Iz medija 24. avgust 2013.

0
579

sednica-vlade-srbijeRekonstrukcija Vlade ulazi u završnu fazu, kaže za RTS premijer Ivica Dačić. U Vladi očekuje eksperte, najuglednija imena bez obzira iz koje su stranke.

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je da rekonstrukcija Vlade ulazi u završnu fazu i da će večeras zajedno sa vicepremijerom Aleksandrom Vučićem završiti tu priču.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Dačić je rekao da će za vikend Vlada predložiti izmene Zakona o ministarstvima, nakon čega će stranački organi odlučivati o kandidatima.

„Ja ću se posle Dnevnika sastati sa Aleksandrom Vučićem i mislim da ćemo večeras završiti priču o rekonstrukciji Vlade“, rekao je Dačić.

Na pitanje da li će profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu Tomislav Jovanović biti kandidat SPS-a za ministra prosvete, Dačić je rekao da to može da se desi ali da će se o tome raspravljati u okviru SPS-a.

Dačić poručuje da o tome ne treba raspravljati u medijima, već unutar Socijalističke partije Srbije, naglašavajući da je suština rekonstrukcije da se predlože najbolji kandidati.

Komentarišući medijske napise o nesuglasicama unutar vladajuće koalicije Dačić je istakao da je to potpuno normalno i da Socijalistička partija Srbije nije isto što i Srpska napredna stranka i obrnuto.

Izvor: http://www.rts.rs


Dinkić uzvraća udarac Dačiću, blokiran “Simpo”

Ukoliko vlada u ponedeljak ne prihvati predlog kako da se poreski dug plati, “Simpo” u sredu prestaje s radom, rekao Dragan Tomić, predsednik te kompanije.

Poreska uprava Srbije blokirala je račun “Simpu” zbog duga od 4,72 milijarde dinara. Time su se ostvarile pretnje Mlađana Dinkića, odlazećeg ministra finansija da će ovoj kompaniji račun biti blokiran i da će on s mesta finansija otići kao ministar koji je postigao nultu toleranciju kada je reč o plaćanju- poreza.

Nije vredelo ni to što je premijer Ivica Dačić pre dva dana, na Din kićeve najave o blokadi “Simpa”, re- kao da odlazeći ministar nema prava da predlaže mere koje imaju politič- ki karakter. Otuda pitanje kako to da je potez odlazećeg ministra jači od upozorenja aktuelnog premijera. Odluka o blokadi “Simpa” poklapa se istovremeno i s poslednjim najavama prvog potpredsednika vlade Aleksandara Vučića “da će svi u državi biti dužni da plaćaju porez i da će administracija nastaviti da sprovodi politiku nulte tolerancije prema poreskim dužnicima”.

Da Vas podsetimo:  Medijska koalicija “jednog ministra” u zgradi “Novosti”?

Politikin izvor iz SPS-a kaže da Dinkić na “Simpu” pokušava da dobije nove političke poene i da je time već započeo novu predizbornu kampanju, pokušavajući da na slučaju “Simpa” poruči biračima – kako je on neko ko striktno poštuje zakon.

Pitanje je samo, kaže isti izvor, gde je bio do sada da blokira račun “Simpu” na čijem je čelu Dragan Tomić, član SPS-a.

Srpska napredna stranka se ne uključuje u celu priču. Naš izvor iz SPS-a kaže da oni šalju jasnu poruku da žele da ostanu po strani, ali veruje i spekulacijama da naprednjaci žele oslabljen SPS. Ima teorija i da se Dinkić ovim potezima oko “Simpa” želi da ugodi Vučiću.

Na pitanje šta za “Simpo” znači ovakva odluka Poreske uprave, Dragan Tomić, predsednik ove kompanije iz Vranja kaže za “Politiku”, da veruje da će se od ponedeljka situacija promeniti, jer će vlada usvojiti predlog kako da se plate poreski dugovi. Tomić juče nije hteo da precizira šta tačno predviđaju garancije koje će ponuditi, niti s kim će iz vlade razgovarati.

Izvor: http://www.politika.rs


Jovanka Broz u teškom stanju

Udovica bivšeg predsednika SFRJ Jovanka Broz u izuzetno je teškom zdravstvenom stanju i lekari se bore za njen život, rekao je direktor Urgentnog centra Zlatibor Lončar

Prvi rezultati pokazuju na početak sepse, rekao je Lončar i naveo da je Jovanka Broz primljena u polusvesnom stanju sa dekubitnim ranama i većom ranom na grudnom košu.

Lončar je rekao da je Titova udovica primljena u Urgentni centar u veoma zapuštenom stanju i da je dovedena u pratnji dvoje rođaka kada više nije mogla da se protivi lečenju.

Prema njegovim rečima, nema naznaka da je Titova udovica doživela infarkt kao što su danas neki mediji preneli.

Da Vas podsetimo:  Medijska koalicija “jednog ministra” u zgradi “Novosti”?

Direktor Urgentnog centra je preneo da je Jovanku Broz oko 17.30 časova posetio premijer Ivica Dačić.

Izvor: http://www.akter.co.rs


Živimo li u Srbistanu ili Srbiji?

Veliki broj naših sugrađana može da se „pohvali“ da je živeo u četiri države, SFRJ, Saveznoj republici Jugoslaviji, Srbiji i Crnoj Gori i Srbiji. Ipak, jedna sedamnaestogodišnjakinja svojom ličnom kartom može da dokaže da trenutno živi u – Srbistanu.

Tako smo ponekad u šali, ali i momentima ogorčenosti nazivali našu zemlju, ali Srbija zvanično nikada nije bila Srbistan. Barem je tako bilo do danas, kada je Ksenija Sisojević u Policijskoj upravi Voždovac preuzela ličnu kartu svoje 17-godišnje ćerke. Na njoj su neki od ključnih podataka, uključujući i naziv države, bili na turskom jeziku.

„Umesto da simbolično proslavimo bili smo zatečeni, sve je bilo na turskom…“

Prva stanovnica Srbistana se, prema rečima majke, oseća više nego zbunjeno.

„Ovo je suludo.“

Ovo bi u svakom slučaju mogao biti vrlo neprijatan propust državnih organa, ako nije u pitanju običan lapsus ili greška u softveru.Pripadnici MUP-a još uvek obrađuju podatke koje smo im prosledili, pokušavajući da ustanove poreklo ovogproblema. Pravo na odabir stranog jezika u ličnim dokumentima imaju pripadnici nacionalnih manjina ali Sisojevići kažu da ne pripadaju nijednoj, i nadaju se da će greška brzo biti otklonjenja.

Izvor : http://www.b92.net

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime