Iz stranih medija

Evropski parlamentarci u Beogradu

0
1246

Glas Amerike

Evropski parlamentarci boravili u danas u Beogradu i tom prilikom poručili da nema novih uslova za Srbiju i da je prioritet za nastavak evropskog puta dijalog sa Prištinom. Sa druge strane premijer Srbije Ivica Dačić rekao da sam datum nije važan, već šta je to što Srbija treba da učini.

Za Srbiju ne postoji novi uslovi na putu ka EU, poručio je danas šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer i dodao da se poslednjih meseci u slučaju Srbije nije izašlo iz okvira kriterijuma iz Kopenhagena i uslova koje je u decembru 2011. godine definisao Evropski savet.

Za Evropsku uniju je važno nekoliko ključnih stvari vezanih za reforme u Srbiji – od vladavine prava i reforme pravosuđa, do borbe protiv korupcije i usklađivanja sa pravnim tekovinama EU, rekao je Dežer na sastanku srpskih i evropskih parlamentaraca:

„Postoji jedan prioritet za Sriju a to je dijalog Beograda i Prištine. U tom smislu pozdravljamo poslednje odluke koje sadrže regionalnu komponentu ali i potpis na IBM protokolu. To otvara mogućnost da se predje u drugu fazu u procesu podizanja dijaloga na viši politički nivo“, naveo je Dežer.

Predsedavajući delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa jugoistočnom Evropom Edvard Kukan je ocenio da poslednji izbori u maju, kao i miran prenos vlasti koji je usledio pokazuje nivo demokratije u Srbiji. Govoreći o nastavku dijaloga sa Prištinom Kukan je poručio da odlaganje neće nikome koristiti i da je vreme da se razgovori što pre nastave.

Kukan se danas sastao i sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem i tom prilikom je istakao da EU podržava približavanje Srbije, a uslovi za to su odavno poznati: nastavak dijaloga sa Prištinom, borba protiv kriminala i korupcije i sređivanje stanja u pravosuđu:

Da Vas podsetimo:  Putin u Sočiju domaćin mirovnog sastanka lidera Jermenije i Azerbejdžana

„10. oktobra, izveštaj o napretku Srbije biće objavljen od Evropske komisije i taj dokument će sadržati sve preporuke koje Srbija treba da ispuni da bi se pomerila napred u evropskim integracijama“.

A kako je istakao srpski premijer suština razgovora Beograda i Prištine ne treba da bude u tome da se Srbija natera da prizna Kosovo, niti bi Srbija u tome bila spremna da učestvuje. Po njegovim rečima Srbija spremna za početak pregovora o prijemu u EU i nije suštinsko pitanje da li će datum biti određen u decembru ili u prvoj polovini iduće godine:

„Za nas u ovom trenutku nije najvažnije pitanje u kom ćemo mesecu dobiti datum za otpočinjanje pregovora. Najvažnije je pitanje da mi znamo šta treba da ispunimo i da proces koji vodimo, u koji smo već ušli, će definitvno dovesti do određivanja tog datuma.“

Po oceni Dačića, niko u ovom trenutku u međunarodnoj zajednici nema jasnu predstavu o tome koje će biti teme razgovora Beograda i Prištine na najvišem nivou, već se svi bave time ko će učestvovati u razgovorima.

Dežer: Neophodne suštinske pripreme

Izjavu predsednika Srbije pred UN prošle nedelje da Srbija ne treba da juri za datumima i papirima šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer shvatio je kao poruku da Beograd i Brisel u svojim odnosima treba da se vode suštinskim stvarima, dok premijer Srbije Ivica Dačić smatra da to znači da Srbija ne treba da juri, ali ne i da ne treba da žuri.

Izjavu predsednika Srbije Tomislava Nikolića pred Ujedinjenim nacijama da će Srbija u daljem procesu evropskih integracija imati svoje uslove jer nema razloga da trči za datumom i papirom, šef Delagacije EU u Srbiji Vensan Dežer ocenio je kao poruku da pre datuma i rokova, Beograd i Brisel u svojim odnosima treba da se vode suštinskim pitanjima. Dežer je danas ponovio da je sa strane EU uvek bilo jasno koji su uslovi za dalji nastavak pregovora Srbije i Unije, kao i da ne očekuje da se pozicija Srbije prema EU promenila:

Da Vas podsetimo:  Istа mеtа, isto rаstoјаnjе: Dа li ЕU možе dа uslovi Srbiјu dа uvеdе sаnkciје Rusiјi?

„Ako želimo da postignemo kvalitet u dijalogu Beograda i Prištine, moramo suštinski da se pripremimo. Jasno je da je potrebno da vidimo da Srbija definiše svoju poziciju, želimo da se u zemlji postigne konsenzus po tom pitanju. Potrebno je da se odredi ko će voditi pregovore u procesu koji će voditi Ketrin Ešton. Mnogo odluka prvo treba doneti, pre priče o datumu i rokovima.“

Premijer Srbije Ivica Dačić je izjavu Tomislava Nikolića iz Njujorka protumačio kao poruku da Srbija ne treba da juri za datumom, a ne da Srbija ne treba da žuri ka EU. Ako izrazite želju da do decembra morate da dobijete datum, onda će verovatno i cena biti mnogo veća, rekao je Dačić posle današnjeg razgovora s delegacijom Evropske komisije:

„Mislim da je važno da postoji jedan proces, a ne da jurimo za određenim datumima. I mislim da to nema nikakve veze sa našom politikom koja se nije promenila. Naša politika je ostala ista – želimo što pre da dobijemo datum za otpočinjanje pregovora, idemo ka EU i spremni smo za nastavak dijaloga sa prištinskim vlastima.“

Po rečima Ivice Dačića Srbija je spremna na relaksaciju odnosa sa Prištinom, ali, kako je dodao, Srbija neće zbog datuma o otpočinjanju pregovora sa EU da uradi nešto na štetu svojih državnih i nacionalnih interesa.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime