Jan Bratu: Srbija nije crna ovca evropske porodice, ali nije dovoljno dobro

0
107

Da li Srbija napreduje ili nazaduje kada se govori o medijskim slobodama, odgovor je različit, u zavisnosti od toga čiji izveštaj čitate. Prema jučerašnjem izveštaju američke nevladine organizacije „Fridom Haus“, Srbija je nazadovala u oblastima nezavisnih medija, korupcije i civilnog društva; od slobodne države, postala je delimično slobodna zemlja. U prošlogodišnjem, poslednjem izveštaju međunarodne nevladine organizacije „Reporteri bez granica“, čije je sedište u Parizu, Srbija je napredovala na listi medijskih sloboda! Šef Misije OEBS-a u Srbiji, ambasador Jan Bratu, kaže za Marker da u Srbiji postoji politička volja da se napreduje u slobodi medija i poveća bezbednost novinara, ali da na tome mora još mnogo da se radi. Ambasador Bratu smatra da je za celo društvo jako važno da se donese konačna presuda za ubistvo Slavka Ćuruvije, na šta se čeka skoro četvrt veka.

Jan Bratu (foto: Insajder TV) Jan Bratu (foto: Insajder TV)

„Neko je negde odlučio da on treba da bude ućutkan. Mnogo godina je bilo potrebno da taj slučaj stigne do suda. Sudski postupak traje već osam godina. Mislim da je ovo veliki test za srpsko pravosuđe, jer prevazilazi granice pravosuđa, test je za društvo u celini, kao i sposobnosti i volje da se razreše ubistva koja su se dogodila u prošlosti. Svako ubistvo je tragedija, svako ubistvo je užasno. A ubistva novinara izlaze iz okvira ličnog i imaju uticaj na celokupno društvo. Ubistva Ćuruvije i Milana Pantića moraju da budu razrešena, da bi društvo u Srbiji moglo da ide napred. Ukoliko se ovi slučajevi ne reše sudskim putem, pitanje je da li će građani imati više poverenja u pravosudni sistem. Jer, ljudi su ubijeni, a sistem nije bio sposoban da razreši ta ubistva i kazni odgovorne. Tako da, zaista verujem, kako je i rekla predstavnica OEBS-a za slobodu medija, da je ovo test za pravosudni sistem. Kao i ono što je rekao Veran Matić, da je ovo suočavanje prošlosti, sadašnjosti i budućnosti Srbije. I ranije smo imali zaključke, presude kompetentnih sudova. Sada je proces opet u toku i ne želim da komentarišem pravosudne procedure u Srbiji. U svakom slučaju se nadamo da će ovaj slučaj biti završen, jednom za svagda“, rekao je.

Da Vas podsetimo:  Sloboda govora, nezavisni mediji i „autoironija“ Dinka Gruhonjića

Nedavno je pisac i novinar Marko Vidojković morao da napusti Srbiju, zbog pretnji koje je dobijao. Ambasador Jan Bratu smatra da je Međunarodna Pen organizacija detaljno proučila taj slučaj i odlučila da mu pomogne, da se izmesti na bezbedno mesto.

„Video sam pismo Međunarodnog pen udruženja u vezi sa Vidojkovićevim slučajem, imam veliko poštovanje za njihovu organizaciju i način na koji rade. Oni su odlučili da pomognu Vidojkoviću da se izmesti iz zemlje, svakako su imali dobre razloge za to. Svestan sam da mu je upućivano mnogo pretnji. Nekoliko sudskih procesa je zbog toga u toku. Jasno je da se on oseća veoma ugroženo. Mislim da je to znak srpskim vlastima da bliže istraže pretnje, i to nije nešto što se dešava samo gospodinu Vidojkoviću, već i drugim novinarima. Da, on je novinar, ali je takođe i građanin Republike Srbije, a svaki građanin Srbije zaslužuje da živi bezbedno i sigurno. To su osnovna ljudska prava. Za mene je to fundamentalna stvar. Da, on je novinar, a to ima različite društvene implikacije. Demokratija, da li možemo da imamo demokratiju ako se preti novinarima, ako se osećaju ugroženo? Da li će onda oni biti sposobni da odgovorno obavljaju svoj posao i informišu ostatak društva? Sva ta pitanja su važna. Ali, osnovno je da je život svakog građanina Republike Srbije važan. Ne bi trebalo da se dešava da bilo koja građanka ili građanin Srbije mora da napusti zemlju, da bi se osećao sigurno. |elim da kažem da je sve više pretnji koje se upućuju novinarima svuda u svetu, u Evropi imamo zastrašivanja i ubistva novinara. Novinari su bili ubijeni u državama članicama Evropske unije. Tako da imamo zabrinjavajući globalni trend porasta napada na novinare. To je nešto što je OEBS-ov predstavnica za slobodne medije takođe naglasila. A to je i razlog zašto su se 2018. zemlje članice OEBS-a, svih 57, složile da se donese istorijska odluka o bezbednosti novinara. Da se istražuju i brzo procesuiraju svi napadi na novinare i druge radnike u medijima. Tako da je za OEBS-ovu misiju u Srbiji to startna pozicija, da je Vlada Srbije preuzela obavezu da istražuje i procesuira pretnje novinarima i štiti njihov rad“, naveo je sagovornik.

Da Vas podsetimo:  Državno sufinansiranje medija - da li će se šta promeniti?

Šef Misije OEBS-a u Srbiji ocenjuje da je dobro što su formirane radne grupe, koje se bave bezbednošću novinara i medijskih radnika.

„Vide se neki rezultati, kao što je na primer slučaj OK radija iz Vranja, gde je policija brzo reagovala. Tako da verujemo da imamo sve više institucija koje na dobar način rešavaju slučajeve pretnji novinarima. Da li je dovoljno dobro, to jest onako kako bi trebalo da bude? Nije, ali postoji napredak. Institucionalni mehanizmi bi mogli da budu efikasniji. Ali, vidimo progres. Podržavamo napore i rad, obučili smo više od 200 policajaca, tužilaca i ostalih radnika u pravosudnom sistemu u vezi sa zaštitom novinara. Otvorena je i besplatna telefonska linija, za novinare kojima je ugrožena bezbednost, da prijave pretnje. Tako da mislimo da se stvari kreću u boljem smeru. Naravno, vidimo i da se pretnje nastavljaju, nedavno smo imali i pretnje upućene novinaru u Kragujevcu. Vidimo da se Tik tok mreža koristi da se preti društvu i medijskim radnicima. Sve je to zaista uznemirujuće. A slične stvari vidimo i u evropskim zemljama. Hajde da ne govorimo da je Srbija najgora, da je crna ovca evropske porodice. Ali, nije dovoljno dobro i zato policija mora da se bavi istragama u slučajevima koji su prijavljeni. Jer, policija ne može da istražuje ukoliko nema prijave. Policija treba da ih shvati ozbiljno, istraži kako treba i onda je na tužiocima i pravosudnom sistemu da obave ostatak posla. Naš cilj je da doprinesemo da se uspostavi sistem koji će to omogućiti. Nastavljamo rad zajedno sa Vladom Srbije, medijskim organizacijama, institucijama i civilnim društvom. Tako da imamo sveobuhvatni pristup, gde svako može da doprinese, da se poboljšaju medijska situacija i bezbednost novinara u Srbiji“, dodao je Bratu.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime