Izgradnja mini hidroelektrane u Rakiti pred Savetom Evrope

0
1014
Foto: printscreen

Komitet ministara Saveta Evrope, koji nadgleda izvršenje presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, prihvatio je da odlučuje o slučaju izgradnje mini hidroelektrane u selu Rakita na Staroj planini, saopštilo je nevladino Udruženje za zaštitu zakonitosti i ustavnosti.

Savo Manojlović iz tog udruženja objašnjava da su Komitetu ministara poslali predstavku 31. jula, u kojoj traže reakciju te međunarodne institucije jer u Srbiji ne dolazi do izvršenja zakonske odluke da se u selu Rakita obustave radovi na izgradnji mini hidroelektrane i da se ‘izvade bespravno podignute cevi iz reke’.

Udruženje je obavešteno da je predmet prihvaćen na odlučivanje i da mu je dodeljen status ‘razmatranja sa pojačanom pažnjom’, kaže Manojlović.

„Zaveden je predmet u Komitetu Ministara Saveta Evrope. Imamo presudu Evropskog suda za ljudska prava u predmetu ’Kostić protiv Srbije’ gde stoji da je država dužna da preduzme mere da se u svim narednim slučajevima takva rešenja sprovedu“, rekao je Manojlović ispred Ministarstva građevinarstva, gde je održan mini performans u znak podrške aktivistima za obranu reka.

Performansom su aludirali na ‘stavljanje reka u cevi’ i ‘borbu meštana sa investitorima’.
Manojlović ističe da se u selu Rakita događa ista povreda prava kao u slučaju ‘Kostić protiv Srbije’. Evropski sud je u tom slučaju doneo odluku da se sprovede rušenje bespravno podignutog objekta, a Srbija je, objašnjava Manojlović, dužna da sprovede i opšte mere – odnosno da institucije sprovedu rešenja o rušenju bespravno podignutih objekata.

Budući da Komitet ministara nadgleda da li država primenjuje presudu koju je Evropski sud za ljudska prava doneo protiv nje, Manojlović kaže da se nada da će ta institucija prihvatiti da odlučuje o slučaju ‘Rakita’.

„Mi u Rakiti upravo imamo situaciju gde država nijednog momenta ne sprovodi rešenje Ministarstva građevinarstva da se mora stati sa svim radovima, da se teren i priroda vrate u prvobitno stanje, a cevi izvade iz vode. Umesto toga imamo situaciju da investitor nastavlja sa radovima, da se progone ljudi koji na Staroj planini brane prirodne resurse i Ustav Republike Srbije, da im se preti prekršajnim prijavama i da su fizički ugroženi“, kaže Manojlović.

Da Vas podsetimo:  Alarmantno! Počela seča drveća u gradu sa najmanje pošumljenosti u Srbiji – 1%

Udruženje za zaštitu ustavnosti je sa organizacijom ‘Srbija u pokretu’ pokrenulo onlajn peticiju kojom građani mogu da podrže stanovnike Rakite i ostalih mesta u Srbiji gde se, kako ističu organizatori peticije, ‘meštani bore za svoje reke’.

Plan je da se potpisi proslede predstavnicima svih zemalja članica Saveta Evrope, kako bi slučaj ‘Rakita’ bio otvoren pred tom institucijom i kako bi se sprovelo rešenje o rušenju mini hidroelektrane u Rakiti, kažu u Udruženju za zaštitu ustavnosti i zakonitosti.
Izvor: sadamalo.blogspot.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime