Izbori na „kratkoj uzdi“

0
948

nato-srbija-euIzvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju (bez Kosmeta) Jelko Kacin izjavio je danas u Novom Sadu da je obavešten o tome da postoji “dodatna dokumentacija izvan Srbije“, a u vezi sa „pozadinom atentata“ na Zorana Đinđića. Ovo je Kacin odnekud izvukao, valjda, da bi pokrio onu priču koju je pre nekoliko dana ispričao za “Intervju 20” državne televizije BH 1, gde je kazao da on zna „da je Kosovo nezavisno i da nije deo Srbije“. Ili se radi o nečemu sasvim drugom, što je direktno vezano za ključne ljude u državnom vrhu Srbije.

Naime, od ranije nam je poznato da se srpska aktuelna državna vlast drži na „kratkoj uzdi“ na razne načine. Jedan od onih najefikasnijih mehanizama kojim Zapad drži Srbiju u pokornosti svakako je pretnja tužilaštvom Haškog tribunala. Takva pretnja sastoji se u tome da se tužba za ratne zločine protiv predsednika države Tomislava Nikolića i potpredsednika vlade u ostavci Aleksandra Vučića može u svakom času aktivirati.

Takvim pristupom SAD i Evropska unija veoma lako ostvaruju svoje ciljeve kada je u pitanju srpska država. Postaje prilično očigledno da su vanredne izbore u Srbiji raspisali stranci; svejedno da li su to „zakoniti“ savetnici Aleksandra Vučića i njegove SNS partije (Fratini, Guzenbauer, Stros-Kan, Heskens) ili su u pitanju nalozi pristigli putem stranih ambasada. A zašto su ih raspisali, objasnio nam je onaj gorepomenuti izvestilac Evropskog parlamenta, koji je u razgovoru sa voditeljkom pomenute emisije „Interview 20“, gospođom Gadžo, podvukao da Srbija „mora da menja Ustav“.

Da li su izbori raspisani da bi se dobila dvotrećinska većina u parlamentu za promenu ustava? Ali, ako je to u pitanju, zar trenutna vlast takvu većinu u parlamentu nije mogla da obezbedi bez izbora? Ili se radi o problemu unutar same vladajuće koalicije? Možda je u pitanju koalicioni partner SPS, Palmina Jedinstvena Srbija, jer oni jasno daju do znanja da neće prihvatiti novi Ustav u kome će se LGBT populacija tretirati po standardima EU? A EU traži i od Srbije da Ustav menja ne samo zbog sutrašnjeg priznanja Kosmeta, već i zbog nekih drugih usklađivanja sa EU zakonodavstvom, među kojima je i ustavno regulisanje statusa homoseksualaca i lezbijki.

Da Vas podsetimo:  Četvrina mladih u Srbiji u riziku od siromaštva

Poznato je da Dragoljub Marković Palma ne dopušta pojavljivanje homoseksualaca na predizbornim skupovima koalicije SPS-PUPS-JS. Ivica Dačić je tu daleko „liberalniji“, ali nema smelosti da ignoriše takav Markovićev rezolutan stav. Uostalom, bez Palminog JS-a i Krkobabićevog PUPS-a, Ivica Dačić nije siguran da li bi SPS prešao cenzus. S druge strane, Dačić se sada oseća prevarenim i ostavljenim na cedilu; to jeste, našao se u ulozi u kojoj se ne snalazi baš najbolje. Obično je on ranije stajao sa druge strane prevare, znajući ko „(ne)će biti budući premijer“. Sada su se stvari, izgleda, obrnule. Ivica Dačić pokušava da vikom na mitinzima rastera mučninu i strah koji ga je silno pritisnuo. Ne samo da mu izmiče Nobel, već postoji velika šansa da će se, hteo ne hteo, okliznuti na ljušturi od „banana“ države.

Ovo su ubedljivo najneobičniji parlamentarni izbori u novijoj (demokratizovanoj) istoriji Srbije. Prvo, ne zna se zašto su izbori „vanredno“ raspisani. Pogotovo to nije jasno, ako Vlada tvrdi da je ne samo dobro radila, nego da je najbolje radila i postigla najveće uspehe od svih vlada koje je Srbija ikada imala. Da li se igde u svetu raspušta vlada koja je uspešna i koja dobro radi? Takav apsurd, čini se, moguć je samo u Srbiji.

Odavno se primećuje da SNS želi da se reši svog SPS partnera. SPS, smatraju u SNS-u, ima preveliku kontrolu u javnim preduzećima. A to znači da SPS raspolaže (za srpske sirotinjske uslove) ozbiljnim kapitalom i profitom, kojim bi (po mišljenju SNS) trebalo da raspolaže „najjača“ stranka u Srbiji. To je, valjda, i bio razlog što je većina članova SNS-a mesecima zdušno navijala za izbore, dok se njihov šef tome zdušno protivio. Zapravo, protivili su se Vučićevi strani savetnici, a najviše savetnik Angele Merkel – Krištof Hojzgen i njen ekspert za medije – Kristijan Mozer.

Da Vas podsetimo:  Ovo su glavni krivci za SNEŽNU KATASTROFU U SRBIJI

Ukoliko je tačna pretpostavka da su vanredni parlamentarni izbori raspisani samo zato da bi se jedan partner u vlasti zamenio drugim, „pouzdanijim“ (a vrlo je verovatno da je baš tako), tada bi se novi partner SNS mogao tražiti u LDP-u (ukoliko ta stranka pređe cenzus) i u Demokratskom frontu kojeg predvodi Boris Tadić. Tako okupljeni, oni bi nakon izbora mogli imati dvotrećinsku većinu u parlamentu i mogli bez problema da pristupe izmeni Ustava Srbije onako kako od Srbije zahteva EU (a u prvom redu Nemačka).

Na ovim izborima cilj SNS-a verovatno je, osim marginalizacije koalicije okupljene oko SPS-a, i potpuno uništenje takozvanih patriotskih stranaka (DSS, SRS i Dveri). Taj „zadatak“ neće im biti posebno težak, jer pomenute stranke nisu uspele da se dogovore i sada samostalno izlaze na izbore. Od tih „patriotskih“ partija, reklo bi se, samo DSS ima šansu da pređe cenzus – ali to nije zagarantovano.

Za www.korene.rs

T. Rajić

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime