Iz medija 22. avgust 2013.

0
545

Predsednik-opstine-Zubin-Potok-Slavisa-RisticAko lideri četiri opštine sa severa KiM ne promene odluku o izlasku na izbore, sigurno slede smene. Beograd dosad uveo privremene organe vlasti u 25 lokalnih samouprava južno od Ibra.

I PORED svih apela i upozorenja Beograda da će biti sankcionisani ako ne budu sprovodili državnu politiku, predstavnici Srba sa severa Kosova i dalje ne menjaju stav o bojkotu lokalnih novembarskih izbora.

Iako je bilo najava da će ovo pitanje biti još jednom razmotreno na zasebnim sednicama skupština četiri opštine – Kosovska Mitrovica, Leposavić, Zubin Potok i Zvečan – one još nisu zakazane.

Vlada će severu dati još nekoliko dana za “razmišljanje”, a ukoliko odgovor i dalje bude negativan najverovatnije će raspustiti organe u ove četiri opštine i uvesti privremena veća.

Iako sa severa poručuju da bi to bio još jedan protivzakonit i protivustavni potez, vlast je tu potpuno “pokrivena” Zakonom o lokalnoj samoupravi.

Ovaj propis predviđa da se privremene uprave mogu uvesti u opštinama u kojima je odbornicima istekao mandat, ukoliko skupština ne održi sednicu duže od tri meseca ili ukoliko ne usvoji budžet.

U Zubinom Potoku i Zvečanu prošlog maja su zbog isteka mandata odbornicima održani izbori, koje Beograd nije aminovao, a skupština u Kosovskoj Mitrovici nije se okupila skoro tri meseca.

Bivši državni sekretar u Ministarstvu za KiM Oliver Ivanović objašnjava za “Novosti” da su smene izvesne, ako Srbi ne budu poštovali Briselski sporazum.

Izvor: http://www.novosti.rs


Miljenici vlasti ne plaćaju porez

Budućeg ministra finansija Lazara Krstića dočekaće mnogo problema, a jedan od urgentnijih jeste kako naplatiti poreze od velikih dužnika kojima je država godinama „gledala kroz prste“.

Na samom vrhu najvećih poreskih dužnika je Simpo iz Vranja, čuvena kompanija za proizvodnju nameštaja, koja na ime neisplaćenih poreza i doprinosa duguje čak 50 miliona evra! Ali, na listi dužnika ima još nekadašnjih ponosa i dika srpske privrede poput farmaceutskog giganta Galenike, koja posle neuspešne privatizacije za porez duguje oko 1,75 miliona evra. Direktor Poreske uprave Ivan Simič kaže da su poreznici i dalje za nultu toleranciju prema dužnicima. To bi trebalo da znači da niko ne sme biti oslobođen obaveze plaćanja dažbina državi, ali da republička vlada može da donese drugačiju odluku i napravi izuzetke.

Da Vas podsetimo:  Medijska koalicija “jednog ministra” u zgradi “Novosti”?

– Ako Vlada donese zaključak, mi ćemo da ga poštujemo jer Vlada je ipak iznad Poreske uprave i mi tako postupamo. Kao direktor Poreske uprave znam da ako napravite jedan izuzetak, onda sam završio i počeće lavina, onda će svako reći: Kad si onome, hajde i meni – iskren je prvi poreznik Srbije.

Problem s velikim dužnicima jeste i taj što je većina i dalje aktivna, zapošljavaju na stotine, pa čak i hiljade radnika poput Simpa i Galenike, a naplata velikih iznosa na ime poreskog duga svakako bi ugrozila njihove poslovanje. To bi se odrazilo na isplate zaposlenima, dovelo bi i do otpuštanja, a u nekim slučajevima i do stavljanja katanca na bravu. Država bi tako dobila novi talas nezaposlenih, novu sirotinju na državnom kazanu. Istovremeno, država ima brojne obaveza prema osnovnim sistemima svakog društva kao što su prosveta, zdravstvo, bezbednost, tu su i penzije koje se isplaćuju iz tekućeg priliva novca, pa se vlast nalazi pred začaranim krugom – kako naplatiti porez a da u ovom lancu svi budu namireni?

Izvor: http://www.vesti-online.com


PRESKUPE ZA SRBE: TOP 5 stvari koje uglavnom ne možemo da priuštimo

Cene stanova, garderoba, krediti i kamate, avio-karte, automobili, samo su neke od stvari koje su često nedohvatljive za prosečan srpski džep.

Bezobrazluk svoje vrste je da u Srbiji, koja ima niske plate, neke stvari koštaju isto kao u najrazvijenijim zemljama sveta.

Na primer cene stanova.

Iako su nikad niže, i tako “snižene” nekretnine nema kod nas ko da kupi. U Beogradu cena kvadrata je od 1.000 do 1.800 evra, a u Novom Sadu od 900 do 1.300 evra. Za stan od 30 kvadrata, u kome bi četvoročlana porodica morala da se stisne, potrebno je izdvojiti najmanje 27.000 evra ne računajući dodatne troškove za prenos vlasništva i slično.

Da Vas podsetimo:  Medijska koalicija “jednog ministra” u zgradi “Novosti”?

Tu je i garderoba.

Iako i kod nas na izlogu piše da su krpice snižene i do 70 odsto, cene su i dalje za naše uslove visoke. Majice su oko 10 evra, suknje 20, a sakoi i po 50. U Nemačkoj, na primer, markirane majice na sniženju koštaju i po pet evra, dok su suknje mogu kupiti za 10 do 20, a sakoi i haljine do 30 evra. Da stvar bude gora, prosečna plata u Nemačkoj je pet puta veća nego u Srbiji.

Krediti su za srspki standard bezobrazno skupi.

Poznato je da imamo najviše kamate u Evropi. Od pre početka krize 2007. do danas, kod nas su dinarski keš i potrošački krediti još i poskupeli. Kamate za takve zajmove kreću se u proseku oko 20 odsto, dok su u EU i nekoliko odsto jeftinije. Kamate na kredite u evrima kod nas idu i do 30 odsto, a uHrvatskoj, koja je odnedavno članica EU, za iste kredite plaćaju dva i po, pa i tri puta niže kamate, dok su njihove prosečne plate i penzije isto toliko puta veće.

Izvor: http://www.telegraf.rs


Čajniče: Koka nosi zelena jaja

ČAJNIČE – Koka Anči, vršnjakinja trogodišnje Ane Milkanović iz Milijena kod Čajniča, svakodnevno u gnezdu ostavi Ani po zeleno jaje.

– Žena sa Sokoca je meni prodala 15 pilića, a i mojim komšijama, takođe… Ovde u komšiluku imamo više od 50 koka sa Sokoca, a samo ova moja nosi zelena jaja koja Ana ljubomorno čuva i krije i od foto-objektiva. Između Ane i koke crveno-braon boje je stvorena posebna ljubav, pa su komšije našoj koki dali ime Anči – kaže, za “Novosti”, Anina mama Danijela.

Kad crna koka nosi belo jaje, zašto da crvena ne nosi zelena.

Da Vas podsetimo:  Medijska koalicija “jednog ministra” u zgradi “Novosti”?

– Za Čajniče je to senzacija i za mene lično. Zbog Anči sam se posvađala sa komšijom, misleći da mi je podvalio ofarbano jaje, jer se tih dana raspitivao da li su moje sokočanke počele nositi jaja, jer njegove jesu. No brzo smo se pomirili, a poklanjala sam mu kasnije i zelena jaja, koja je on poturao pod kvočku, ali izleženi pilići nisu proneli zelena, već bela jaja. Mnogima sam u Čajniču poklanjala zelena jaja, a kako je Ana odrasla, ona isključivo jede zeleno jaje – kaže Danijela.

Ovo neobično jaje, neki ljudi povezuju sa uticajem NATO bombardovanja obližnjeg mosta, a to je bilo mnogo godina pre nego što je pile sa Sokoca došlo u porodicu Milanović. A onda se postavlja pitanje, zašto i još neka koka ne liči na Anči.

Izvor: http://www.novosti.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime