Janukovičevo „samoubistvo“

0
1651

viktor-janukovic-viktor-juscenko-afp

Predsednik Ukrajine Viktor Janukovič popustio je pod pritiskom Zapada i objavio da pristaje i na raspisivanje prevremenih predsedničkih izbora i na povratak ustavu iz 2004. godine.

Sa ova dva poteza je stavio tačku na svoje „poilitičko samoubistvo” jer na novim predsedničkim izborima više nema nikakve šanse, a Ukrajina će se – ako zaista vrati ustav iz 2004. postati parlamento-predsednička republika u kojoj će šef države imati tek nešto malo više vlasti od Tomislava Nikolića.

„U ovima tragičnim danima, u kojima je Ukrajina doživela tako teške ljudske gubitke sa obe strane barikada, smatram svojim dugom pred uspomenom na poginule da izjavim da ništa nije važnije od ljudskih života. I da ne postoje koraci koje svi mi ne bismo bili dužni da preduzmemo da bi u Ukrajini zavladao mir” – patetično, kako i dolikuje, slabim vladarima, počeo je Janukovič svoje obraćanje sunarodnicima.

„Zato izjavljujem – nastavio je – da ću inicirati prevremene predsedničke izbore i povratak ustavu iz 2004. sa preraspodelom ovlašćenja u korist parlamentske republike. Pozivam da započne procedura formiranja vlade nacionalnog poverenja”.

Ucenjeni sa Zapada predsednik Ukrajine, kojeg su slomili ministri spoljnih poslova Nemačke (Frank-Valter Štajnmajer), Francuske (Loran Fabius) i Poljske (Radoslav Sikorski) i potpredsednik SAD DŽozef Bajden – još je i očitao opelo svom „političkom lešu”:

„Kao predsednik Ukrajine i garant ustava, danas izvršavam svoj dug pred narodom, pred Ukrajinom i pred Gospodom Bogom u ime očuvaanja države, u ime čuvanja života ljudi, u ime mira i spokojstva u našoj zemlji”.

Ankete – čije organizatore strateški kontrolišu Amerikanci – pokazale su da bi za Janukovića, kad bi izbori bili narednih dana, navodno glasalo 19,8, za Vitalija Klička 19,1, a za biznismena Pjotra Porošenka, koji aktivno podržava „evromajdan”, 10,5, a parlamentskog lidera opozicione partije Batkivšćina Arsenija Jacenjuka tobože 6,3 odsto.

Da Vas podsetimo:  Crveno i crno

magacin.org / Fakti

like-button.net here

wordpress-themes.org here

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime