Izborni uslovi: Da li si zvaničnik partije ili javni funkcioner?

0
913

Zloupotreba javnih funkcija i resursa o kojima danas za istim stolom razgovaraju vlast i opozicija glavne su barijere za slobodne i fer izbore. Poslednja dva izborna procesa – Lokalni izbori u Beogradu i Lokalni izbori u Lučanima, Doljevcu, Kuli i Kladovu obeležili su upravo ovi nedostaci. Kako na delu izgleda kada na zvaničnom sajtuopštine osvane poziv građanima da glasaju za određenu stranku, zbog čega javni funkcioneri ne smeju da mešaju partijske i javne aktivnosti i kojim poslom vozilo Toplane iz Novog Sada ide u Lučane tokom izbornog dana?

Otvoreno ili prikriveno anagažovanje javnih funkcionera za promociju stranke, javno „savetovanje“ zaposlenima za koga da glasaju, organizovanje besplanih programa za birače novcem poreskih obveznika, korišćenje javnih prostora za stranačke mitinge, upotreba vozila javnih preduzeća i institucija za dovođenje birača na glasanje.

Sve ovo imali smo priliku da vidimo tokom održavanja izbora u Srbiji. Poslednja dva izborna procesa održana u našoj državi – Lokalni izboru u Beogradu i Lokalni izbori u Doljevcu, Kuli, Kladovu i Lučanima od prošle godine, gotovo su izbrisala granicu između javnog i stranačkog. Zbog čega je zloupotreba javnih resursa, bez obzira da li su u pitanju javne funkcije, institucije, imovina ili ljudski resursi glavna prepreka za fer i slobodne izbore?

Funkcionerska kampanja

Jedna od glavnih odlika kampanje za Lokalne izbore u Beogradu, u martu 2018. godine bila je funkcionerska kampanja čime se nije preterano razlikovala od prethodnih izbornih ciklusa na lokalnom i republičkom nivou.

Ipak, funkcionerska kampanja u Beogradu bila je dosta izraženija, nego  u toku nekih ranijih izbora, pre svega zbog činjenice da je lokalni nivo vlasti najbliži građanima. Naime, birači “na lokalu” najdirektnije osećaju uticaje odluka i poteza gradskih vlasti, pa su gradski i opštinski funkcioneri gotovo svakodnevno „mešali“ redovne javne aktivnosti sa promocijom svoje stranke.

Ponavljala se praksa da se gradske, ali i republičke funkcije koriste u stranačkoj promociji kod skoro svih lista (vladajućih ili opozicionih) koje imaju svoje predstavnike u institucijama, a koji se na bilo koji način ističu i poznati su javnosti.

Posmatračka misija CRTA zabeležila je da je funkcionerska kampanja najviše bila izražena u predizbornoj kampanji Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije. Jedan od razloga je, svakako, to što su ove liste imale najviše predstavnika u aktuelnoj gradskoj, opštinskim, ali i u republičkim vlastima.

Kuriozitet je da su i najviši republički funkcioneri uključujući i predsednicu Vlade, kao i predsednika republike, bili otvoreno uključeni u kampanju za izbor lokalnih odbornika Skupštine Grada Beograda, iako njihove nadležnosti nemaju nikakve veze sa lokalnim nivoom vlasti.

Tako je na zvaničnom Tviter profilu opštinskog odbora Novi Beograd Srpske napredne stranke u toku kampanje objavljena vest da je “Novobeogradski odbor stranke posetila predsednica Vlade Republike Srbije.” Ostalo je nejasno da li je Ana Brnabić novobeogradske naprednjake posetila kao predsednica Vlade, ili kao simpatizerka stranke.

Zatim je, recimo, Jadranka Joksimović, kao internacionalna sekretarka Srpske napredne stranke, ali i ministarka za evropske integracije u Vladi Srbije u razgovoru sa građanima Savskog venca u toku predizborne kampanje istakla da „Srpska napredna stranka sprovodi odgovornu politiku razvoja na korist građana Srbije, kao i da je SNS uspostavila značajne i konkretne međunarodne kontakte koje nudi našim građanima.” 

Sve ovo objavljeno je na zvaničnoj Fejsbuk stranici Opštinskog odbora Savski venac Srpske napredne stranke, a stanovnike ove opštine u predizbornoj kampanji, kako je objavljivano na društvenim mrežama obilazila je i ministarka pravde Nela Kuburović.

Da Vas podsetimo:  Kuršumličanka najstarija žena u Toplici, napunila 101 godinu

“Predvođeni našim liderom, predsednikom stranke i predsednikom Srbije krenuli smo na put da promenimo Beograd. Realizovani su veliki investicioni projekti u koje su mnogi sumnjali. Ulaganjem u budućnost želimo da pomerimo granice kako bi i naredne generacije koje odrastaju u Beogradu živele bolje. Pozdravimo čoveka sa kojim Srbija i Beograd jačaju i rastu svakoga dana, čoveka koji se bori za bolji život svakoga od nas, koji nam svojom vizijom, energijom i hrabrošću pokazuje kako se vole Beograd i Srbija, predsednika Srpske napredne stranke i predsednika Srbije, Aleksandra Vučića.”

Ovim rečima najavljeno je obraćanje Aleksandra Vučića kao govornika na mitingu SNS-a u Batajnici (opština Zemun) u predizbornoj kampanji 11. februara prošle godine, a Aleksandar Vučić je, naime, na mitingu stranke, pristalicama obratio, ne samo kao prvi čovek SNS-a, već i kao predsednik države.

Sa druge strane, aktivnosti gradskih funkcionera, a pre svega Gorana Vesića i Siniše Malog, u najvećoj meri su se oslikavale u takozvanoj skrivenoj kampanji. Naime, tadašnji gradonačelnik Beograda i gradski menadžer su tokom trajanja kampanje bili toliko aktivni u svom poslu da su svakog dana sprovodili najmanje jednu javnu aktivnost, o čemu smo mogli da čitamo, gledamo i slušamo na zvaničnim sajtovima opština i Grada Beograda.

Svakodnevno su otvarali škole, obilazili pijace, sanirali vodovodne cevi, postavljali stanice gradskog prevoza, menjali kontejnere, uređivali vrata na stambenim zgradama i slično. Sve vreme jasno i glasno ističući šta je sve vlast u Beogradu uradila prethodne četiri godine.

Na funkcionersku kampanju, sem Srpske napredne stranke, međutim, nisu ostale imune i neke opozicione partije i pokreti koji su na vlasti u beogradskim opštinama. Tako je lista Aleksandra Šapića, predsednika opštine Novi Beograd promovisala sebe kroz opštinski informator, ili je koristila prostorije opštinske uprave za sedište izbornog štaba.

Slična situacija sa zloupotrebom funkcije bila je vidljiva i u slučaju izborne liste “Šta radite bre”. Kandidat za gradonačelnika i  predsednik Opštine Stari grad Marko Bastać se nalazio se redovno u kampanji tokom svog radnog vremena.

Tanka linija između stranke i vlasti se, osim u funkcionerskoj kampanji, ogledala i u načinu komunikacije. Posmatrači Crte su zabeležili da u velikom broju slučajeva ne postoje razlike između vesti na društvenim mrežema opština, odnosno grada Beograda, i informacija onih lista koje drže vlast u opštini, odnosno gradu. Zasluge vlasti su se na taj način pripisavle zaslugama partije.

Da Vas podsetimo:  Farma svinja u Temerinu – sporna lokacija, smrad i sudski proces

Opštinski odbor Srpske napredne stranke u Obrenovcu je čak izveštavao sa sednica Opštinskog veća sledećim rečima: „Sednica Veća Gradske opštine Obrenovac održana je danas u Mesnoj zajednici Ušće, zato što nam je važan svaki deo Obrenovca i #ZatoŠtoVolimoObrenovac”.

Zemunski naprednjaci su, pak, na svom Tviter profilu istakli i pohvalili saradnju opštinskih i gradskih vlasti na velikom projektu rekonstrukcije Gradskog parka u Zemunu, dodavši, usput, “Aleksandar Vučić – Zato što volimo Beograd!”

Zloupotreba javnih resursa

Nekoliko meseci nakon beogradskih, održali su se i lokalni izbori u četiri opštine u Srbiji – Lučanima, Doljevcu, Kuli i Kladovu, a aktivno, neskriveno uključivanje zaposlenih u javnom sektoru u stranačko promovisanje obeležilo je ovu izbornu kampanju.

Međutim, partije na vlasti nisu se zaustavile samo na korišćenju javnih funkcija, već su u promotivne svrhe koristile i javnu imovinu, kao i radnike javnih preduzeća.

Posmatračka misija CRTA je zabeležila nekoliko situacija u kojima su zaposleni u javnoj upravi i javnim preduzećima korišćeni u svrhu kampanje Srpske napredne stranke.

SNS je, recimo, u Kuli organizovao otvaranje fabrike “Kalcedonija”, koja bi u svom punom kapacitetu, prema navodima „trebalo da obezbedi 400 radnih mesta za stanovnike ove opštine“.

Otvaranju fabrike prisustvovao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, sa predsednikom pokrajinske vlade, Igorom Mirovićem. Prema informacijama koje su prikupili posmatrači Crte, u Kuli je postojala obaveza zaposlenih u javnoj upravi i preduzećima da prisustvuju otvaranju fabrike, dok su direktori javnih preduzeća dobijali instrukcije koliko zaposlenih treba da dovedu na otvaranje.

Iako zakon izričito zabranjuje korišćenje javnih resursa u svrhu promocije političkih partija, to nije sprečilo vladajuću stranku da završnu konvenciju održi u fiskulturnoj sali Srednje škole Dragačevo u Guči.

Atmosferu u kojoj je održana kampanja u Lučanima slikovito je prikazao upravo direktor ove škole Dragan Tanović, kada je, odgovarajući na pitanja novinara o ovom slučaju, rekao: “Ako predsednik opštine zove i traži kako da kažem ne može… Je l’ biste vi rekli da ne može?”

Javno je zabeleženo i da je Radoš Milovanović, direktor fabrike “Milan Blagojević – Namenska“ a.d. dao „savet“ za koga da glasaju na izborima. Na snimku koji je podelio portal Insajder zabeleženo je da je on radnike okupljene na proslavi fabrike pozvao da glasaju za Srpsku naprednu stranku.

Osim što je direktoru ove fabrike kao funkcioneru u smislu Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije zabranjeno da koristi javne resurse i skupove na kojima učestvuje kao i susrete koje ima u svojstvu funkcionera za promociju političkih stranaka, ovaj događaj predstavlja i uticaj na slobodnu volju birača kojima je od strane nadređenog nedvosmisleno stavljeno do znanja koji način glasanja se smatra poželjnim.

Još jedan slučaj digao je prašinu tokom lokalnih izbora u decembru prošle godine. Naime, neposredno pred početak izborne tišine na zvaničnoj internet prezentaciji opštine Kula objavljen je poziv Ištvana Pastora, predsednika Saveza vojvođanskih Mađara da na izborima glasaju za izbornu listu SVM i SNS.

Da Vas podsetimo:  Firma funkcionera SNS-a pokušala da naplati 250.000 evra za „konsultantske usluge“ od Zastava oružja

Praksu iz beogradskih izbora da opštine za svoje građane organizuju besplatne sadržaje u mnogo većem obimu nego u vanizbornom periodu, videli smo i nekoliko meseci kasnije u Doljevcu, Lučanima, Kladovu i Kuli.

Tako su opštinske vlasti u Kuli u svojoj ponudi imale besplatne izlete i obilaske manastira na Fruškoj Gori za penzionere, pozorišne i bioskopske projekcije, ali i zdravstvene preglede pod nazivom “Za naprednije zdravlje”, sa više nego jasnom aluzijom.

Po ugledu na beogradske izbore, i u drugim gradovima u Srbiji u kojima su prošle godine održani lokalni izbori masovno su se organizovali besplatni koncerti estradnih zvezda. I to u javnim prostorima, a nastupi su promovisani kao “poklon” građanima.

U opštini Kula su, recimo, u nekoliko navrata, u Domu zdravlja u Ruskom Krsturu održavani besplatni zdravstveni pregledi pod sloganom “Za naprednije zdravlje”, koji je nedvosmisleno poručivao građanima kome da daju svoj glas.

Ipak, najdrastičnijem primeru zloupotrebe javnih resursa svedočili smo tokom samog izbornog dana u Lučanima.

Elem, 17 službenih vozila javnih preduzeća, gradskih i opštinskih uprava iz osam gradova i opština u Srbiji (Novi Sad, Vršac, Vrbas, Pančevo, Šid, Ivanjica, Čačak, Kovin) patrolirala su oko biračkih mesta tokom održavanja lokalnih izobra u Lučanima.

Do ovih informacija posmatračka misija Crta došla je upoređujući tablice uočenih automobila i registarske oznake vozila u vlasništvu javnih preduzeća i institucija, a na osnovu Zahteva za pristup informacijama od javnog značaja.

Reč je o javnim organima i preduzećima Toplana Novi Sad, JKP Lisje, Grad Novi Sad, JKP Čistoća Novi Sad, JP Gradsko saobraćajno Novi Sad, Gradska uprava grada Pančeva, JKP Drugi oktobar Vršac, Poljoprivredna stručna služba Vrbas, Opštinska uprava opštine Šid, Sportski savez opštine Šid, JKP Ivanjica.

Skoro 200 vozila iz ukupno 34 različita grada (ne uključujući registarske oznake Lučana), i to pretežno iz Vojvodine, posmatrači Crte zatekli su kako obilaze biračka mesta, dovoze birače na glasanje, ili su paravan za vođenje paralelne evidencije birača.

Neka od vozila sa registarskim oznakama izvan Lučana su čak imala jasna obeležja pravnog lica kojem pripadaju – na primer Lovačkog udruženja iz Pančeva. Takođe, oko biračkih mesta u Lučanima je patrolirao je i veći broj vozila bez registarskih oznaka, ali i sa probnim oznaka iz drugih, nesusednih, opština.

Sva vozila su primećena uglavnom u blizini biračkih mesta, dok su, kako svedoče posmatrači Crte, osobe iz vozila komunicirale sa biračima i članovima biračkih odbora.

Na pitanja šta su automobili javnih preduzeća iz Novog Sada, Pančeva, Vršca, Vrbasa, Šida, Ivanjice (koja pružaju isključivo lokalne usluge) tražila u Lučanima tokom odžavanja izbora i to ispred biračkih mesta nadležni su nemi više od osam meseci.

*Tekst je nastao u okviru projekta „Strengthening Independent Media in Europe and Eurasia“

Tim Istinomera
Izvor: istinomer.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime