Izigravanje zakona

0
2349

Odbor Agencije za borbu protiv korupcije smatra izbor Dragana Sikimića za direktora završenom stvari – on je, naime, prilikom razgovora za novu funkciju odgovorio da nije član stranke i Agenciji je to bilo sasvim dovoljno da zaključi da nije u sukobu interesa jer da jeste, valjda bi rekao.

Sumnje u nepristrasnost i povezanost Sikimića s vladajućom Srpskom naprednom strankom, nisu, prema oceni Odbora, bile predmet njihovog interesovanja, a da jesu, tvrde da bi to bilo nezakonito.

Ovakav stav je možda u skladu s propisima, ali je još više u skladu s izigravanjem duha propisa. Direktor u čijoj su biografiji kandidatura za odbornika na jednoj stranačkoj listi, kao i donacije jednoj stranci teško da može imati kredibilitet da odlučuje kada se u Agenciji proveravaju donacije baš toj stranci. U ovom slučaju nije važno da li je bio član juče ili pre pet godina, važno je to da će uvek postojati sumnja u pristrasnost.

Još jedan od načina izvrdavanja zakona je najavljeno donošenje leks specijalisa koji se donosi kada je u pitanju javni interes, a u ovom slučaju trebalo bi da prati izgradnju jeftinih stanova za pripadnika vojske i policije.

Leks specijalis je, naime zakon koji ukida druge zakone u delu materije koju uređuje. Na isti način je rez u pravnom sistemu napravljen i zbog najavljene izgradnje gasovoda Južni tok i Beograda na vodi.

Takav, vanredni zakon, donosi se retko i u veoma posebnim slučajevima, pa je teško objasniti šta bi to trebalo da bude tako posebno u građevinskim radovima. Tako bi taj zakon, na primer, mogao da uredi da nisu neophodne javne nabavke, diskreciono pravo za odlučivanje određenog organa prilikom dodele stanova, da za stanove mogu da konkurišu samo oni s plavim očima…

Da Vas podsetimo:  Miroslav Zdravković: Čudne statistike smrtnosti u Srbiji prvih 48 nedelja 2020. godine

Jasno je da vladajuća većina ima većinu u parlamentu i da bi istom logikom mogli da donesu ma kakav leks specijalis koji uređuje bilo koje područje života.

Mišljenje Venecijanske komisije na koju se ovdašnji zakonodavci pozivaju ne mora uvek biti presudno – puno je više interes građana Srbije da žive u uređenoj državi i da imaju pravnu sigurnost.

Donošenje leks specijalisa po svaku cenu kao i pozivanje na propise uz ignorisanje duha zakona – predstavljaju zapravo izigravanje pravne države i izigravanje zakona. Ma koliko to bilo po zakonu.

insajder.net

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime