„Ja nisam Putin da odredim da li je Južni tok mrtav“

0
826

images_cms-image-000001395Premijer Aleksandar Vučić je tokom skupštinske rasprave o izboru nove vlade Srbije govorio i o razlozima zbog kojih u ekspozeu nije pomenuo Južni tok. On je rekao da traži rešenje za nabavku gasa, ali da rešenja nema. Vučić je rekao da se Srbija našla u sred globalnog rata koji se vodi preko gasa i drugih energenata.

„Južnog toka u ekspozeu nema zato što je Vladimir Putin rekao da je Južni tok mrtav. Ja nisam Putin i ne mogu da odredim drugačije, a nisam ni Bojko Borisov (premijer Bugarske) da mogu da kažem da može da prođe kroz Bugarsku jer je to, pretpostavljam, bio problem“, rekao je Vučić.

On je priznao da traži rešenje za nabavku gasa, ali da rešenja nema. Vučić je rekao da se Srbija našla u sred globalnog rata koji se vodi preko gasa i drugih energenata.

“I nema rešenja. Radimo godinu i po i na kraju jedini gas koji nam stiže je preko Beregova. Ako se prekine ta linija, ne daj bože, mi gasa nemamo. Mi brinemo svaki dan, nema gde nisam bio, kod svakog ko ima gas išao sam, razgovarao sam”, rekao je Vučić uz opasku da imamo rezerve za 3-4 meseca i da nema mesta panici.

Projekat Južni tok obustavljen je u decembru 2014.

Prema istraživanju Insajdera, Srbija je jedina zemlja kroz koju je trebalo da prođe Južni tok, a koja je pristala da kompanija zadužena za gradnju tog dela gasovoda bude registrovana u inostranstvu. Firma je registovana u Švajcarskoj, većinski udeo od 51 odsto ima Gazprom. Na račun te zajedničke firme Srbija je uplatila ukupno 30 miliona evra.

Vlada Srbije je, odgovarajući na pitanje Insajdera, navela je da je taj novac uplaćen iz kredita koji uzeo Srbijagas, a za koji garantuje Republika Srbija.

Da Vas podsetimo:  Država dala milione evra za probu mature kakve neće biti

Prema istraživanju Insajdera, sa računa firme u Švajcarskoj, dva meseca nakon zvanične obustave gradnje gasovoda Južni tok, na račun ćerke firme koja je u većinskom vlasništvu ruskog Gazporoma, a čije je sedište u Srbiji, uplaćeno je 17,8 miliona evra.

Zbog gradnje gasovoda Južni tok Srbija je još 2008. prodala ruskom Gazpromnjeftu nacionalnu kompaniju NIS ispod svake cene, pravdajući takav potez zaradom koju će gasovod doneti u budućnosti.

Insajder

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime