IZBOR ZANIMANjA

1
155

Držeći se devize „Nauka nije zec da pobegne“ četvrti razred srednje škole uspešno sam završio u četvrtom pokušaju. Moj otac rešio da proslavi i pokaže familiji da i on sina za fakultet ima. Za glavnog investitora ove porodično-komšijske terevenke angažovan je moj deda Arkadije iz Donjeg Blatišta. Otac se ispružio jedino za muziku, i to uz svesrdnu pomoć moje mame koja je uzela kratkoročni kredit.

Printscreen

U nedelju, oko podne, okupiše se zvanice… Muzika raspalila sitan drmež, a moj otac, mokar kao čep, igra „moravac“ sudarajući se sam sa sobom. Pevačica, razgolićena do pupka, a boga mi, i od pupka naniže, obzinula mikrofon i zavija iz petnih žila „Otišo si sarmu probo nisi“. To je bio znak za poslugu da donese supu, pa rinflajž, sarmu, pečenje (jagnjeće i praseće to se podrazumeva), gibanicu i sitne kolače, koji su bili rukotvorina moje mame i njene mile sestre Ristosije.

Kad napuniše tanka, debela i slepa creva, dragi gosti navališe na čačkalice i piće.

Deda Arkadije sedi u čelu stola, gladi zamašćene brkove i drži svečanu besedu:

– Ovo veselje je u čast mog unuka i njegove mature! A vi ste tu da se počastite i pripomognete u izboru fakulteta koji garantuje malo rada a mnogo para!

Strina Cujka se prva javila za reč:

– Ja bih njega u muzičku akademiju, odsek za duvačke instrumente! I do sada je u školi bio truba, pa…

– Ne, – pobuni se ujak Maksa – kakva muzika! Pozorište je kao stvoreno za njega… Šta je, zar niste stalno govorili da mu fali daska?! E, tamo su daske koje život znače.

– Kad smo kod toga njemu ne fali daska nego čitav nameštaj! – zakrešta komšinica Perka. – Zato bi bilo dobro da se usavrši za proizvodnju regala i šifonjera!

Da Vas podsetimo:  Kosovo – Ko te ljubi?

– Vi ste pijani i ne znate šta pričate! – uzjoguni se strikan Stavra. – Moj sinovac treba da studira za pilota. Prijemni ne bi ni polagao jer je do sada nekoliko puta uspešno leteo iz škole!

– Ja mislim da bi najbolje uspeo kao prevodilac, pošto je i do sada prevodio roditelje žedne preko vode! – bubnu tetka Ristosija i gutnu čokoladnu štanglicu.

Moj otac joj pomenu sestru pobačenu, ali to niko nije čuo jer su se svi smejali.

– Ti, ženo, nemaš pojma! – uze reč teča Krstivoje. – Najbolje je da mali bude političar! Za to mu nije potrebno bog zna kakvo znanje i usavršavanje. Dovoljno je da se učlani u stranku, da za početak lepi plakate i postere, tapše predsednika po ramenu i klima glavom kad ovaj drži govor. Posle, kad ga stave na izbornu listu, već je na konju, to jest na grbači naroda.

Foto: Pixabay, Logo

– U pravu si, pašo! – kliknu moj otac i naruči pesmu „Kupi mi majko top“. – Sutra idem da ga učlanim u sve stranke, pokrete i saveze. Tako će uvek biti na vlasti! Što da ide od pozicije do opozicije, kao narodna pesma s kolena na koleno, i da ga zovu preletač!

– Tako je! povikaše gosti i zaigraše kukunješ.

Posmatram ih onako džibrosane i razmišljam kako bi bilo lepo da mi deda Arkadije kupi diplomu medicinskog fakulteta. Kao doktor mogao bih nesmetano da lečim cinizam i podsmešljivost moje familije…

Autor: Ljubomir Ilić

1 KOMENTAR

 1. ШТА ЈЕ ГОРЕ, КОРОНА ИЛИ РАТ?

  Свет је задњих пар година оптерећен прво короном, а сада ратом између Русије и Украјине. Ако је први проблем вештачки изазван од стране неке светске идиотске силе, други је изазван од стране НАТО-a, без директног укључивања, већ полтронски напада идиотски једну страну, а помаже свим и свачим Украјину. Помагачи немају нити стид, нити људкост, јер имају своју реторику, борба до задњег украјинца и баш их брига што свет пао у енергетску кризу, без хране и помало воде. Шта ће бити, биће, осиромашен свет гладан и јадан, а све у корист злоће преко Атланског океана.

  ♣ Гасоводе Северни ток 1 и 2 могуће је да су их саботирали Руси ноћи? Да их не примете Амери.
  ♣ Европа, пре зиме, је откачила руски гас. Грејаће је вунене чарапе и гаће, док се не смрзне, а онда ће набавити руски гас.
  ♣ У Европи се ратује, а никада Амери овако нису уживали, нормално, све док могу.
  ♣ Шта ће се дешавати у Европи дешава ће се, ми ћемо све то пребродити својом савешћу.
  ♣ Чека нас сјајна будућност уз женских кондома и ЛГБТ прајд параде.
  ♣ Наша будућност у ЕУ, они се праве да ће да нас приме, а ми се понашамо као да хоћемо..
  ♣ У рату у Украјини не виде се војници. Виде се само ракете и рушевине.
  ♣ У свету сви причају победнички, а истина је порушена земља и доста мртвих.
  ♣ САД није у рату у Украјини. Не виде се, а осећају се.
  ♣ Запад има доброг ђака у рату у Украјини, Зеленског.
  ♣ Србији се прети санкцијама зато што долазе мигранти у ЕУ. Поставља се питање, ти мигранти одакле долазе у Србију? Зна се из ЕУ, јер Србија се граничи земљама ЕУ и НАТО.
  ♣ ЕУ мора дса набавља скупљи амерички течни гас. Тако им треба када не умеју да безбедно чувају гасоводе за руски гас.
  ♣ НАТО не ратује са Русијом, осим што снабдева Украјином оружјем. Да, да се они боре до задњег Украјинца.
  ♣ На пролеће закључићемо шта нам је горе, рат у Украјини или хладна зима, отом, потом.
  ♣ Да ли Русија ратује са Украјином? Да, потајно и више са НАТО-ом невдљиво, а осетно.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime