Izumiranje Srba u Hrvatskoj i u Srbiji

0
250

I bez Hrvata, da Srbiju etnički očiste, u Srbiji imamo desetine ostarelih opština koje su se kvalifikovale da u 2031. prođu kao Srbi prilikom popisa u Hrvatskoj 2021.

Miroslav Zdravković (Foto: Snimak ekrana)

Rezultati popisa u Hrvatskoj u 2021. predstavljaju posledicu kombinacije nestajanja stanovništva negativnim prirodnim priraštajem i iseljavanja u razvijenije zemlje. Oni su najava rezultata popisa stanovništva u Srbiji u 2022. godini.

Pre ulaska Hrvatske u EU ostareli Srbi su se vraćali da umru u mesta iz kojih su proterani u hrvatskim akcijama Bljesak i Oluja. Stoga je prilikom popisa u 2011 (link) prosečna starost Srba bila preko 50 godina i bilo je očekivano da će se njihov broj u Hrvatskoj smanjiti za 20% do 30%.

Na osnovu popisa stanovništva u Hrvatskoj možemo očekivati da je u Srbiji isto relativno smanjenje u 60-tak manjih opština. Veće opštine i gradovi imaće takođe smanjenje broja stanovnika, i manji pad u gradskim naseljima biće posledica iseljavanja i većeg pada u seoskim. Na osnovu sadašnje starosne strukture stanovništva možemo očekivati da će svi gradovi, uključujući tu i Beograd (ne i Novi Pazar) imati veće smanjenje broja stanovnika prilikom popisa u 2031 u odnosu na pad u 2022.

Izvor: Makroekonomija

Koeficijent korelacije između udela Srba u 50 naselja gde su u Hrvatskoj bili najbrojniji u 2011. i indeksa ukupnog broja u 2021. bio je relativno visoko negativan i iznosio je -0,77. Koeficijent kod udela Srba u županijama i indeksa ukupnog broja u 2021. bio je -0,685. Što je veći udeo Srba u ukupnom broju u 2011. to je bio niži indeks ukupnog broja u 2021.

Srbi su do 1991. živeli u krajinama u kojima je bila najmanja gustina naseljenosti stanovništva usled nepogodnog terena koji je vekovima služio za odbranu povoljnijih mesta za život. U tim područjima živeli su i Hrvati kao manjinsko stanovništvo pa kada su etničkim čišćenjem Srba 1995. postali većina bili su i mnogo stariji od Hrvata u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Puli, Varaždinu. Bez Srba i ostareli Hrvati nemaju razloga da žive u nenaseljenim područjima. Prosečna gustina naseljenosti u Ličko-senjskoj županiji je 8 stanovnika po kvadratnom kilometru, u Sisačko-moslovačkoj 31,5, Virovitičko-podravskoj 34,9 a u Požeško-slavonskoj 35,3. Sve su ovo županije gde su nekada Srbi živeli u velikom broju a sada ih i Hrvati napuštaju.

Da Vas podsetimo:  U čemu se sve ogleda pravna neosnovanost optužnice protiv predsednika Srpske

I bez Hrvata, da Srbiju etnički očiste, u Srbiji imamo desetine ostarelih opština sa prosečnom starošću preko 50 godina koje su se kvalifikovale da u 2031. prođu kao Srbi prilikom popisa u Hrvatskoj 2021.

Prilažem tabelu od pre 9 godina u kojoj sam samo dopunio kolonu sa ukupnim popisanim brojem stanovnika u 2021. i indeksom ukupnog broja u odnosu na 2011.

Izvor: Državni zavod za statistiku i proračuni autora

Najveći relativan pad broja stanovnika imale su Vrhovine za 50,9% sa 1.381 na 678 stanovnika. One se nalaze između Otočca i Plitvičkih jezera a selo Čanak je južno od njih.

Sledi Dvor sa smanjenjem za 43,5% i većina opština sa većinski srpskim stanovništvom, obojena žutom bojom, imala je smanjenje broja za više od 20%.

Rijeka (-14,7%), Osijek (-9,4%), Karlovac (-10,1%), Pula (-7,9%), Sisak (-15,2%) i Split (-8,6%) naslućuju rezultate popisa u Nišu, Kragujevcu, Leskovcu, Smederevu, Šapcu, Čačku, Kraljevu, Kruševcu, Zrenjaninu, Subotici, Kikindi… Manji gradovi poput Požarevca, Jagodine, Bora, Zaječara, Užica, Vranja, Prokuplja, imaće veće relativno smanjenje.

autor:Miroslav Zdravković

https://stanjestvari.com/

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime