Izgradnja lajkovačkog bazena od dva miliona evra kasni, SBPOK ispituje

0
1837

Otvaranje jedne od najvećih investicija u opštini Lajkovac – zatvorenog bazena od dva miliona evra odlagano je do sada bar pet puta, sa radovima se kasni skoro dve godine, a kako Pištaljka saznaje ceo postupak ispituje Služba za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) Ministarstva unutrašnjih poslova.

Za izgradnju ovog bazena, koji je po rečima opštinskih čelnika iz 2016. godine trebalo da bude ponos Lajkovca, opština je podigla kredit a čelnici opštine nemaju odgovor na pitanje kada će biti otvoren.

Čovek koji je sve vreme izgradnje bazena bio na najvišim opštinskim funkcijama – predsednik opštine, predsednik sukpštine opštine, a trenutno načelnik opštinske uprave – Živorad Bojičić rekao je za Pištaljku da ne zna zbog čega se kasni sa radovima ni kada će građani moći da se okupaju u bazenu. Nije jasno kako Bojičić nema informacije o ovom projektu, s obzirom na to da je upravo on kao predsednik opštine potpisao ugovor o kreditu kojim je opština zadužena za dva miliona evra.

Načelnik Živorad Bojičić za Pištaljku kaže da slučaj ispituje SBPOK (Služba za borbu protiv organizovanog kriminala) Ministarstva unutrašnjih poslova i da će moći da odgovara na novinarska pitanja tek kada dobije izveštaje policije i nadzornog organa građevinskog projekta.

„Ni meni nije jasno zašto se kasni, ni da li su radovi završeni. Tražio sam izveštaj i nadam se da ću ga dobiti uskoro“, rekao je Bojičić napominjujući da je on načelnik opštinske uprave Lajkovca od nedavno.

Kredit je podignut kod bivše banke Hipo Alpe-Adria, sadašnje Adiko banke, krajem 2015. godine, a u to vreme Živorad Bojičić je bio predsednik opštine. Sa ove funkcije on je u maju 2016. godine otišao na drugu funkciju – predsednika skupštine opštine. Ostavku na funkciju predsednika SO podneo je u martu ove godine pošto je imenovan za načelnika opštinske uprave. Bojičić je ranije bio član Socijalističke partije Srbije, a sada je član Pokreta socijalista, stranke koju predvodi Aleksandar Vulin. U saopštenju koje je Bojičić dao medijima povodom početka obavljanja najnovije funkcije, ističe se da je postavljen kao iskusni kadar da smiri tenzije u opštinskoj upravi nastale zbog korupcionaške afere u Lajkovcu iz januara 2019. godine kada je osmoro zaposlenih u opštinskoj upravi uhapšeno zbog sumnje da su nameštali tender i tako oštetili opštinu za oko pola miliona dinara.

Da Vas podsetimo:  Ivana se majka odrekla kada je saznala da je bolestan

Kako to da ne zna šta se dešavalo sa ovom investicijom iako je sve vreme gradnje bazena na najodgovornijim funkcijama u opštini, Bojičić objašnjava ovako: „Pa jesam bio predsednik skupštine opštine i prisustvovao sam otvaranju gradilišta, ali ne mogu paušalno da dajem ocene. Pravnik sam po struci i moram da proučim sva dokumenta o ovom projektu da bih znao o čemu se radi. Pitajte Predraga Mirkovića zašto se kasni“.

Predrag Mirković je rukovodilac Odeljenja za komunalno-stambene i građevinske poslove u opštini, a na to mesto je došao posle gašenja javnog preduzeća Direkcija za uređenje i izgradnju opštine Lajkovac. To javno preduzeće je 2016. godine sprovelo tender za izbor firme koja će graditi bazen, a Mirković je bio nadležan za tu javnu nabavku. Na tenderu je izabrana beogradska firma „Alex engineering & construction“ koja je bila i jedini učesnik.

Na uporne telefonske pozive Pištaljke Mirković nije odgovarao. Preko sekretarice nam je poručio da je za poslove izgradnje bazena nadležna opština i da zovemo rukovodioce opštine. Predrag Mirković je bio član Demokratske stranke, a sada je član Srpske napredne stranke.

Predsednik opštine Lajkovac Andrija Živković iz Srpske napredne stranke takođe nije bio dostupan za pozive Pištaljke i nije odgovorio na pitanja koja smo mu poslali mejlom.

Po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja Pištaljka je ipak dobila zvanična dokumenta u vezi sa izgradnjom bazena. Po dokumentima koja smo dobili, izgradnja objekta u kom su smeštena dva bazena (jedan manji dubine oko metar i jedan veći dubine dva metra) i koji je pokriven limenim montažnim krovom zajedno sa montažom opreme za bazen koštala je nešto više od 215 miliona dinara. Najveći deo opreme i radova nabavljeni su preko podizvođača – firme „Mašinoprojekt kopring“ a.d. U medijima se ta firma spominjala i zbog angažovanja na projektu „Beograd na vodi“. Na projektu se kao podizvođač pominje i firma „Cevas co“ iz Lazarevca.

Da Vas podsetimo:  Kako je RTS angažovao privatnu produkciju da uređuje Šarenicu

Ugovorom o izgradnji bazena koji je potpisan u maju 2016. godine prvobitno je određen rok za pribavljanje neophodne tehničke dokumentacije i za izgradnju bazena od ukupno 270 dana. Već u julu 2016. godine, međutim, bilo je jasno da bazen neće tako brzo biti sagrađen.

Naime, beogradska firma „Alex engineering & construction“ trebalo je da u roku od 45 dana od potpisivanja ugovora izradi dokumentaciju za dobijanje građevinske dozvole. Posao je umesto do kraja juna završen tek u oktobru 2016. godine.

Ugovor jeste predvideo da se rok može produžiti u slučaju elementarnih  nepogoda ili prekida radova za koje nije odgovoran izvođač, ali da na takav produžetak mora pristati i opština i da se on mora formalno ozvaničiti aneksom ugovora. U suprotnom, opština po ugovoru ima pravo da naplati penale za kašnjenje. Propuštanje roka u izradi dokumentacije nije predmet nijednog od potpisanih aneksa koji je Pištaljka dobila od opštine.  Načelnik opštinske uprave Živorad Bojčić tvrdi da nije upoznat s tim da su penali za prvo, ali i sva kasnija kašnjenja i naplaćeni. Za Pištaljku je rekao da se broj dana kašnjenja mora precizno izračunati da bi opština mogla da deluje. „Neka kašnjenja su opravdana i dozvoljena aneksima ugovora“, rekao je on.

Prvo odlaganje roka pominje se tek u Aneksu 1 iz jula 2017. godine kada je dogovoreno da radovi moraju biti završeni do 12. oktobra 2017. godine. U aneksu se navodi da je izvođač „uredno dostavio zahtev za produženje roka“, ali se ne navode i razlozi zbog kojih je opština na ovo produženje pristala. Dva dana pred istek naknadnog roka opština i „Alex Engeneering & Construction“ potpisuju novi aneks kojim je određeno da bazen mora biti završen do 10. januara 2018. godine. Opet se ne spominje razlog kašnjenja. Isti scenario se ponavlja još nekoliko puta, da bi predsednik opštine Živković u prilogu lokalne TV stanice Gem info iz maja 2018. godine rekao da će bazen biti otvoren do kraja godine. Tada je Živković rekao i da su opština i Javno preduzeće Elektroprivreda Srbije potpisali ugovor kojim je JP EPS opredelio 55 miliona dinara za izgradnju trafo stanice i kotlarnice koje su neophodne za puštanje bazena u rad. Javna nabavka za ove objekte raspisana je pre nekoliko dana, a po konkursnoj dokumentaciji posao bi morao biti završen za maksimalno 60 dana od početka radova, što znači da bazen sigurno neće biti pušten u rad još bar dva meseca.

Da Vas podsetimo:  Obećanje "da će u svakoj školi uvek biti policajac" - realno ili bez pokrića i nemoguće?

Snežana Đurić
Izvor: pistaljka.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime