Jahjaga otkazala kolektivan intervju

0
899

jahjagaU pokušaju da unapredi imidž u medijima koji izveštavaju na srpskom jeziku na Kosovu i Metohiji, predsednica Kosova Atifete Jahjaga je ove srede pozvala grupu srpskih novinara na druženje i kolektivan intervju, da bi danas – sat vremena pred sam intervju, isti i otkazala, usled „iznenadnih obaveza“. Ovaj intervju je u prethodna dva dana, od kada je i stigao poziv iz Kabineta, već jednom pomeren, na šta su novinari srpskih redakcija i tada potvrdili svoje prisustvo. Urednicu KoSSeva vest o otkazivanju intervjua zatekla je na izlazu iz Severne Mitrovice, na putu ka Prištini, dok su neke od pozvanih srpskih novinarskih ekipa već stigle na dogovoreno mesto – u zgradu predsedništva Kosova.

Poziv za „druženje“ sa predsednicom Jahjagom i za zvaničan kolektivan intervju sa nekoliko novinarskih kuća koje izveštavaju na srpskom jeziku – za petak u 11 časova, stigao je i redakciji KoSSeva u sredu, što je naš portal prihvatio. Intervju je u međuvremenu, uz izvinjenje iz Kabineta, pomeren na 13 časova, zbog iznenadnih obaveza Predsednice. Pred sam današnji polazak za Prištinu, savetnik predsednice Jahjage – Dejan Ćosić, uz još jedno izvinjenje, obavestio je telefonom našu redakciju da se „na žalost, intervju mora otkazati usled iznenadnih obaveza Predsednice“, „da mu je veoma neprijatno“, ali da će se intervju i druženje prvom sledećom prilikom organizovati u toku sledeće nedelje.

Kabinet kosovske predsednice je više puta kritikovan od strane srpskog novinarskog udruženja na Kosovu i Metohiji (DNKiM) zbog neprimerene komunikacije sa novinarima. U prošlogodišnjoj akciji “Beli i Crni božur“ koju je pokrenulo DNKiM, kabinet Atifete Jahjage zauzeo je drugo mesto na listi kosovskih institucija koje neprofesionalno sarađuju sa medijima, pored ostalog, kršeći i Zakon o upotrebi jezika.

Da Vas podsetimo:  Da li je danas zadatak trenutka da se svet odbrani od Zapada? Ili, to Zapad (ponovo) spasava svet, kako pokušavaju da nas ubede?

Najnoviji primer lingocida srpskog jezika u Kabinetu kosovske predsednice

predsednica(1)

UNS i DNKiM: Odnos Predsedništva Kosova prema srpskim medijima skandalozan

A povodom današnjeg otkazivanja intervjua, reagovala su i dva novinarska udruženja srpskih novinara, kvalifikujući to kao „ponižavanje“ srpskih novinara, odnos kosovske predsednice prema srpskim medijima – kao „skandalozan“ i podsećajući na „loš odnos“ Predsedništva Kosova prema njima.

„Udruženje novinara Srbije (UNS) i Društvo novinara Kosova i Metohije (DNKiM) osuđuju najnoviji pokušaj ponižavanja srpske medijske zajednice na Kosovu i Metohiji od strane predsednice Kosova Atifete Jahjage koja je danas po drugi put odbila da primi novinare srpskih medija na dogovoreni intervju na koji ih je pozvao sam kabinet predsednice,“ navodi se u saopštenju.

„UNS i DNKiM smatraju da je poslednji postupak kabineta predsednice Kosova i odnos prema srpskim medijima na Kosovu skandalozan,“ ističu u UNS-u i DNKiM-u.

U januaru su novinari javno upozorili kabinet kosovske predsednice da krši garantovana prava srpskom narodu na Kosovu na zvaničnu upotrebu maternjeg jezika, a od srpskih predstavnika u kosovskim institucijama i Kancelarije poverenika za jezike, zatražili da hitno reaguju i to spreče. Tada su naveli da “uprkos brojnim protestima”, kabinet predsednice Kosova nastavlja sa slanjem saopštenja srpskim medijima na albanskom jeziku i objavljivanjem informacija na zvaničnom sajtu predsedništva sa “albanizovanim prevodima” na srpski jezik.

U saopštenju DNKiM u decembru prošle godine navedeno je da je za samo dva dana, tada, iz kosovskih institucija, a pre svega iz kosovske vlade i kabineta kosovske predsednice, stiglo više od 40 saopštenja, od kojih su samo četiri bila prevedena na srpski jezik. O svojim primedbama za kršenje Zakona slobode govora i izražavanja, i tada je obavešten kosovski poverenik za jezike na Kosovu.

KoSSev

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime