika u Srbiju. On je odradio tehnički deo posla. Koliko ja znam prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić je sa njim uspostavio komunikaciju i sa njim uspostavio i prijateljski odnos, koji je omogućio da dođe do poslovnog odnosa.

Nemojte sada iz činjenice što je on učestvovao u tehničkom delu da ispadne da je on u tome imao ravnopravnu ulogu kao gospodin Vučić. Nije korektno prema gospodinu Vučiću.

Sa druge strane kada je reč o „Simpu“. Samo ću da navedem dokument koji je vaše ministarstvo predložilo, gde se kaže u obrazloženju – da se predlaže sprovođenje postupka reorganizacije u stečaju, odnosno da je važno da se pokrene stečajni postupak. Jel ja lažem ili ovo je dokument Ministarstva finansija? Sledeći dokument koji je nastao posle konsultacija sa kabinetom potpredsednika Vučića i mojim je bio bez stečajnog postupka i u tome je bio problem.

Kada je reč o gospodinu Šutanovcu, u istom dokumentu stoji, pošto je on rekao da su problemi „Simpa“ nastali u poslednjih godinu dana, bar ste priznali da ste bili u Upravnom odboru „Simpa“ …

(Dragan Šutanovac, sa mesta: U ROS-i.)

U ROS-i, dobro, svejedno. Što baš vi, ne razumem, kako meni ne ponudi Dragan Tomić, kada sam ja iz SPS? Kako sada sa DS, ne razumem, mi moramo da isključimo Dragana Tomića iz SPS, stvarno, sa kime je sve sarađivao iz drugih političkih stranaka. Piše u dokumentu koje je Ministarstvo finansija isto napisalo, obaveze prema državnim poveriocima iznose toliko i toliko, 54 miliona evra na dan 31.12.2004. godine, prema tome, nemojte da pričate o tome da je to nastalo u poslednjih godinu dana, ali to na kraju krajeva i nije ni bitno. Samo to govorim zbog toga što je vaš predsednik stranke rekao da neko treba da ide u zatvor što nije plaćao porez, neka vodi računa šta priča, zato što ste i vi bili u upravnim organima „Simpa“.

Da Vas podsetimo:  KOMUNISTI I HILANDAR: KAKO JE TO STVARNO BILO

Slažem se sa vama, svaka vlada je kada je pravljena, vlada se formira na političkim kriterijumima, ne znam kako vi razmišljate da drugačije postoji Vlada u uslovima višepartijskog sistema, kako? Na kojim kriterijumima se formira Vlada? Na osnovu ko kako misli o sebi? Formira se na osnovu toga ko ima koliko glasova i ko ima koliko poslaničkih mandata. Nisam govorio ništa loše, rekao sam da politički dogovor podrazumeva da ova koalicija nastavlja da funkcioniše u ovom obliku. Moje mišljenje je bilo da je nemoguće bilo održati političku stabilnost ove Vlade u uslovima da Mlađan Dinkić drži resor privrede i finansija.

S druge strane, nisam mogao da prihvatim njegov zahtev da ima odgovarajuću drugu funkciju koja bi bila spojena od nekoliko različitih ministarstava i tu je priča završena. Što se mene tiče, što se vas tiče, možemo da vodimo polemiku, ali nemam razloga da …

(Saša Milenić, sa mesta: Povreda Poslovnika.)

Ne znam u čemu sam ja povredio Poslovnik pa se javljate za povredu Poslovnika.

Da vam kažem jednu stvar, ja sam poslanik ovde bio 20 godina i znam da se povrede Poslovnika uvek koriste za diskusiju i ja sam koristio. Lepo se javite za reč, nemam ništa protiv, pričajte koliko god hoćete, ali kroz povrede Poslovnika ne idemo u raspravi. Ako imate vreme da kritikujete Vladu, kritikujte Vladu slobodno, recite šta god hoćete, a ne kroz povrede Poslovnika krijemo se da na takav način polemišemo. Izvolite.

Zato, neću se više javljati da ne mislite da, neću se više javljati osim ukoliko me neko direktno ne prozove do kraja ove rasprave. Hvala.

Dragan Šutanovac | Demokratska stranka

Gospodine Dačiću, u ovom parlamentu je sedeo meni drag gospodin, narodni poslanik, ispred SPS, Milan Nikolić koji danas nije među živima, koji je bio u isto vreme i direktor u „Simpu“. Žao mi je što on danas nije ovde u prilici da vam kaže koliko grešite.

Da Vas podsetimo:  PRAVDA ZA PORODICE NEDUŽNIH MURINSKIH ŽRTVA NATO AGRESIJE DIREKTNO JE POVEZANA SA KRIVIČNOM OSUDOM MILA ĐUKANOVIĆA ZA SAVEZNIŠTVO SA AGRESOROM

Koliko je vama „Simpo“ bio važan, nama je bio važniji „Jumko“, pa smo protekle tri godine uspeli da to preduzeće podignemo da radi i funkcioniše i mi smo imali odnos, kako vi kažete, da li je neko tamo iz neke druge stranke. Mislim da takav pristup koji danas pokazujete, ovde očigledno pokazuje da svi koji su ispred vas su iz vaših stranaka, jer ima tu ljudi koji su bili aktivisti, s druge strane, u prvom redu. Čemu onda rasprava o tome ko je iz koje stranke ukoliko neko doprinosi da nešto napreduje?

(Ivica Dači, sa mesta: Što se ljutite?)

Sada kršite vi Poslovnik, dobacujete, ali to nije tema, nije tema ovde čak ni razvod braka, vidim ucveljena mlada kojoj je krivo što je ostavio mladoženja, koji misli da je porastao i da je lepši nego što je bio, tema je zašto se danas u Srbiji lošije živi nego prošle godine u ovo vreme, zašto se tim stabilnim kursom evra ne živi bolje? Zašto ne može da se kupi više? Zašto je danas gas poskupeo od 4,4%? Zašto su poljoprivredni proizvodi nikad jeftiniji? Zašto niste ispunili date subvencije poljoprivrednicima? Zbog čega je izvoz u poljoprivredi nikad manji? Zbog čega jedina stvar koja radi ovde je stvar na kojoj smo radili pet godina zajedno, a to je „Fijat“?

Ako se oslonite na jednog šeika, nema od tog posla ništa, kao što ste se 90-tih godina oslanjali na dijasporu, pa ste onda pričali o nekoj vladi nacionalnog spasa, bratstva jedinstva, nestranačkoj vladi, ekspertskoj vladi, a uvek je bilo sve gore i gore. Molim vas da se javljate za reč, ali da nam pojasnite ona pitanja koja interesuju građane, zbog čega se u Srbiji danas lošije živi nego prošle godine, to je glavna tema? Hvala.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime