Izveštavanje po pozivu ili “meri” vlasti

0
803

kg tvIako Zakon o javnom informisanju i medijima propisuje da budžetski novac mediji mogu da dobijaju samo putem projektnog sufinasniranja, i nakon medijske reforme događa se da lokalne vlasti netransparentno finansiraju određene medijske kuće novcem iz budžeta.

Jedan od načina za ugovaranje “poslova” s lokalnim medijima je i praksa raspisivanja javnih nabavki za usluge prenosa skupština i praćenje rada lokalnih organa.

Suprotno Zakonu, u Kragujevcu gradska vlast već dve godine nije raspisala konkurs. Umesto toga, gotovo sva sredstva iz budžeta opredeljena za javno informisanje u 2015. prebačena su na račun Radio televizije Kragujevac, a ova medijska kuća angažovana je ove godine i za medijsko praćenje aktivnosti gradske vlasti.

Televizija Kragujevac je dobila posao vredan pet miliona dinara za prenos skupstinskih zasedanja i prenošenje “izjava predstavnika organa grada i izveštavanje po pozivu”.

Raspisivanjem poziva za nabavku ove usluge, prekršen je Zakon o javnom informisanju, a zahtevom za izveštavanje po pozivu mediji su svedeni na promotere gradske vlasti. Pritom su predstavnici grada najavljivali da neće štedeti pri trošenju budžetskih sredstava za ove namene, odnosno da će dve televizije dobiti posao kako bi njihov rad bio posmatran iz različitih uglova.

Grad je formalno poštovao proceduru i uputio je poziv za podnošenje ponuda na adrese televizije K9 I RTV Kragujevac, koja je na kraju i angažovana.

Jovanka Marović, direktorka Kanala 9, rekla je za Insajder.net da oni nisu konkurisali za izveštavanje po pozivu, a da im je za skupštinske prenose, pre podnošenja ponude, sugerisano koji iznos je za Grad prihvatljiv.

“Mi smo poziv za podnošenje ponude dobili od načelnice Uprave za vanprivredne delatnosti grada Gordane Marković, koja je rekla da raspolaže određenim sredstvima, da je ideja da obe televizije dobiju skupštinske prenose i sugerisala je zapravo da bi bilo dobro da podnesemo zahtev sa iznosom koji bi bio raspoređen na obe televizije”.

Da Vas podsetimo:  Pinkova emisija u kojoj je Vučić izašao iz frižidera kršenje zakona, REM ćuti

Nije jasno da li je nešto slično sugerisano i RTV Kragujevac, pošto se ispostavilo da je ova televizija tražila manje novca, a prema rečima načelnice uprave za vanprivredne delatnosti grada Kragujevca Gordane Marković, cena je presudila.

Za insajder.net ona je potvrdila da je i jednoj i drugoj televiziji obećano da će dobiti posao, da je za te namene bio predviđen budžet ali da se ispostavilo da finansijska situacija u gradu to ne dozvoljava.

Inače, koliko je medijska slika u Kragujevcu dovedena do apsurda govore i protesti novinara koji su u prvih šest meseci ove godine organizovani u ovom gradu.

Na protestu „Sprečimo medijski mrak“ novinari vodećih kragujevačkih medija tvrdili su da su zbog upumpavanja novca u RTV Kragujevac i neraspisivanja konkursa svi ostali mediji u Kragujevcu dovedeni do ivice propasti. U tom periodu je organizovan i štrajk zaposlenih u RTV Kragujevac, koja je jedina i dobila sredstva iz budžeta grada ali ta sredstva izgleda nikada nisu stigla do novinara.

Insajder

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime