Izgradnja Nacionalnog stadiona počinje u drugoj polovini 2018.

2
1167

„Odmah nakon odabira lokacije, krenuće se u fazu projektovanja (Nacionalnog stadiona, prim. Istinomera), kako bi se u drugoj polovini sledeće godine krenulo i u njegovu izgradnju.“ Siniša Mali ( beograd.rs, 19. 9. 2017. )

KOMENTAR ISTINOMERA

Izgradnju Nacionalnog stadiona bivši premijer, a sadašnji predsednik Srbije Aleksandar Vučić obećao je pre skoro četiri godine. To je učinio dan nakon pobede fudbalera Srbije nad reprezentacijom Albanijom u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, kada je 9. oktobra 2015. posetio naše fudbalere u Staroj Pazovi. Na pitanje reprezentativca Nemanje Matića kada će dobiti novi stadion, Vučić je odgovorio da je spreman da vlast u naredne tri godine izdvoji 150 miliona evra za izgradnju Nacionalnog stadiona.

“Želim da kažem da ćemo mi sad krenuti u razgovore o izgradnji Nacionalnog stadiona. I kao što znate, to kod nas nisu prazne priče. Ako u to krenemo, mi ćemo to da napravimo. Mislim da je moguće da to brzo uradimo”rekao je pre skoro četiri godine Vučić, naglasivši da će novi stadion morati da bude najbolji u regionu i da prima 50 ili 60.000 ljudi.

Vučić nije precizirao koliko to brzo može da se izgradi stadion, ali je to učinio tadašnji gradonačelnik Beograda Siniša Mali, koji je u septembru 2017. dao konkretan rok – izgradnja Nacionalnog stadiona počinje u drugoj polovini 2018. godine! Mali je to izjavio na sastanku sa  predstavnicima projektantske kuće “Fenwick Iribarren Architects“, koja će se, kako je tada saopšteno, baviti izradom projekta za izgradnju stadiona.

Ovo je prvi sastanak na kojem je predstavljeno nekoliko potencijalnih lokacija za izgradnju novog nacionalnog stadiona, koji je najavio i predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić. Odmah nakon odabira lokacije, krenuće se u fazu projektovanja, kako bi se u drugoj polovini sledeće godine krenulo i u njegovu izgradnju”, rekao je Siniša Mali u septembru 2017. godine. Dodao je i da će Grad Beograd, zajedno sa Fudbalskim savezom Srbije formirati posebno radno telo koje će se samo time baviti.

Da Vas podsetimo:  Strastveni kolekcionar iz Šumadije sakupio čuda, čuva i nemački sef iz Drugog svetskog rata!

Međutim, na leto naredne godine rok za početak izgradnje Nacionalnog stadiona pomeren je sa druge polovine 2018. za septembar 2019. godine, a saopštio ga je predsednik Aleksandar Vučić, u društvu Siniše Malog.

Siniša, Nacionalni stadion, ako bude sve u redu, evo vam još jedna vest, ako bude sve u redu, a ti me ispravi ako grešim, trebalo bi, ako sve završimo kako treba i sa Uefom (UEFA) i sa svima, trebalo bi da krenemo već u septembru sledeće godine da gradimo. I onda ćemo kada krenemo to da gradimo, brzo da ga uradimo, da završavamo, biće lepotica! Biće jedan od najlepših evropskih stadiona, onako kako i priliči. Tako da će naša reprezentacija imati sve uslove i za igru i za treninge, gledaoci za uživanje, moći ćemo da organizujemo ne samo utakmice Lige Evrope i kvalifikacije razne, već i utakmice Lige šampiona, najvažnija svetska takmičenja”, izjavio je Vučić, rekavši da će u taj stadion biti uloženo oko 250 miliona evra.

Dakle, rok za početak izgradnje Nacionalnog fudbalskog stadiona pomeren je na septembar 2019, zbog čega bivši gradonačelnik, a sadašnji ministar finansija Siniša Mali za obećanje da će njegova izgradnja početi u drugoj polovini 2018. godine dobija ocenu “neispunjeno”.

Zbog čega izgradnja stadiona nije počela kada je i rekao, Mali nam nije odgovorio. Istovremeno od Grada Beograda nismo dobili odgovor dokle se stiglo sa tim projektom. Ono što je sigurno jeste da će stadion graditi u Surčinu, jer je Vlada Srbije 8. novembra prošle godine donela Odluku o izradi Prostornog plana područja posebne namene Nacionalnog fudbalskog stadiona. U odluci se navodi da će Prostorni plan sadržati detaljnu razradu, kao i pravila uređenja, građenja i korišćenja područja, a rok za izradu nacrta Plana je devet meseci. Okvirna vrednost izrade Prostornog plana je 23,6 miliona dinara sa PDV-om, a sredstva će, kako se navodi, obezbediti Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Da Vas podsetimo:  Arheološka iskopavanja u parku kod Skupštine

Tim Istinomera
Izvor: istinomer.rs

2 KOMENTARA

  1. Srbiji su potrebne nove bolnice, škole, starački domovi, putevi, sistemi za prečišćavanje otpadnih voda i mnogo toga.

    Ako neko voli gladijatorske igre i nove gladijatorske arene, neka sopstvenim a ne narodnim novcem finansira svoje prohteve.

    Evo predloga za AV: „Ubedi“ Vladu Republike Srbije da uvede dodatne tekse na transfere (prodaju) igrača i sav novac od ovih taksi usmeri u izgradnju „Nacionalnog stadiona“. Svojim autoritetom utiči na odgovorne da se izvrši privatizacija svih fudbalskih klubova na transparentan način, jer Srbiji nisu potrebna „udruženja građana“ koja „posluju“ van pravila koja važe za fudbalski biznis u Evropi. Budi promoter EU i vrednosti EU na delu a ne samo na rečima u domenu sporta.

    • АВ јесте промотер ЕУ вредности, оних које су намењене Србији и сличним земљама. Неки још треба да схвате да ЕУ – и запад у целини – у неким земљама промовишу вредности, а у неким (своје) интересе. Трипут погађај у које спада Србија…

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime