Jagodina opet dodelila sva sredstva RTV Kopernikusu

0
1052
Foto: sinos

Grad Jagodina treću godinu za redom je sva sredstva predviđena za projektno sufinansiranje medijskih projekata dodelio Kopernikusu RTV Jagodina d.o.o. iz Jagodine, iako je Državna revizorska institucija u izveštaju o poslovanju Grada Jagodine u 2016. godini navela da ova medijska kuća 3,2 od ukupno 7,2 miliona dinara koliko je dobila na konkusu te godine, nije iskoristila za „projektne aktivnosti“. U Rešenju o dodeli sredstva iz budžeta Grada Jagodine za medijske projekte, donetom 20. marta ove godine, ova medijska kuća je za tri projekta dobila ukupno 5.6 miliona dinara.

I ove godine kao i prethodne dve, komisija u sastavu Dušan Aničić, Stanimir Stanković i Dragan Marković, predstavnici Kluba novinara Pomoravlja 7. marta predložila je dodelu sredstava istoj medijskoj kući.

Za medijski projekat „Jagodina-grad po Evropskim standardima“ koji će Kopernikus RTV Jagodina realizovati u nedeljniku „Novi put“ dodeljeno je 2 miliona dinara, a isti iznos pripao joj je i za projekat „Jagodina-srpski brend“ koji će biti emitovan na televiziji ove medijske kuće.

Najmanji iznos, odnosno 1.6 miliona dinara, kako se navodi u Rešenju o raspodeli sredstva, a koje je potpisao predsednik Gradskog veća Ratko Stevanović, Kopernikus RTV Jagodina je dobila za projekat „Jagodinska panorama na 97,3“ koji će biti realizovan na radiju Jagodina.

Na Konkusu za projektno sufinansiranje medijskih projekata Grada Jagodine, pored ova tri, bilo je prijavljeno još 15 medijskih projekata.

Član Komisije Dušan Aničić rekao je UNS-u da drugim projektima nisu dodelili novac jer „nije bilo dovoljno para za ostale“.

„Tako smo i ranije raspoređivali. Pošto je i ranije Skupština Grada sarađivala sa njima, logično je bilo da  njima dodelimo novac, jer sa kime radiš, njemu i daješ novac’”, rekao je Aničić UNS-u.

Da Vas podsetimo:  Diskriminovana veronauka

Prema izveštaju Državne revizorske institucije o poslovanju Grada Jagodine u 2016. godini, a koju je UNS ima u uvid, RTV Kopernikus 3,2 miliona od ukupno 7,2 miliona dinara koliko je dobila na Konkusu za projektno sufinansiranje medija, nije iskoristila za „projektne aktivnosti“.

Više od tri miliona Kopernikus RTV Jagodina koristio je za „pokrivanje troškova redovnog funkcionisanja medija, kao i za plaćanje troškova po sudskim poravnanjima, zateznih kamata i troškova nastalih pre početka realizacije projekta“, navodi se u izveštaju Državne revizorske institucije. U izveštaju se dodaje i da Gradska uprava za budžet, finansije i poljoprivredu Grada Jagodine nije zatražila povraćaj nenamenski utrošenih sredstava u skladu sa zaključenim Ugovorom.

Sredstva su korišćena između ostalog za „troškove po sudskom poravnanju sa tužiocem ’SOKOJ’– Organizacija muzičkih autora Srbije, mesečne naknade za pravo na pružanje medijske usluge radio programa, mesečne naknade za pravo na pružanje medijske usluge televizijskog programa, naknade za emitovanje fonograma i na njima zabeleženih interpretacija i troškova mobilnog telefona i električne energije“.

Kao jedinoj koja je u 2016. godini dobila novac na Konkursu za projektno sufinansiranje medija u Jagodini, Kopernikus RTV Jagodina bilo je dodeljeno 7,2 miliona dinara. Prošle godine, Grad joj je, na konkursu, raspodelio sav novac, ukupno 6.880.000 dinara.

Podsetimo, Grad Jagodina je pre privatizacije „Novog puta“, koji u svom sastavu ima istoimeni nedeljnik i radio i televiziju Jagodina, ovo javno preduzeće finansirala sa oko 60 miliona dinara godišnje. Sada Grad Jagodina za projektno sufinansiranje svih medija izdvaja oko sedam miliona dinara, a komisija u istom sastavu sav novac dodeljuje istom mediju.

Tekst je nastao u okviru projekta koji je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Da Vas podsetimo:  Zakon ne dozvoljava pokretanje Raše tudej u Srbiji: Korak dalje od EU ili dimna bomba?

sinos.rs/uns.rs

 

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime