Ja, ustaša: Odgovor izvršnog urednika Nove na optužbe Vučića i tabloida

2
95

Ne zovu me fašistom svaki dan, ali kada se to desi, onda mi baš pukne film. Jedno sam kumstvo tako već rasturio. Sada smo mi u Novoj doživeli da nas zovu ni manje ni više nego ustašama, samo zato što smo se drznuli da kažemo istinu o planiranoj privatnoj poseti Vučića Jasenovcu.

Foto: RnDmS / Alamy / Alamy / Profimedia/Dragan Mujan/Nova.rs

istina je ova: Privatni odlazak Vučića u Jasenovac, kao i zabrana koja je usledila iz Zagreba, predstavljaju uvredu za sve žrtve tog strašnog konc-logora. I jedno i drugo. I tačka.

Da li bilo ko misli da bi Vučić skrušeno i u potpunoj privatnosti otišao u tu posetu, bez ikakve potrebe da od toga ne napravi spektakl? Teško.

Da li je Hrvatska mogla da uradi goru stvar nego da tu posetu zabrani? Još teže.

Ajmo korak dalje: Hrvatska nikako nije smela da zabrani Vučiću da ode u tu posetu, najpre zato što su Vučići teško stradali upravo u tom Jasenovcu. Vučić, ko god i šta god bio, imao je svako pravo da upali sveću svojim stradalim precima i to pravo niko na ovoj planeti ne bi smeo da mu uskrati.

Pa makar tamo poveo i Gocu i Jovanu i onog, što bi rekao Kesić, gospodina Fokusa.

Ali, hajde da se onda pogledamo u ogledalo. Šta mi to imamo ovde? Po ko zna koji put imamo situaciju u kojoj srpski i hrvatski nacionalisti na vlasti jedni drugima daju krila, dok im narodi grcaju u bedi i mržnji.

Imamo Srbiju koja za predsednika ima osobu za koju se osnovano sumnja da bi bila spremna i da jasenovačke žrtve iskoristi za politički marketing. To je, uostalom, već radio. Kakva teška, užasna sramota!

Da Vas podsetimo:  Poražavajuća medijska scena

Imamo Hrvatsku koja na vlasti ima ljude koji nemaju dovoljno stida da shvate zašto je potpuno neprihvaljivo da bilo kom srpskom predsedniku, ali ni bilo kom Srbinu na planeti, ne bi smeli da zabranjuju posetu Jasenovcu. Ima li veće sramote od toga?

Ovakve bednike na vlasti građani Srbije i Hrvatske, kao ni njihovi preci, nisu zaslužili.

Negde usred buke i besa koji su ovih dana sukljali iz turbina tabloida s obe strane, provukla se jedna vest koja nije prošla posebno zapaženo: U Svetoj Nedelji kod Zagreba iskovane su prve hrvatske kovanice evra. A ko je na ovim evro-novčićima? Niko drugi do najpoznatiji Srbin iz Hrvatske ever – Nikola Tesla lično.

Evro Nikola Tesla Foto:EPA-EFE/CROATIAN NATIONAL BANK

Gledao sam juče fotografiju tog novčića i osećao čudnu mešavinu ponosa i stida: Ponosan što je moj Likota na novčiću kojim će se plaćati u celoj Evropi, a osramoćen što ga kuje država koja ne pokazuje ni zrno empatije za žrtve najstrašnijeg logora smrti koji je Evropa ikad videla, a u kojem bi i sam genije iz Smiljana završio da su ga se ustaše dokopale.

A tamo su završile i moje pretkinje Tomka i Mileva, kao i dete Saša. Po Milevi je moja majka dobila ime. Završio bi tamo i moj deda partizan Mirko, da ga nije spasao komšija ustaša.

E, ako sam zbog tog ustaše i ja ustaša, nema problema. Ali, što bi rekao neumrli Marijan Beneš: „U Srbiji sam bio ustaša, u Hrvatskoj četnik, a ja sam partizan, mamu vam jebem!“

Piše: Milan Vukelić
Izvor: Nova

2 KOMENTARA

 1. Е, мој „Ми“,
  Куд се досети да се позовеш на људе који „боље упознати“ од тебе „на ту тему тврде“ да презимена Вучић „као жртава није било“ – а не рече који су то људи.
  Именуј их, мој „Ми“, да једном спознамо ко је све „тамо“ страдао, поименично, а да не нагађамо је ли то „тамо“ било одмаралиште или игралиште за голф.
  Ако већ „боље упознати“ тврде, мора бити да су имали у рукама Потврду команде мјеста Новска о 5. јуна 1945. године, којом “Потврђујемо примитак докумената који су били закопани у логору Јасеновац који је пронашао друг Исидор Леви и предао овој Команди, а која документа садрже списак побијених лица у логору Јасеновац”.
  Мора бити да исти ти“људи боље упознати“ знају оно што и београдска Дуга од 22. 2. – 7. 3. 1986, на 6. страни -, да уз поменуте документе иде и сведочење партизанског поручника Исидора Левија да је у тим списковима било више од милион имена.
  Више од МИЛИОН имена, мој „Ми“, а они и ти кријете та имена.

 2. Милане Вукелићу, ако говорите о жртвама у Јасеновцу са презименом Вучић, онда молим да их наведете поименице, да не би било заблуда. Наиме људи боље упознати од мене на ту тему тврде да таквих презимена као жртава није било, али се међу кољачима спомиње име дочасника Ивана Вучића који се високо котирао у хијерархији логора…..

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime