Izbacivanje Desanke iz škole ili – vrlo dobro oni znaju šta čine!

4
1531
Milan Ružić / Foto: printscreen (iskra.co)

Komisija Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja je rešila da nas unazadi isterujući Desanku Maksimović iz škola, tačnije iz trećeg i četvrtog razreda, još tačnije, iz trećeg izbor iz njene poezije, a iz četvrtog „Tražim pomilovanje“.

Za ovakav postupak ne može postojati nikakvo opravdanje i treba zahtevati imena članova komisije da vidimo jasno ko našu decu lišava vrhunaca našeg pesništva i kulture.

Ako već deca ne uče i ne čitaju ništa smisleno, pa su njihovi najveći dometi Fejsbuk i Instagram statusi, onda je najbolje zatvoriti škole, pa neka uče sa društvenih mreža. Logičnije je.

Ubacite Ace, Cece i Jece u udžbenike, kulturne rubrike napunite onima koji školu nisu ni završili, a iz njih izbacite Desanku.
Čekajte… Vi ste upravo to i uradili.

U svoje ime, u ime svog naroda, i najpre u ime naše dece, tražim pomilovanje za Desanku Maksimović. Tražim ga i znam da neće stići.
Ako ovako tretiraju Desanku Maksimović, jedan od najvećih stubova srpske poezije, kulture i identiteta, čemu onda mi ostali da se nadamo?

Odavno su iz lektire izbačeni još neki vredni ljudi, sasvim tiho. I niko ne ćuti. Imali smo reakcije Bećkovića, Simovića, Tešića, ali njihovi glasovi u doba opšte rijalitizacije i poništavanja kulture kao da se uopšte ne čuju, niti ih iko uvažava. Ovo je lakmus da se vidi reakcija, pa će onda, sasvim sigurno isterati i sve ostale, a kao lektiru uvesti Kije, Bačićke, Buliće, u starijim razredima Bubamare, Mariće i slično.

I ovo će trajati tri dana, pa će se opet Srbija utopiti u zaborav i konformizam. Izostankom reakcija institucija koje se u ovim prilikama ukazuju kao nepostojeće i nevažne, brzo se sve zaboravi i oprosti i za trenutak će nestati srpske kulture i nacionalnog identiteta, a onda se na naše ruševine može nakalemiti šta god je nekome potrebno.

Da Vas podsetimo:  Aleksandar Vučić, priznanje Kosova i sprovođenje drugosrbijanske politike

Setimo se da je Desanka Maksimović na svoju „okruglu“ godišnjicu bila spomenuta te godine isključivo kao ruski špijun. Tad je počelo.
I sve ovo sad zvuči kao traženje odgovora koji svi znamo na pitanje koje se institucije ne usuđuju da postave.

Obucite crninu da spremno sa našom decom dočekamo skoru smrt srpske kulture, pa sa njom i Srbije.

I ne oprosti im, narode, jer vrlo dobro znaju šta čine.

Milan Ružić
Izvor: iskra.co

4 KOMENTARA

 1. Dik nam je Sarcevic ministar prosvete nista me neiznenadjuje. Coveku je i tako bitno da samo funkcionise njegova privatna skola.

 2. Sramotno je dokle izdaja Srpske nacije ide!!! Ko su ti ljudi što ovakve predloge daju, stvarno ih treba staviti na rub srama i krivično-pravno procesuirati! DOLE IZDAJNICI SRBA I SRBIJE!!!

 3. Citam reakciju Ane Brnabic, predsednika nase vlade na stav ministra Sarcevica i nekakvog saveta za unapredjrnje ali ne znam cega jer unapredjenja nema i ne moze biti s takvima.
  Draga Ana, ako stojis iza svojih reci i stvarno to mislis onda odmah smeni Šarcevica i izbaci ga iz vlade. U suprotnom izjava je farsicna 100% a kao takva samo u svrhu smanjenja gneva a u stvari pokusaja da se ne okrnji biracko telo SNS u sred kampanje.
  Ministar kaze da se nece smanjiti obim dela Desanke Maksimovic za gimnazijalce, a licno ON SVE potpisao sve to i objavljeno u Prosvetnom glasniku 02.06.2020 sto bi draga Ana morala da znas. Ostavka ministra odmah a jos bolje i moralnije je njegova SMENA. A sve te koji su takvu zlu odluku doneli kroz nekakav ocigledno antisrpski i zlocinacki savet koji mi placamo placajuci poreze, izbaciti s posla, dati otkaz i trajno zabraniti da mogu da dobijaju zaposlenje i platu iz bilo koje institucije koja se finansira direktno ili indirektno iz budzeta.
  U suprotnom izjava Ane Brnabic je samo medijsko gasenje vatre i pozara koje je podmetnuo Sarcevic da svojim poltronima. Ne zaboravimo i da se stampaju udzbenici antisrpski i sa laznim stavovima i da je necuveno da hrvati drze 75% izdavanja i stampanja udzbenika i ne zaboravimo i skandale a ministar nikoga nije najurio od recenzenata, nije oduzeta dozvola za rad iako u udzbeniku Svet oko nas stoji da su se na Kosovskom boju protiv Turaka borili HRVATSKI VOJNICI, da je u drugim pisano da je najbolji i najcistiji jezik onaj iz NDH, a o pohvalama NATO i da je on miroljubiva organizacija koja nas je bombardovala i zatrovala za nase dobro da se ne govori. Aman dosta vise foliranja a da niko od tih ne bude izbacen s posla zbog narusavanja ugleda poslodavca ili pak taj poslodavac zvani drzava i nema vise ugleda pa nema sta da se urusi i zato taj beskrajni nemoralni olos nam i sedi po savetima i ministarstvima unistavajuci i generacije i temelje drzave i samu drzavu sejanjem defetizma, kompleksa nize vrednosti, fatalistickim izajvama da smo gubitnici i da crmo gledati da izgubimo najmanje. Aman olosi dosta vas je vise, nakotili ste se i zauzeli busije, vreme je za DOMESTOS akciju.
  Ma to treba sa sve fotografijama i imenom i prezimenom nakaciti i da ko vidi da moze da pljune.
  Da se pitam radili bi radni logori i kamenolomi za takve, treba nam puteva a takvi su rodjeni da nam prave tucanik po 12 sati dnevno uz besplatan tanjir supe dnevno, placali bi smestaj u logorima i zatvorima, komunalne troskove, uniforme, sredstva za higijenu, taj tanjir supe a bio bih velikodusan da im placam minimalac tokom boravka
  Da se eliminise nezasitost tih kiselina koje nagrizaju i razaraju nacionalnu svest, tkivo i drzavu u celini, potrebna je jaka baza, hemijskim recnikom receno
  Bojkotasi izbora rade zajedno s njima u pokusaju da naprave 2/3 kako bi se izmenio ustav i sproveli zli naumi zapada i olosa koji su njihovi predstavnici u Srbiji.
  Klasicna predstava LAŽA I PARALAŽA za naivni narod.

  • Klasicni igrokaz LAZA i PARALAZA. Sarcevic vec odobrio i potpisao jos 27 aprila 2020. Za recenu ne istinu Sarcevic bi trebalo da da ostavku.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime