Izgubljeni u prevodu

1
1310

Ili, zašto je miting #BudućnostSrbije održan baš 19. aprila, i kakve veze ima odabir izvođača sa „pobedom“ od 5:0 i šestom godišnjicom potpisivanja Briselskog sporazuma?

Ako ste mislili da je to što se oproštajni miting predsednika SNS dešava baš 19. aprila slučajnost, pogrešili ste.

19. aprila 2013. godine, pre tačno šest godina, desio se Briselski sporazum. Kosovu je iz imena „otpala“ zvezdica, a „upala“ kontrola nad institucijama na severu, članstvo u međunarodnim organizacijamameđunarodni pozivni brojTrepča i još po nešto. Država Srbija je „dobila infarkt“, jer je donirala svoje „srce“ državi Kosovo. Postavlja se pitanje, šta je to dobila Srbija, odricanjem od svog srca, sem „nove“ Vlade i novog Predsednika, mnogo voljnijih da potpisuju nešto što oni pre njih nisu hteli?

Kakva nam se to sudbina sprema u #BudućnostSrbije, i kakve veze ima s tim Briselski sporazum?

U glavi prosečnog glasača Briselski sporazum je tamo neka zajednica srpskih opština, ZSO, koje zločesti Albanci odbijaju da potpišu, eto već šest godina. Marko Đurić što se igra vozovima i tapše non-stop. I naravno na sadašnjeg predsednika koji je tad kao prvi potpredsednik lutao hodnicima, spavao na podu, nije ništa jeo ni pio, čak nudio i ostavku, samo da postigne dogovor koji je u korist Srbije. Da li je uspeo i zašto nije?

Pa, hajde da krenemo redom.

Sve je počelo kapitulacijom Srbije u Kumanovu, 9. juna 1999, sporazumom kojim je posle 78 dana okončano bombardovanje SRJ. Vojska Jugoslavije, MUP Srbije i država Srbija su napustili Kosovo. Svu imovinu na Kosovu i upravljanje teritorijom je preuzeo UNMIK. Narednog dana, na sednici Saveta bezbednosti UN doneta je Rezolucija 1244 o Kosovu, na koju se, kao garant suverenosti na celoj svojoj teritoriji, Srbija poziva i danas – 19 godina od potpisivanja.

Da Vas podsetimo:  Dokle više pogubno mantranje o Srbima

I tako je Srbija doživela infarkt i ostala da postoji samo u levoj pretkomori svoga srca, koja se nalazi severno od reke Ibar, poznatijoj kao „Sever Kosova“. Sledećih desetak godina Srbija je pokušavala sve kako bi sačuvala barem taj deo svoga srca. Bilo je tu mnogo problema, padova i uspeha, ali su institucije Srbije uspele da prežive. Formirane i finansirane od strane države Srbije, paralelne institucije su uspevale da spreče to „Kosovo sa zvezdicom“ da se proširi i na levu pretkomoru i zauzme celo srce. Čak su uspevale da ojačaju svoj uticaj i vezu sa Srbijom. Sve do tog Briselskog sporazuma, kojim su ukinute paralelne institucije i omogućeno Vladi Kosova da uspostavi potpunu vlast nad celom teritorijomKosova i Metohije.

A šta su to dobili građani i građanke srpske nacionalnosti na severu Kosova? „Dobili“ su svoju zajednicu srpskih opština, koja se po Briselskom sporazumu nalazi tačno unutar njihove nove države Kosovo. Čak je i predsednik čestitao Srbima na Kosovu formiranje ZSO još avgusta 2015. A da li su je stvarno dobili i zašto neće, možda treba pitati Srpsku listu?

Kako je moguće da je naš predstavnik, koji je u međuvremenu bio potpredsednik jedne vlade, predsednik druge i sad predsednik države, nije primetio da punih šest godina druga strana ne radi ništa na primeni Briselskog sporazuma, dok on ispunjava revnosno baš sve? I da i dalje „prodaje“ priču kako je to velika pobeda Srbije? Kakva je to mudra državnička politika da smo došli od čuvenih Đurićevih 5:0 za Srbiju, do sad već čuvene rečenice predsednika da, citiram:

Danas kažem da ne možemo svi sve da dobijemo, jer bi to značilo da smo svi sve izgubili, najbolje je da svi izgubimo nešto.

Da Vas podsetimo:  INTERESI

I šta sad? Miting je gotov. #BudućnostSrbije se završila. Kosovo je danas Srbija isto koliko je i Karlobag-Ogulin-Karlovac-Virovitica granica. I to svima postaje jasno. Barem je izbor izvođača bio iskren. Slučajno ili namerno, njihove pesme najbolje opisuju Srbiju kakva je danas.

Od „Smejem se, smejem se, a plakao bih“, preko „Oko mene sve su ponavljači đaci, ili bolesnici, ili manijaci“ i „Neću da budem član mafije“, pa do „Tamna je noć“.

Šta mislite vi? Koja pesma bi mogla da bude prava himna #BudućnostSrbije?

Danijel Dašić
Izvor: juznevesti.com

1 KOMENTAR

 1. Da lì je moguce da netko …..tko zna toliko puno kao Danijel Dasic, nezna neke stvari o kojima pise, ili ih namjerno prikazuje nakaradno iz nekih svojih interesa ???
  “ Sve je pocelo kapitulacijom Srbije u Kumanovu ……!!!!! “
  Da lì Danijel zna da je tada na celu Rusije bio Boris Jeljcin ? Da je isti doveo svoju zemlje ekonomski, politicki, kulturoloski ……..na ivicu ponora i da je jedini adut ostalo nuklearno naoruzanje i zestoko oslabljena vojna moc ??? Pomoc Srbiji u vrijeme bombardovanja je bila samo Verbania !!! Spasonosni kredit Svjetske Banke za Rusiju je stigao tek poslije datog obecanja da se Rusija nece mjesati u sukob NATO protiv SRJ , jer , ukoliko se ne potpise MIR, prelazi se na TAPETNO BOMBARDIRANJE SRBIJE !!! Ruska delegacija je dosla u Beograd da ubjedi Milosevica na potpisivanje mira time sto ce mu se otvoreno reci da se oni ne mogu ili nece pomoci!!!!
  Da lì bi stvarno doslo do tapetnog ili neselektivnog bombardovanja ??????? To se nezna ???
  Da Rusija nije bila u stanju da pomogne………..?. To je sigurno !!!
  Da Kumanovski sporazum garantuje povratak Srpske Vojske na KiM ……i to je sigurno !!
  Da R 1244 garantuje drzavnost Srbije na KiM…..i to je jasno!!!
  Da bi bilo bolje……..da je bilo moguce………da je Srpska Vojska ostala na KiM bilo ni najbolje!!!
  Da se pojedini Srbi nisu prodali poput jeftinih ulicnih kurvestija amerikancima te ostvarili petooktobarski prevrat…………..Milosevic bi ispunio obaveze iz Kumanovskog ugovora i cvrsto bi se drzao R 1244!!!!! Iz “ zahvalnosti “ za dobijenu vlast u Srbiji ovi poslije Milosevica su morali da „pljunu“ na Kumanovski sporazum i da se „pose… “ na R1244 , i da ucine sve ono sto su ucinili, i jos mnogo toga ukoliko narod, crkva, patriote, Nacionalisti,……..i dobri ljudi ne preuzmu stvar u svoje ruke !!!!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime