Janković Aranitović oslobođena optužbe da je pretila Vučiću

0
269

Apelacioni sud u Beogradu oslobodio je Aleksandru Janković Aranitović optužbe da je uzgrozila sigurnost predsednika Srbije Aleksandra Vučića navodnim pretnjama na Tviteru. Ocena suda je da tvit Janković Aranitović ne predstavlja pretnju već da je reč o ispoljavanju mržnje na vulgaran, morbidan i uvredljiv način koje bi eventualno moglo da sadrži obeležje krivičnog dela uvrede, navodi se u presudi.

Na ovaj način Apelacioni sud u Beogradu preinačio je presudu Višeg suda u Beogradu, kojom je Aleksandra Janković Aranitović osuđena na šest meseci uslovnog zatvora, i oslobodio je, o čemu je prvo izvestio portal Nova.rs.

Naime, Janković Aranitović je u decembru prošle godine na ponovljenom suđenju osuđena jer je pre dve godine na Tviteru pogrdnim rečima izvređala decu predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Žalbu na ovakvu presudu podneli su advokati odbrane Aleksandar Olenik i Ivana Soković tražeći da se Janković Aranitović oslobodi optužbi, ali i javni tužilac koji je smatrao da je treba osuditi na kaznu zatvora.

Kako se navodi u presudi Apelacionog suda, Janković Aranitović nije Vučiću uputila ozbiljnu i konkretnu pretnju da će „napasti na život i telo njemu bliskog lica“:

„Stoga ni upućene reči po svojoj sadržini i kontekstu kod oštećenog nisu mogle stvoriti osećaj ugroženosti budući da iz upućenih reči za koje se okrivljena tereti ne proizilazi da ona ima nameru da nešto preduzme da uradi, već očigledno takvim rečima ispoljava mržnju prema oštećenom i to nesumnjivo iznosi na krajnje vulgaran, morbidan i uvredljiv način“.

Sud je ocenio da to samo po sebi ne može predstavljati obeležja krivičnog dela ugrožavanje sigurnosti, već eventualno krivičnog dela uvrede.

Advokat Aleksandar Olenik za CINS kaže da je očekivao ovakvu presudu. Smatra da su i sudija i javni tužilac u startu znali da tu nema krivičnog dela:

Da Vas podsetimo:  Zašto nikada ne treba letovati u Hrvatskoj: Srbin uhapšen zbog majice, platio kaznu 700 evra!

„Oni su to znali jer to nije ništa komplikovano i držali su Aleksandru Janković Aranitović šest meseci u pritvoru jer su prosto na osnovu svog iskustva i nekog sagledavanja budućnosti izračunali da im je bolje da se ne zameraju vlasti. To je meni jedna od najporažavajućih stvari u ovom predmetu“.

Iako kaže da Janković Aranitović niko ne može da nadoknadi šest meseci provedenih u pritvoru, on je najavio tužbu protiv države zbog neosnovanog lišenja slobode, ali i tužbe protiv medija koji su je „čerečili“ svakojakim optužbama:

„Da je planirala ubistvo Vučića, da je pretila ubistvom njemu i njegovoj deci, da ima neke veze sa mafijom. To da su je osudili pre početka postupka, proglasili krivom i kaznili – to se podrazumeva. Tu će ići tužbe za povredu časti i ugleda“.

Inače, Janković Aranitović je zbog navodnih pretnji na šest meseci uslovnog zatvora prvi put osuđena u januaru 2020. godine, ali je Apelacioni sud u julu prošle godine predmet vratio na ponovno postupanje zbog toga što nije dokazano da je njen tvit izazvao osećaj ugroženosti kod Vučića. Međutim, sudija Jelena Škulić je opet osudila Janković Aranitović na istu kaznu iako ni u ponovljenom postupku nije saslušala Vučića o osećaju ugroženosti.

Podsetimo, CINS je ranije pisao kako je zbog veštačenja koje nije bilo zasnovano na svim podacima Janković Aranitović mogla da završi u psihijatrijskoj bolnici.

Izvor: Cins

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime