Iz pilotske kabine u potragu za dušom hrane

0
901

Kragujevčanin Vujadin Vujadinović je pilot, hotelijer i ekonomista; već par godina osmišljava kragujevačke sajmove, organizuje festivale i uspešno vodi HoReCa organizaciju. Razgovarali smo o tome zašto ne „krstari“ nebom, već traga za „dušom“ hrane…

vujadinVujadin na „Šumadija sajmu“ osmišljava sajmove i festivale od 2013. godine, kako kaže, sa željom da osveži sajamsku ponudu i donese nove priče poput KGastro festivala, Beauty Fest-a, KG open sky festival, Sajma čokolade… Posao je kreativan i interesantan, nema automatizma, što našem sagovorniku odgovara jer kaže da ne voli statiku, već upravo to što je u prilici da stalno upoznaje nove teme, profesije i ljude, a ta radost mu je vetar u leđa kada, neizostavno, dođu „dosta mi je svega“ trenuci.

U ugostiteljstvo je zakoračio na Malti, nakon srednje škole. Krenuo je „trbuhom za kruhom“, počeo je od najprostijih poslova i napredovao do menadžera jedne od deset najpopularnijih diskoteka gostiju iz celog sveta. Zaradio je za školovanje na Pilotskoj akademiji u Vršcu, te 1993. godine, bio je jedini student u klupi, jedan koji ostvaruje dečački san. Nije mu, međutim, bilo suđeno da „krstari“ nebom. Dve nedelje pred zargovor za posao, Vujadina je udario automobil i polomio mu, kako kaže, sve što je moglo da se polomi, a u krhotinama se na njega obrušio i njegov san. Nije više bio sposoban da takav upravlja avionom. Izgubio je viziju, godine odricanja, trud, novac, trebalo mu je dosta vremena da se od svega oporavi i pronađe snagu da „ganja“ neku novu viziju. Kada se presabrao, iskustvo sa Malte, gde se dobro snašao u ugostiteljstvu, odvelo ga je na studije hotelijerstva, a nakon te diplome, završio je i ekonomiju, pa sada upravo sa tim kvalifikacijama radi kao menadžer projekata.

Da Vas podsetimo:  U Srbiji se sklapaju i srpsko-albanski brakovi

vujadin_vujadinović_kragujevčani_5„Žica“ za ugostiteljstvo nikad nije utanjila. Veliki uspeh u njegovoj organizaciji doživeo je prvi Juniorski internacionalni kup KGastro, a potom i drugi, koji su okupili „krem“ Svetske asocijacije kuvara i uspostavili značajne veze. Bio je organizator i Beogradskog festivala slatkiša i Internacionalnog takmičenja kuvara u Skoplju. Pošto u Šumadiji i Pomoravlju nije postojala nijedna profesionalna organizacija koja objedinjuje bavljenje gastronomijom, ugostiteljtvom i turizmom, Vujadin i profesor Vladimir Arsenijević iz TUŠ „Toza Dragović“ inicirali su osnivanje HoReCa asocijacije 2015. godine, o čijem pominjanju ćete najviše i čuti za našeg sagovornika, srećom, u najboljem kontekstu, jer je organizacija za kratko vreme postigla velike uspehe. Uspešno završena ugostiteljska škola ne znači obavezno i dobru praksu, a ni to da se došlo do „duše“ hrane. HoReCa nije vezana samo za gastronomiju, već za ugostiteljstvo generalno i kroz njega turizam. Kroz aoscijaciju stručnjaci mogu da se specijalizuju za određenu kuhinju, mladi da rade sa skupim i retkim namirnicama sa kojima se nisu susretali u školi, oni koji već imaju dane i dane u kuhinji da se usavrše, poznati kuvari dolaze da prenesu svoja iskustva na mlade kolege, a članovi odavde kod njih mogu da idu na praksu. U prilici su da „kradu zanat“, između ostalih, od rukovodioca Metro HoReCa centra, prvog master šefa Srbije, Uroša Uroševića. Asocijacija sarađuje sa više od 40 tog tipa iz celog sveta i brojnim kompanijama, ima čoveka za svaki segment neophodan za uspešno bavljenje ugostiteljstvom, tu su arhitekte, dizajneri i drugi koji mogu da odrade kompeltan konsalting hotela, restorana, od izgleda do obuke kadra. Neprocenjivo za mlade buduće majstore svog zanata su takmičenja po celom svetu, sa kojih u Kragujevac stižu najsjajnije medalje. Oni, zastupajući Kragujevac, daju alibi tezi da se u Šumadiji dobro jede, a vođeni idejom da ne budu zaboravljeni kuvari u nekom malom restoranu, već poznati i cenjeni.

Da Vas podsetimo:  Svrljiški Deda Mraz pola veka uveseljava mališane

Mimo svega ovoga, mnogo sastanaka, seminara, organizovanja, našem sagovorniku ostaje malo vremena za neke sasvim lične hobije. Ranije, dok ga povrede u tome nisu sputale, se bavio padobranstvom i voleo adrenalinske sportove, odlazio na raftinge i jedrenja, u mirnijim varijantama na pecanje. Sada nađe vremena za poneko putovanje ili odmor u prirodi. Strasni je ljubitelj tehno žurki pa prestonicu tim povodom često posećuje.

Jovana Mladenović

www.infokg.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime