Izbor rukovodstva FK „Partizan“: Bacanje prašine u oči

0
515

partizanU pozadini višemesečne farse oko izbora rukovodstva FK Partizan, prema istraživanju Insajdera, ne stoji nikakva ljubav prema tom klubu već prvenstveno borba za kontrolu nad procentima od milionskih transfera igrača. Dok se svi bave sukobom dve struje, ako je taj sukob ikada zaista i postojao, iz Partizana je otišlo na desetine igrača, neki od njih uz višemilionske nadoknade.

Milorad Vučelić ili Nenad Bjeković – aktuelni su kandadati za predsednika Partizana i eksponenti dve struje koje u klubu navodno postoje od kraja prošle godine i odlaska Zorana Popovića sa mesta predsednika. Predstava koja se odgrala u maju, kada je Skupština kluba neuspešno birala između Ivana Ćurkovića i Nenada Bjekovića, trebalo je da se završi danas izborom novog predsednika kluba.

Tako i dalje nije poznato ko od dva kandidata ima veće šanse, odnosno ko je uspeo da skupi više glasova – struja koja podržava Vučelića ili ona koja stoji iza kandidature Bjekovića.

Kandidat aktuelnog rukovodstva kluba Milorad Vučelić, koji je 2014. imenovan za potpredsednika kluba zaduženog za odnose sa javnošću. Široj javnosti Vučelić je poznato kao prvi čovek državne televizije u vreme režima Slobodana Miloševića, čovek koji je hapšen u Sablji i istaknut u policijskom izveštaju o švercu cigareta devedesetih. Tvrdi da su sve optužbe protiv njega laž.

Otkazana Skupština FK Partizan

Skupština FK Partizan, na kojoj je trebalo da bude izabran predsednik kluba, otkazana je pošto nije obezbeđen kvorum. Skupštinu čini 65 delegata. Za kvorum je neophodno prisustvo 33 delegata, a kako je saopštilo aktuelno rukovodstvo kluba, nedostajao je još jedan delegat da bi moglo da se glasa za novog predsednika. Naredna Skupština će biti zakazana kada se za to steklu uslovi, saopšteno je iz kluba. Neposredno pre održavanja Skupštine, struja koja podržava Bjekovića saopštila je da neće prisustvovati izbornoj sednici, optužujući aktuelno rukovodstvo da prekraja izbornu volju tako što nelaglno menja članove Skupštine. Vučelićeva struja tvrdi da nije bilo nikakvih nepravilnosti u promenama delagata. Prethodni pokušaj izbora predsednika završio se uličarskim rečnikom i atmosferom koja je bila na ivici fizičkog obračuna.

Nenad Bjeković bio je dugogodišnji sportski direktor Partizana. Sa te funkcije otišao je 2007, kada su ostavke na funkciju predsednika i generalnog sekretara kluba podneli Ivan Ćurković i Žarko Zečević. O tome kako je Partizan funkcionisao u vreme dok su bili na čelu kluba Insajder se bavio u serijalu “Pravila igre”.

Sukob u Partizanu kao predstava za javnost

Kriza u Partizanu traje od decembra prošle godine, kada je Zoran Popović podneo ostavku na mesto predsednika, navodno pod pritiskom navijača. Glavni sukob se zapravo već mesecima vrti oko dva imena – generalnog direktora FK Partizan Miloša Vazure i nekadašnjeg člana Upravnog odbora Partizana, ujedno generalnog sekretara Vlade Srbije, Novaka Nedića. Sumnju da je ovaj sukob predstava za javnost, budi činjenica da Vazura na suđenju rekao da nije video ko su huligani koji su brutalno pretukli pripadnika njegovog obezbeđenja i klupskog vozača, što se razlikuje od svih saopštenja kluba u vezi sa incidentom, koji su zabeležile i sigurnosne kamere kluba.

Na snimku se vidi da pre incidenta Vazura razgovara sa trojicom huligana. Upravo je novi kandat aktuelnog rukovodstva kluba, Milorad Vučelić optužio javno Novaka Nedića da stoji iza ovog napada. Posle dramatičnih izjava i saopštenja iz kluba u vezi sa incidentom, Vazurino svedočenje pred sudom u najmanju ruku je bilo iznenađujuće.

Dok se mediji bave ovim sukobima, sve vreme su transferi igrača i način na koji se ovaj posao radi, u drugom planu.

Srpski klubovi žive od transfera igrača, a iako se iz klubova čuju samo priče o tome kako su o teškom finansijskom stanju, i ne mogu da opstanu bez pomoći države, nadležne institucije uporno izbegavaju da se provere koliko klubovi zaista zarađuju od transfera igrača i da li ceo iznos završava u klubovima ili se deo odliva i na privatne račune pojedinih čelnika klubova.

„Igra“ u pozadini igre

Šta je u pozadini sukoba u Partizanu i sličnih sporednih tema, na koji način se vrše transferi igrača, kako ova milionska sredstva umesto u klubu završavaju na privatnim računima, ko su glavni akteri ovog posla danas u Srbiji, neke su od tema kojima će se Insajder baviti u novom serijalu koji uskoro kreće na TV B92.

Insajder

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime