Izveštaj REM: Vanparlamentarnim strankama više vremena na svim televizijama

0
102

Na sednici Privremenog nadzornog tela za praćenje medija tokom izborne kampanje predstavljen je izveštaj Regulatornog tela za elektronske medije (REM) o političkom pluralizmu pre početka kampanje u kojem se navodi da je na svim televizijama u periodu od 16. do 31. januara uočeno povećanje vremena i zastupljenosti vanparlamentarnih stranaka

Analiza se odnosi na drugu polovinu januara, a tokom monitoringa uočene su razlike u odnosu na prethodni period, ali one, kako je navedeno, nisu velike.

Srđan Miljković iz REM-a izjavio je da je izveštaj o političkom pluralizmu usvojen 11. februara i da je uočeno povećanje vremena i zastupljenosti vanparlamentarnih stranaka.

On navodi da je to na RTS-u oko 17 odsto i da je javni servis o radu vanparlamentarnih stranaka izveštavao neutralno. Na RTV je zabeleženo povećanje vremena od devet odsto, takođe uz izveštavanje u neutralnom ton.

Kopredsedavajuća Privremenog nadzornog tela za praćenje medija Olivera Zekić izjavila je da je to telo 15. februara krenulo sa prosmatranjem rada medija u predizbornoj kampanji. Ona je najavila da će izveštaji biti objavljivani „na sedmodnevnom nivou“.

Pink je radu vanparlamentarnih stranaka posvetio 8,35 odsto vremena, ali je ova televizija izveštavala uglavnom u negativnom tonalitetu, rekao je on.

Na TV Hepi zabeležena je manja zastupljenost vanparlamentarnih stranaka.

B92 posvetio je oko dva sata ovim temama, a udeo vanparlamentarnih stranaka je oko jedan odsto.

Prva TV je o vanparlamentarnim strankama izveštavala 22,35 odsto vremena, a izveštavanje je imalo neutralni tonalitet.

Kako je navedeno u izveštaju, na N1 i Nova S dominira kritika vlasti, pa samim tim i negativan tonalitet. N1 je vanparlamentarnim strankama posvetio 19 odsto vremena.

http://uns.org.rs/

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime