Ja nisam CHARLIE

3
1427

FreedomZašto bih bio? Zbog podrške francuskom časopisu koji objavljuje karikature muslimana koje vređaju njihova verska osećanja? U ime slobode govora na način na koji tu slobodu shvata Zapad. Ne!

Islamski fanatici su izvršili oružani napad na sedište Charlie Hebdo i ubili više ljudi, među kojima i autore, za njih uvredljivih, karikatura.

Sada Charlie objavljuje novu karikaturu Muhameda sa određenim komentarom, a dobro zna da je za Muslimane uvredljivo i samo prikazivanje lika Muhameda.

Zapadna javnost masovno patetiše nad žrtvama slobodnog novinarstva, nad žrtvom slobode govora, iskazujući odlučnost i hrabrost da istraje u odbrani slobode govora, kako je Zapad shvata i začudo, ništa dalje.

Ipak, u svemu tome, osnovno pitanje je – ima li Zapad pravo da svoj kulturni model smatra neprikosnovenim u toj meri da se ne mora obazirati na uvredljivost svog slobodnog govora, za pripadnike drugih kultura. Nažalost, pitanje nije retoričko, za Zapad. On smatra da ima to pravo.

Na primer, ako bi se čovek našao u nekoj primitivnoj kulturi koja slavi staro drvo u sred urođeničkog sela, kao svog pretka kome se odaju najveće počasti, teško da bi se pripadnik zapadne kulture, makar ne bio učeni antropolog, odvažio da uneredi to drvo. Ne samo iz straha od neposredne osvete ako bi bio uhvaćen u toj skarednosti, već i zbog toga što je očigledno, da nije pristojno rugati se nečemu što pripadnici plemena uvažavaju. Teško i da bi se zapadnjak odlučio da poglavici stavi primedbe, na primer da je drvo ružno, krivo, beskorisno i sl. i da ga treba poseći. U ovom primeru, uvažavanje kulturnih razlika deluje očigledno.

Međutim, u nesretnom slučaju Šarli, Zapad smatra da se može sasvim slobodno prepustiti blagodatima svojih standarda „slobode govora“, bez obzira na moguću uvredljivost određenih iskaza, za pripadnike Islama. Takvo privođenje zapadnim standardima slobode govora, koje Zapad čini, ni najmanje ne doprinosi prevazilaženju kulturnog jaza između Zapada i Muslimana i može samo voditi daljoj i dubljoj podeli i eskalaciji nerazumevanja i neprijateljstva.

Da Vas podsetimo:  Dr Jasmina Ćirić: Tragična sudbina srpskih hramova u Severnoj Makedoniji

Ne zbog straha od osvete, koja se naravno, ne može braniti kulturnim razlikama (ali se može dogoditi), već zbog uvažavanja kulturne raznolikosti i tuđih vrednosti, Zapad bi trebalo da umeri svoju visoko dosegnutu slobodu govora, uvažavajući druge kulture barem onoliko koliko uvažava individualnu raznolikost i prava svojih pripadnika.

U Beogradu, 14.01.2015.g.

Milan Topalović, advokat

3 KOMENTARA

 1. Moram da ti priznam Mujo da evo vec nekoliko puta pisem i brisem sto napisem jer se borim sa recima koje cu ti poslati a da ti kazu sve sto treba da cujes i znas. A onda shvatam da u stvari dooobro ti znas sta ja zelim da ti porucim i jeste, upravo ti sve te reci govorim a ne ispisujem ih. Ostalo je moja slavna vera!

  IS XC NI KA

 2. DA LI JE POTREBAN NOVI KRSTASKI POHOD ?

  Zivimo u Svetskom procesu globalizacije. Globalizacija. Ova rec usla je u nase zivote posle NATO bombardovanja moje otadzbine. Do tada sam samo mogao da pojmim znacaj ove reci i razumeo sam ga kao neki proces na Planetarnom nivou koji bi trebalo da svim stanovnicima nase planete i majke Zemlje donese neku dobrobit, napredak. Posle toliko godina nadanja i potrosene pozitivne energije dolazim do zakljucka da su sve lose stvari koje su mi se dogodile u zivotu posledica – globalizacije.
  Nabrajati sve te ruzne dogadjaje ne mogu jer zelim da govorim o samo jednom segmentu te – globalizacije. O slobodi kretanja, o slobodnom toku ideja i ljudi. Taj segment nije tako los, kao sto se pokazao losim u svakodnevnom zivotu jednog farmera pa sve do svakodnevnice predsednika Drzave. Da ne ispadne da zanovetam kao neka stara baka koja ponavlja svaki dan svoje bolesti koje ju muce, zelim da govorim o masovnoj imigraciji muslimana u Evropu. U EU zapravo, posto im nije zanimljiva cela Evropa, za sada, rekao bih na kratko, jer imaju ekonomsku sigurnost samo unutar EU.
  Evropa, ta stara baka drhtavog glasa i hoda, pokazuje zabrinutost i strahuje od eksplozije muslimanske populacije u svojim nedrima samo kada muslimani, pardon (da se zaboga ne uvrede nase komsije) “muslimanski ekstremisti” naprave neko sranje od krvoprolica u EU i mnogo vise strahuje od imigranata iz istocne Evrope na primer, nego od Zla koje raste i polako se uspravlja iza njenih ledja a ona ne zeli da se osvrne i pogleda ga u oci vec se jadna umori od pojasnjavanja kako nisu svi muslimani isti i kako ne treba da ih (zaboga) mrzimo sve. Jeste, na jednom stablu nisu sve jabuke iste, ali kad sazru sve one padaju na dole, nama na glavu. To nije teorija gravitacije vec realnosti.
  Naravno da se povremeno na prokljucalom loncu podigne poklopac jer je premali za sve dodatke koje EU zeli da strpa u njega, ni sama ne znajuci sta ce i kakvo ce na kraju dobiti predjelo. Kad poklopac poskoci – izbije zlo, na kratko. Tek da pokaze sta se krcka unutra, da nas opomene. Ali baka je, cini se, ili suvise stara ili prespora za ovaj proces. Ona vise ne moze da ga zaustavi i svesna je te cinjenice ali i dalje okrece glavu na drugu stranu, ka istoku svoje kuce ignorisuci prokljucali lonac.
  To je sasvim nelogicno ponasanje i moze da nam ukaze na to da neko ne zeli da reaguje ili da nekom upravo ovaj scenario u EU odgovara. Ocito je da “tvorac” nije hriscanin i da je verovatno ateista ili jos gore – musliman. Ne zelim da verujem u neke price o demokratskim procesima i pravima. Ne mogu vise da verujem u to. Kad god se gradjani EU pojave na ulici sa transparentima na kojima pise da ne zele muslimanizaciju svoje drzave, pojavljuju se drzavnici koji govore o “demokratskim pravima” svakog coveka. Obicno ovo pravo vazi samo za populacije ili nacije za koje mocnici smatraju da treba da ga uzivaju i na zalost, nema izvornu univerzalnost. Ovakve javne manifestacije u raznimevropskim sredinama se obicno karakterisu kao “nedemokratsjke” , “antimuslimanske” ili “nedospustive” za jedno demokratsko drustvo. Nesto je ovde trulo. Opet, nema logike. Opet, nekom odgovara ova prica o “nedospustivom ponasanju gradjana” koji su uplaseni za buducnost svoje zemlje i koji na ulicama pokusavaju jasno da pozovu svoje vlade na spas hriscanstva i logicne postupke.
  Da li se vlasti plase reakcije brojnog muslimanskog stanovnistva koje je po pravilu izvor problema u svim zemljama? Da li znaju da je vec kasno? Da li uopste imaju resenje ili ce i dalje pevati uspavanke? Cinjenice i razne studije govore o milionskoj muslimanskoj populaciji sirom Evrope. Neshvatljivo je da zapravo NIKO ne zna koliko je tacno muslimana u Evropi. Zar je moguce da procene i odstupanja raznih studija i procena brojnosti muslimana u EU iznose oko 7 miliona. Sedam miliona ljudi za koje se ne zna da li zive ili ne zive u nekoj teritoriji? Sedam miliona muslimana za koje niko nije siguran da postoje? O cemu se ovde radi? Slucajnost?
  Neman koja je tako velika i opasna i koja ce progutati Hriscansku Evropu, a da ona ne bude svesna toga da se nalazi u utrobi zveri. Ne mogu da verujem da niko to ne vidi. Nema logike. Znaci – nekom odgovara takvo stanje stvari. Pitanje je kome odgovara utroba velike zveri. Brojke se krecu od 13 do 20 miliona muslimana koji zive u EU, po nekim statistikama i anketama. Zavisi ko je i kakvu metodologiju koristio, zaboga…ni tu nema logike. Ako su koristili statisticke metode, a verovatno da jesu, jer svaka druga metodologija nema naucnu osnovu, onda je greska, pardon, neslaganje od 7 miliona prosto je nemoguce !
  Pogledajmo procene broja muslimana koji zive u Evropi i videcete o cemu govorim.
  Da bi se neka kultura odrzala mora da postoji stopa nataliteta od minimum 2,11 (dece) po jednoj porodici. Drugim recima, ako dve porodice imaju po 1 dete i svako od njih neko sutra dobije po 1 dete takodje, onda samo u 2 generacije imali bi 4 puta manje dece nego baka i dedova. Stope nataliteta u nekim EU zemljama iznose : Francuska (1,6), Grcka, Nemacka (1,3), Britanija (1,6), Italija (1,2),Spanija (1,1) i ostalih 30 zemalja Evrope ima stopu od oko 1,38 ! Pitanje opstanka nacija ali i pitanje opstanka ekonomije ovih zemalja koje ce ostati bez radne snage sposobne da odrzi nivo ekonomskih aktivnosti jedne zemlje vec je postalo aktuelno. Ima logike? Nema. Evo zasto. Radna snaga koja dodje da radi u EU, nakon sticanja penzije vraca se u svoju zemlju porekla i tako dodatno iscrpljuje fondove i slabi trzista zemlje domacina. Generacija koja je dosla u Evropu uglavnom je bila starosti preko 25 godina pa i vise tako da je njihov radni vek bio kratak. Jeftina radna snaga? Nema jeftine i obrazovane radne snage nigde. Tehnoloski razvoj zahteva obrazovanog radnika. Minimalna cena rada raste iz godine u godinu. Stranci koji se radjaju i skoluju u zemlji domacinu postaju obrazovana radna snaga koja nece raditi po minimalnoj ceni rada. Dakle ni ovaj zahtev nije logican. Osim toga njima ne mozemo kazati “idite kuci!” jer su rodjeni u istoj zemlji kao mi. Visak koji proizvodi ova takozvana jeftina radna snaga topi se kroz ulaganja u njihovu “integraciju” drzava koja ih prihvata, a dobar deo se salje natrag u maticne drzave . Marokanci koji rade u EU poslali su u Maroko oko 3,6 milijardi eura. Govorimo o samo jednom malom segment useljenicke populacije. Taj ekonomski visak vise nije u ekonomskom sistemu EU. To su ulaganja izvan EU. Kako onda govoriti o ekonomskoj opravdanosti.
  Godinama nam serviraju price o “neophodnosti” i “obogacivanju” Evrope kroz multikulturalizam, zapravo maglu koja zaklanja granicu izmedju drzavljanstva i lojalnosti drzavi. Ovako je razdvojena privatna i pravna licnost pojedinca useljenika. Cim drzavljanstvo postane pravni status emigrantu, to mu postaju i prava. Dakle, u statusu pre ovog, on nije stimulisan da bude lojalan drzavi domacinu. Niti je obavezan a pri tome uziva sva blagostanja kao i radnik poreklom iz drzave domacina. Populacija Evrope se ne smanjuje uprkos negativnoj stopi nataliteta. Kako? Imigracijom. U toj strukturi useljenika muslimani su daleko ispred ostalih populacija koje dolaze na rad u EU. U Francuskoj na primer, stopa nataliteta muslimana je cak 8,1 ! U juznoj Francuskoj gde je nekada bio region sa najvise hriscanskih crkava u Svetu danas je cak 30% mladih stanovnika regije ispod 20 godina starosti muslimanske vere. U UK za 30 godina je broj muslimana porastao 30 puta. Ovde ima vise muslimana nego u Libiji ! U Holandiji 50% novorodjene dece ima muslimanska imena. U Rusiji ima 23 miliona muslimana. Podaci su govore da ce oni vec za 5 godina biti 40% vojnika ruske armije ! Prema podacima PEW Istrazivackog centra, u jugoistocnoj Evropi zivi danas 35% muslimanske populacije. Sve u svemu , mozemo kazati da u Evropi zivi oko 7% muslimana. To je brojka za koju se zna i koja ne zvuci alarmanatno ali kada kazemo da je to preko 40 miliona ljudi….. Za one realne brojeve ne mozemo govoriti jer jednostavno nema tacnih saznanja, sto je prosto neverovatno. Treba da znamo da u USA zivi samo 0,6% muslimanskog stanovnistva ! Znaci li to da EU ne sme da udje u muslimanske getoe koji postoje u svim vecim gradovima EU i napravi jasan popis broja stanovnika? Da se ne uvrede “verska osecanja” muslimana. Da li je Evropa nesposobna da resi makar pitanje brojki? Da li vlade zemalja Unije znaju brojke a ne smeju da nam ih saopste plaseci se uzasnute reakcije sopstvenog naroda ”sta ste to uradili”.
  I sta bi smo dobili utvrdjivanjem tacne brojke? Ponovo neku novu “Strategiju” ili opet – nista. Dakle, Svet u kome zivimo danas nece biti isti za nasu decu i nase unuke. Oni ce biti okruzeni vecinskom muslimanskom verom u svim sredinama i svim sferama zivota. To je priznala i zvanicna katolicka Crkva nedavno. Jos da se i mi pomirimo sa ovom cinjenicom i da kupimo Kuran i svoju decu pripremimoi na kulturoloski sok koji ih ocekuje. Da li ce i deca muslimana slusati price iz Biblije? Ne verujem u to. Evropa se danas i pored svih ovih ozbiljnih cinjenica jos uvek “plasi” imigranata – hriscana, iz istocne Evrope i ostalih hriscanskih zemalja. Strah koji se i dalje pravda “komunistickom najezdom” ili “ruskim uticajem” i slicne kratkovide gluposti kostale sui tek ce kostati staru Evropu, samo racun jos uvek nije dostavljen. Katolicki svet zaslepljen i opsednut idejom unistenje pravoslavlja nije video na vreme opasnost koju je sam stvorio sebi. I umesto da nam braca u Hristu budu partneri u odrzanju i jacanju evropskog Hriscanstva, Evropa i dalje srlja u ponor. Neko u senci zadovoljno trlja dlanove. I pune novcanike u dzepovima. Samo….trljanje nece osloboditi dobrocudnog duha nego ZVER koja ce progutati Hriscanstvo u Evropi. Muslimanske verske aktivnosti u Evropi (kao i svuda u Svetu) su finansirane i iz arapskih zemalja. Da li ocekujete da ce im oni davati novac da bi se oni “evropeizirali”? Ne. Narocito kada dodate stalno prisutne price u arapskim medijima o ugrozenosti islama svuda u Svetu. Evo, radja se ideja i o postavljenju evropskog Muftije, verskog lidera za sve evropske muslimane.
  Nazovite ovaj tekst mrznjom, nazovite ga i rasistickim, ali ga nemojte molim vas nazivati lazima ili neistinom !

  Pierre, Srbin u Nemackoj

  • Ti si bre debil, a sta trazis u Nemackoj, zasto se ne vratis u majku Srbiju, zasto mislis da ti imas veca prava od muslimana.Ti mozes u evropu a dugi ne mogu.Mnogo nemaca je primilo islam , znaci sa plavom kosom i obrvama, i sad treba da ga proteras, ako mislis da samo ti imas prava a drugi nemaju, sarli ce biti svaki dan.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime