Janković: Cenzura je zabranjena Ustavom

0
1586
Sasa Jankovic
Saša Janković

Zaštitnik građana Saša Janković izrazio je danas zabrinutost zbog sve češćih saznanja da se pojedine informacije i kritike povlače iz javno dostupnih sredstava informisanja i informacionog prostora, a građanima je poručio da je u Srbiji zagarantovano pravo na slobodu mišljenja i izražavanja, a da je cenzura zabranjena Ustavom.

„Država i svi njeni organi dužni su, ne samo da se sami uzdrže od mešanja u tu slobodu, već moraju da je štite od napada sa bilo koje strane i da podstiču njeno ostvarivanje. Samo ako je to neophodno radi zaštite prava i ugleda drugih, čuvanja autoriteta i nepristrasnosti suda i zaštite javnog zdravlja, morala demokratskog društva i nacionalne bezbednosti, sloboda izražavanja se može ograničiti, ali to ne može da čini svako, već samo zakonom određeni organi u zakonom propisanom postupku“, objašnjava zaštitnik građana.

U saopštenju ombudsmana ističe se da je pravo svakoga da bude obavešten o pitanjima od javnog interesa, a da je dužnost države i svih organa vlasti da o tim pitanjima građane obaveštava istinito, potpuno i blagovremeno.

„Dužnost državnih organa je da građanima predočavaju činjenice o svom radu i stvaraju uslove da taj rad građani slobodno komentarišu, a ne da državni organi i rukovodioci ocenjuju sopstveni rad i komentarišu ponašanje građana, dok građani tragaju za činjenicama i obavljaju poslove iz nadležnosti državnih organa i službi“, navodi Saša Janković.

Prema njegovim rečima, niko ne sme da sprečava širenje informacija i ideja putem sredstava javnog obaveštavanja, u šta se pored tradicionalnih medija danas ubraja i Internet.

Može se, objašnjava Janković, sprečiti samo širenje informacija i ideja koje pozivaju na nasilno rušenje Ustavnog poretka ili narušavanje teritorijalnog integriteta Srbije, koje propagiraju rat ili podstrekavaju na neposredno nasilje ili kojima se zagovara rasna, nacionalna ili verska mržnja ili podstiče na diskriminaciju, neprijateljstvo ili nasilje, ali to ne sme da čini niko sem nadležnog suda, u zakonom propisanom postupku.

Da Vas podsetimo:  Kameno selo na obroncima Stare planine jedinstveno je u svetu i čuva duh prohujalih vremena

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime