Janukovič mora da ode

0
1413

Demonstranti i lideri protesta u Kijevu kažu da bi pre sedam dana možda i razmotrili ponudu Janukoviča da preuzmu vladu. Ali danas, nakon nasilja i nekoliko mrtvih, jedini zahtev je odlazak samog predsednika.

ukrajina_januković

Samo nekoliko sati trajala je nada da će u Ukrajini doći do prestanka nasilja i političkog rešenja krize. U noći sa subote na nedelju ponovo je došlo do sukoba između demonstranata i policije. U jednom muzeju na Trgu Evrope zabarikadiralo se par stotina policajaca, a demonstranti su pokušavali da ga zauzmu. Muzej se nalazi na strateški važnom mestu – između Trga nezavisnosti i stadiona kijevskog Dinama, dva mesta na kojima demonstranti drže barikade. Na policajce su bacani molotovljevi kokteli. Iz pravca muzeja su se čuli pucnji i eksplozije šok-bombi.

klicko„Otrovna ponuda“ Janukoviča

Zahtevi opozicije ostaju isti – ostavka predsednika Viktora Janukoviča i demokratski izbori. Pre dva dana je Janukovič odbio zahteve, potvrđujući da je spreman jedino da pusti pohapšene demonstrante kojima prema novom Zakonu o demonstracijama prete drakonske zatvorske kazne. A onda je u subotu Janukovič neočekivano izneo solomonski predlog – vođe opozicije preuzele bi odgovornost u Vladi. Arsenij Jazenjuk, bivši ministar spoljnih poslova i saradnik zatočene Julije Timošenko, postao bi premijer, a bokserski šampion i najglasniji vođa protesta Vitalij Kličko zamenik premijera.

„To je bila otrovna ponuda Janukoviča, smišljena da se podele demonstranti“, rekao je Kličko. On je dodao da zahtevi opozicije ostaju isti – izbori što pre, umesto tek sledeće godine kada bi redovno trebalo da se bira predsednik. „Pre mesec dana je možda bila dovoljna ostavka ministra policije. Pre nekoliko nedelja bi možda bila dovoljna ostavka vlade. Sada narod traži da ode Janukovič“, rekao je Kličko za DW. On je još jednom pozvao zapadne zemlje da izvrše pritisak na predsednika Ukrajine. „Trebaju nam pomoć, pritisak i kontakti, sve kako bismo ubedili Janukoviča da je rešenje krize u njegovim rukama. Istovremeno, plašim se da će situacija eskalirati iz dana u dan, dok jednom potpuno ne izmakne kontroli“, dodao je Kličko.

Da Vas podsetimo:  A F O R I Z M I

Pred masom demonstranata, drugi lider protesta Jazenjuk izneo je tek nešto blaži stav. „Ne verujemo u njihove reči, tražimo dela“, rekao je on, dodajući da je dan „D“ dolazeći utorak – vanredna sednica parlamenta na kojoj će možda uslediti rekonstrukcija vlade.

Policija spremna za silu

Vlast je nastavila dobro oprobanu recepturu – dok predsednik poziva na smirivanje tenzija i razgovara sa liderima opozicije, njegov ministar policije šalje preteće poruke. Vitalij Zaharenko je i juče rekao da vlasti razmatraju „čvršći pristup“ neredima jer su se mirni pokušaji pokazali nedovoljnim. Prema zvaničnicima, prošle nedelje su stradale tri osobe, dok demonstranti tvrde da je broj dvostruko veći. Različite su i verzije ko je kriv za smrt demonstranata.

Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej je osudio upotrebu „sile i brutalnosti“ od strane policije i pozvao na politički dijalog. Malo izgleda na uspeh ima i poseta komesara za proširenje EU Štefana Filea koji se odvojeno sastao sa Janukovičem i liderima opozicije.

nr/as/dw/dpa

Dojče vele

like-button.net here

wordpress-themes.org here

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime