Izlečite jetru ivanjskim cvećem

0
1062

2015-07-08_065224

Ivanjsko cveće ima dugu tradiciju upotrebe u čajevima za jačanje i čišćenje jetre. Ovo verovatno ima veze sa doktrinom znaka, srednjevekovnom teorijom po kojoj biljke izgledom podsećaju na organ koji leče (biljke za jetru i žuč po ovoj doktrini su bele ili narandžaste boje). Kada se koristi za čišćenje jetre ivanjsko cveće meša se sa travom ivom i maslačkom.

Ivanjsko cveće blagotvorno utiče na urogenitalni trakt. Najbolje rezultate daje kada se pomeša u jednakoj meri sa zlatnicom. Dnevno se pije litar čaja podeljeneno u tri jednake doze.

Narodna medicina ivanjsko cveće ceni i kao sredstvo za zaustavljanje obilnih menstrualnih ili krvarenja iz hemoroida u kombinacijisa rusomačom i hajdučicom.

Čaj za čišćenje jetre

Potrebni sastojci:

Ivanjsko cveće (Galium verum) 100g
Trava iva (Teucrium montanum) 100g
Koren maslačka (Taraxacum officinale) 100g

Priprema:

Sve biljke pomešajte pa dve supene kašike smeše prelijte sa 300ml ključale vode. Promešajte, poklopite i ostavite da stoji 1h. Procedite i pijete pola sata pre jela, nezaslađeno.

Obloge protiv psorijaze

50g svežeg ivanjskog cveća sameljite na mašini za meso ili multipraktiku. Toj masi dodajte kašičicu nevenovog ulja i u tankom sloju namažite na obolelo mesto. Zavijte gazom i ostavite da stoji pola sata. Nakon tog vremena isperite čistom vodom, osušite, pa namažite gelom od aloje.

Uz ovo se pije čaj od divlje dan i noći (Viola tricolor). Dve supene kašike suve biljke preliti sa pola litra hladne vode i kuvati 2-3 minuta. Skloniti sa vatre, poklopiti i ostaviti da odstoji pola sata, procediti i popitzi nezaslađeno.

Čaj za urogenitalni trakt

Potrebni sastojci:

– Ivanjsko cveće (Galium verum)  100g
– Zlatnica (Solidago virgo-aurea)  100g

Priprema:

Dve supene kašike suve biljke preliti sa pola litra hladne vode i kuvati 2-3 minuta. Skloniti sa vatre, poklopiti i ostaviti da odstoji pola sata, procediti i popiti nezaslađeno tri puta na dan.

Da Vas podsetimo:  Rolovana piletina: Mekana i ukusna, ručak koji ćete želeti da pravite svakog dana!

Snagabilja.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime