Iz zgrade opštine Rača slikali uzbunjivača sa unucima, pa objavili fotografije uz uvredljive komentare

0
888
Tomislav Veljković / Foto: pistaljka.rs, printscreen

Pritisak na uzbunjivača Tomislava Veljkovića iz Rače Kragujevačke nastavljen je prošlog petka, kada je sa prozora opštinske zgrade slikan dok sa unucima sedi u kafiću preko puta opštine. Potom je ta fotografija objavljena na anonimnom Fejsbuk profilu uz komentar da „lažni uzbunjivač zloupotrebljava decu u političke svrhe“. Veljković je policiji prijavio ovaj slučaj i naveo ime radnika opštine za koga veruje da je slikao njega i unuke.

Zbog toga što je prijavio da su opštinske vlasti potrošile 600.000 evra na izgradnju nepostojećeg postrojenja za preradu otpadnih voda, Veljković je izložen dugogodišnjem pritisku. Pod pritiskom su bila i njegova deca, a sada i unuci.

Sporna fotografija sa decom nastala je prošlog petka tokom protesta građana Rače zbog najavljene komasacije, dok se Veljković nalazio u kafiću preko puta zgrade opštine, nedaleko od protestanata. Nepoznati vlasnik profila „Abronoša, abronoša“  je uz spornu fotografiju stavio komentar da „lažni“ uzbunjivač Veljković koristi unuke u političke svrhe, sugerišući da su mu unuci bili paravan kako bi podržao okupljene protivnike komasacije uz opasku na kraju komentara: „I hoće li reagovati centar za socijalni rad zbog zloupotrebe dece u političke svrhe?!“

Uzbunjivač Tomislav Veljković, koji je pre četiri godine ukazao na nezakonitosti prilikom izgradnje fabrike za preradu otpadnih voda u Rači, o ovom slučaju obavestio je u subotu lokalnu policiju koja je napravila službenu belešku. Veljković je policijskim službenicima objasnio da je sedeći u kafiću sa unucima video nekoliko osoba iz opštinske uprave Rače kako gledaju kroz prozor skupštinske sale i iza njih još jednu osobu koja drži telefon i fotografiše. Uzbunjivač je dalje naveo da visina i ugao nastanka sporne fotografije potpuno odgovaraju položaju koji je zauzimala osoba sa telefonom u rukama. Policiji je rekao na koga sumnja. Objasnio je i da su ranije na toj stranici na Fejsbuku objavljivani omalovažavajući komentari povodom njegove borbe protiv korupcije.

Da Vas podsetimo:  DOKLE VIŠE: Bahati ministar Tončev svake godine časti sina sa MILION EVRA iz budžeta opštine
Tomislav Veljković sa unucima / Foto: pistaljka.rs, printscreen

Istog dana kada je snimljena i objavljena fotografija Tomislava Veljkovića sa unucima, uzbunjivaču je stigla presuda Osnovnog suda u Topoli kojom se poništava njegov otkaz dobijen nakon izvršenog uzbunjivanja. Prethodno je i Viši sud u Kragujevcu zaštitio uzbunjivača pošto ga je još pre skoro tri godine privremenom merom vratio na posao.

Prošlonedeljna presuda osnovnog suda je druga po redu u Veljkovvićevu korist, pošto je Apelacioni sud vratio prvobitnu presudu nižoj sudskoj instanci kako bi se razlučilo delovanje Veljkovića kao uzbunjivača i kao sindikalnog predstavnika.

Advokatski i novinarski tim Pištaljke od samog početka prati i zastupa uzbunjivača iz Rače. O zloupotrebama opštinskog novca i drugim malverzacijama u ovoj maloj opštini objavljeno je više od deset tekstova. Zato su novinarima advokatima Pištaljke dobro poznati izrazi kao „lažni uzbunjivač“ i slični kojima opštinsko rukovodstvo Rače pokušava da diskredituje uzbunjivača. Pomenutu frazu koristili su i članovi anketnog odbora formiranog u Rači kako bi se tobože ispitala zloupotreba opštinskog novca za infrastrukturne projekte.


Policija ignorisala tužioca i Pištaljku

Policija u Kragujevcu je petnaest meseci ignorisala zahteve Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije kraljevačkog tužilaštva u sklopu istrage o korupciji prilikom izgradnje fabrike za preradu otpadnih voda u Rači, na koju je još pre četiri godine ukazao uzbunjivač Tomislav Veljković.

Istraga je tapkala u mestu sve dok Pištaljka nije počela da se raspituje o njenom toku i rezultatima.

Nakon upita Pištaljke, zamenik javnog tužioca Branislav Pavlović 11. marta ove godine odgovara nam da je kragujevačkoj policiji poslao šest urgencija za postupanje, ali da odgovora još nema. Samo dan kasnije, policija sačinjava dugo očekivani izveštaj koji u tužilaštvo stiže 13. marta. Istog dana, Pištaljka je po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama tražila odgovor od kragujevačke policije zbog čega nisu reagovali na urgencije tužilaštva. Odgovor da je tužilaštvu dostavljen izveštaj dobili smo pet meseci kasnije, kada je postupak već bio uveliko okončan odbacivanjem krivične prijave. Zakonski rok za odgovor je bio petnaest dana.

Da Vas podsetimo:  Ko su donatori MUP-a: Dobro poznata imena i sukob interesa

Novak Grujić
Izvor: Pištaljka

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime