Izrael i Kosovo uspostavili diplomatske odnose

0
428

Izrael i Kosovo uspostavili su danas diplomatske odnose na virtuelnoj ceremoniji održanoj u Jerusalimu i Prištini.

Vjosa Osmani / Foto: printscreen

Ministar spoljnih poslova Izraela Gabriel Aškenazi i njegova koleginica sa Kosova Meliza Haradinaj Stubla potpisali su zajedničku deklaraciju o uspostavljanju odnosa, prenele su agencije.

Aškenazi je rekao da je on odobrio „zvaničan zahtev Kosova da otvori ambasadu u Jerusalimu“.

Uspostavljanju odnosa Kosova i Izraela prethodili su sporazumi o normalizaciji odnosa postignuti u proteklim mesecima između jevrejske države i četiri arapaske zemlje, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Bahreinom, Sudanom i Marokom, navodi Frans pres i dodaje da te države nisu priznale Jerusalim kao glavni grad Izraela.

Kosovo, međutim, priznaje Jerusalim kao izraelsku prestonicu, navode izraelski mediji.

Ograničenja na putovanja, uključujući zatvaranje izraelskog međunarodnog aerodroma Ben Gurion, uvedena da se zaustavi naglo širenje korona virusa, onemogućila su da se ceremonija održi kako je uobičajeno.

Izrael je prvi put virtuelno uspostavio odnose sa nekom zemljom.

Ceremonija se završila otkrivanjem ploče koja će biti postavljena na ulazu u buduću Ambasadu Kosova u Jerusalimu.

Izraelski mediji navode da će Kosovo u budućnosti otvoriti ambasadu u Jeruslimu i da će biti treća zemlja koja je to učinila posle SAD i Gvatemale.

Kosovo do sada nije priznalo Izrael, ne zato što se muslimanska većina u toj zemlji tome protivila nego zato što jevrejska država nije priznavala Kosovo takođe, ne želeći da podržava unilateralno proglašenje državnosti.

Izrael je strahovao da bi to stvorilo opasan presedan koji bi sledili Palestinci, navode izraelski mediji i podsećaju da je odluka o priznanju doneta u septembru na samitu lidera Kosova i Srbije u Beloj kući u prisustvu tadašnjeg predsednika Sad Donalda Trampa.

Podseća se takođe da su se Rusija i Srbija protivile da jevrejska država prizna Kosovo.

Da Vas podsetimo:  Srećan Uskrs

„Danas ispisujemo istoriju, upostavljamo diplomatske odnose između Izraela i Kosova. Ovo je prvi put u istoriji da se diplomatski odnosi uspostavljaju putem Zuma (aplikacija ZOOM)“, rekao je Aškenazi.

„Danas Izrael postaje 117. zemlja koja priznaje Republiku Kosovo kao nezvisnu i suverenu zemlju“, rekla je ministarka Kosova.

Foto: printscreen

Osmani pozdravila uspostavljanje diplomatskih odnosa Kosova i Izraela

Vršilac dužnosti predsednika Kosova Vjosa Osmani ocenila je danas, nakon što su Kosovo i Izrael uspostavili diplomatske odnose, da su međusobni odnosi zasnovani na solidarnosti i prijateljstvu dva naroda.

„Odnosi naša dva naroda su u prošlosti bili jaki i zasnivali su se na solidarnosti i prijateljstvu. Čin uspostavljanja diplomatskih odnosa otvara put za produbljivanje bilateralne međuinstitucionalne saradnje, kao i u drugim oblastima od zajedničkog interesa“, kazala je Osmani.

Kosovo i Izrael su danas uspostavili diplomatske odnose, kao rezultat sporazuma koji je u septembru prošle godine postignut u Vašingtonu između Kosova i Srbije, uz posredovanje bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa.

Izvor: Hronograf

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime