Jasenovac – logor uništenja predstavlja kulminaciju zla u svekolikoj ljudskoj istoriji

2
141

                  

Ustaše kolju Srbe u Jasenovcu i bacaju u jarak

                     Otvoreni dopis o Jasenovcu akademika Saičića                                              Izvršnom odboru  SANU

Reč akademika Radomira Saičića izgovorena na redovnoj godišnjoj Skupštini SANU održanoj 26. maja

 • Ukoliko mi U Srbiji ne utvrdimo i javno ne objavimo istinu o Jasenovcu, niko drugi to neće umesto nas uraditi, naprotiv: istinu će zameniti laž, spomen na svetinju – zaborav, a Srbija će tiho izgubiti suštastveni deo svoje istorije i načiniti još jedan korak ka bezličnom utapanju u novi poredak laži i besmisla.
 • Skandalozan je prikaz Jasenovca u Jad Vašemu – muzeju holokausta u Jerusalimu, jedan pano dužine 3 metra!!!

Piše: dr Radomir N. Saičić *, akademik Srpske akademije nauka i umetnosti

Poštovane kolege,

dostavljam Vam i u pisanoj formi predloge koje sam izneo na redovnoj godišnjoj Skupštini SANU.

Jasenovac, koji je vrhunac i tragični simbol stradanja srpskog naroda, Jevreja i Roma, nije na adekvatan način predstavljen ni domaćoj, ni međunarodnoj javnosti. Po stepenu surovosti, demonske mržnje prema zatvorenicima, sadističkom uživanju u nepodnošljivim patnjama nevinih žrtava, uključujući žene i decu, Jasenovac prevazilazi druge logore uništenja i predstavlja kulminaciju zla u svekolikoj ljudskoj istoriji.

U bivšoj Jugoslaviji, represivan odnos prema istraživanjima i javnom iznošenju istine o ovom logoru smrti bio je posledica delovanja Brozovog režima, ali višedecenijska nepravda ni danas nije ispravljena.

Naprotiv, ona se intenzivira, u kontekstu široke međunarodne kampanje prekrajanja istorije, kojom se zamenjuju uloge dželata i žrtava zarad dnevno-političkih interesa. Strašno je to da u ovoj kampanji revidiranja istorije učestvuju i Srbi, kako pojedinci, tako i institucije.

Skupština Srbije nije prihvatila predlog Rezolucije poslanice Sminje Tišme o ustaškom genocidu na Srbima, Jevrejima i Romima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (1941‒1945)

Tako je g-đa Smilja Tišma – najstariji poslanik Skupštine Republike Srbije i preživeli logoraš iz Jasenovca – dobila ovacije u Skupštini kada je iznela predlog „Rezolucije o ustaškom genocidu nad Srbima, Jevrejima i Romima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (1941‒1945) i proglašenja 28. aprila za Dan genocida nad Srbima u 20. veku“, ali taj predlog Skupština nije prihvatila (uz kasnije nezvanično obrazloženje da bi to škodilo regionalnoj saradnji i stabilnosti).

Da Vas podsetimo:  MIODRAG (13) JE NAJBOLJI MLADI GUSLAR U SRBIJI: Talenat je nasledio od deke, a mlađe sestre su mu najveća podrška!

Episkop Ćulibrk: tvrdnja o 700.000 ubijenih Srba nemoralna!?

Svoj „doprinos“ reviziji jasenovačkog pitanja daje i Srpska Pravoslavna Crkva, čiji episkop Jovan Ćulibrk izjavljuje da je tvrdnja o 700.000 ubijenih Srba nemoralna, dovodeći pri tom u pitanje i zvaničan srpski stav o Alojziju Stepincu! Ovaj episkop je i predsednik Upravnog odbora Muzeja žrtava genocida, koji pod rukovodstvom Dejana Ristića nanosi veliku štetu srpskoj istoriografiji, svodeći broj ubijenih Srba na 90.000-130.000.

Hrvatska javnost sa odobravanjem gleda na ove aktivnosti pomenutog episkopa i Muzeja žrtava genocida, navodeći da su oni započeli dekonstrukciju jasenovačkog mita i srpskog „napuhavanja“ broja žrtava.

U Srbiji, umesto osude, ova organizacija (Muzej žrtava genocida) dobija državnu nagradu – odlikovanje!

Akademik Vasilije Krestić, naš najveći stručnjak za istoriju Srba u Hrvatskoj i dobitnik Medalje SANU za svoje životno delo, nije mogao da u „Politici“ objavi tekst u kome je ukazao na ove pojave!

Kada se tako radi u Srbiji, šta očekivati u svetu? Skandalozan je prikaz Jasenovca u Jad Vašemu – muzeju holokausta u Jerusalimu: u sali dugačkoj nekoliko desetina metara, sa brojnim panoima, fotografskim i tekstualnim prikazima različitih logora, celokupan prikaz Jasenovca zauzima jedan pano dužine oko tri metra (širine oko 1 m), dok je logorima u Srbiji posvećeno tri puta više prostora. Ohrabreni srpskom pasivnošću, hrvatski „istoričari“ tvrde da Jasenovac nije ni bio logor smrti, već prevaspitavanja, a nedavno se oglasila i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti bestidnim saopštenjem koje, između ostalog, zahteva odricanje od velikosrpske propagande, što obuhvata i „jasenovački mit“.

Muzej holokausta Jad Vašem u Izraelu

Na ovaj poslednji dopis IO SANU je pravovremeno i pravilno reagovao. No, mislim da je potrebno učiniti više, da borba za utvrđivanje i javno iznošenje istine o ovom najtragičnijem periodu srpske istorije zahteva jasno postavljen cilj i kontinuirani napor da se on ostvari.

Da Vas podsetimo:  POLITIČKI VOJNICI HOĆE OD NAS DA NAPRAVE SLEPCE

SANU treba da odgovori strateški, ne čekajući povode, i to onako kako najbolje ume: na temeljima nauke, umetnosti i kulture. To se može učiniti kroz dva projekta SANU:

Episkop Jovan Ćulibrk,smatra navođenje broja od 700.000 ubijenih Srba nemoralnim

1) Sačiniti jednu reprezentativnu, naučno utemeljenu, kvalitetno ilustrovanu, tehnički perfektnu knjigu o Jasenovcu, prevesti je na više stranih jezika i poslati u Jad Vašem, svetske akademije nauka i umetnosti, univerzitete, značajne biblioteke, diplomatska predstavništva i kulturne centre. Osnov za ovu publikaciju može da bude izuzetno kvalitetna knjiga: Jasenovac, autori: Vasilije Đ. Krestić, Mira Radojević, izdavač SANU, Beograd, 2017.

2) Organizovati izložbu u Galeriji SANU, povodom 80 godina od kraja koncentracionog logora Jasenovac i proboja logoraša, dakle 2025. godine.

Kao krovna institucija nauke, umetnosti i kulture, SANU ima pravo i dužnost da se angažuje na pitanjima nacionalnog identiteta, u ovom slučaju preko Odbora za srpsko pitanje, Odbora za izučavanje represije i Odeljenja istorijskih nauka. Ukoliko mi ne utvrdimo i javno ne objavimo istinu o Jasenovcu, niko drugi to neće umesto nas uraditi, naprotiv: istinu će zameniti laž, spomen na svetinju – zaborav, a Srbija će tiho izgubiti suštastveni deo svoje istorije i načiniti još jedan korak ka bezličnom utapanju u novi poredak laži i besmisla.

SANU da širi istinu o zlodelima u Jasenovcu

Uprkos čestim, najčešće neosnovanim napadima, SANU ima značajan uticaj na javno mnenje i od nje se očekuje da, kao intelektualna elita ove zemlje, bitno utiče na sud javnosti po važnim pitanjima. U tom smislu, Odeljenje istorijskih nauka je osudilo delovanje Muzeja žrtava genocida, jasno navevši da Dejan Ristić nije dostojan funkcije direktora i da Muzej čini ogromnu štetu srpskoj istoriografiji (saopštenje od 21. 6. 2021), a IO SANU je podržao to saopštenje.

Nepunu godinu dana kasnije, Predsednik SANU prisustvuje skupu u Narodnom muzeju (22. 4. 2022) gde se Muzej žrtava genocida afirmativno predstavlja (proslava 30 godina postojanja), a potom i prima Dejana Ristića u SANU (22. 5), gde u „otvorenom i srdačnom razgovoru“ (kako piše na sajtu Muzeja) razmatraju buduću saradnju; sada, dakle, ukazujemo počast toj instituciji i njenom nedostojnom direktoru. U najvećoj meri sam podržavao i podržavam rad Predsednika i IO SANU, ali mislim da u ovoj stvari nisu dobro postupili; da li se IO konsultovao sa Odeljenjem istorijskih nauka pre donošenja odluke o ovom pitanju (videti Zapisnik sa 14. sednice IO)?

Da Vas podsetimo:  Sve više inicijativa za besplatne udžbenike za sve đake u Srbiji

 

Direktor Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić svodi broj ubijenih Srba na 90.000-130.000

Ne treba da šaljemo pomešane signale javnosti, već da jasno stanemo iza onoga što je nacionalni interes Srbije, a da osudimo sve ono što mu je protivno. S obzirom na pokušaj osporavanja činjenica koje sam izneo na Skupštini SANU, ovde ih iznosim u pisanoj formi, kako bi se izbegao bilo kakav nesporazum. Reč izgovorena na Skupštini SANU ima veliku težinu, pa ukoliko Predsednik SANU smatra da nešto od navedenog „nije tačno“, treba jasno i precizno da ukaže na netačnost. Sa svoje strane, stojim iza svega što sam rekao i napisao i garantujem tačnost navedenih podataka.

U nadi da će ovaj dopis biti podsticaj za zajednički, koherentan i koordinisan rad na prioritetnom projektu od nacionalnog značaja, stojim na raspolaganju IO SANU, Odborima i Odeljenju istorijskih nauka, da svojim ličnim angažovanjem doprinesem njegovoj uspešnoj realizaciji.

*Radomir Saičić redovni je profesor na Hemijskom fakultetu, katedra za organsku hemiju. Redovni je član Srpske akademije nauka i umetnosti od 8. novembra 2018. godine, a pre toga je šest godina, počevši od 1. novembra 2012. godine bio dopisni član SANU na odeljenju hemijskih i bioloških nauka.

https://izmedjusnaijave.rs/%D1%98

2 KOMENTARA

 1. http://www.novinar.de/2009/07/26/sporazum-ustasa-i-komunista-iz-1935-godine.html Sporazum ustaša i komunista iz 1935 godine Svesni teškoće u borbi, bez obzira na podvojenost u pоgledu na društveni poredak, vođstvo hrvatskog narodnog ustaškog pokreta i vođstvo jugoslovsnske komunističke stranke u Kraljevini Jugoslaviji,

  +++

  ovlašćeno i sporazumno sa svima prvacima legalnih i ilegalnih formacija sklapa sledeći

  SPORAZUM

  1) Vođstvo hrvatskog narodnog oslobodilačkog ustaškog pokreta s jedne strane i vođstvo komunističke stranke s drugs strane svesni su težine svoga položaja koji dolazi od zajedničkog neprijatelja, svake jugoslovenske vlade i srpskog naroda kao nosioca srpske hegemonije (nadmoćnost) i podržavaoca svakog režima koji sputava, smeta i tupi nade:

  a) kod hrvatskog naroda da će ikada doći čas oslobođenja ispod srpskog jarma,

  b) kod komunističkih masa da traže saveznike u rušenju postojećeg stanja, ma kakve poglede taj saveznik imao na poredak i formu države po postignutom uspehu.

  2) Vođstvo jugoslovenske komunističke stranke svijesne svoje uloge, priznaje da do komuniziranja Balkanskog poluostrva ne može doći dok se ne slomi kičma srpstvu i pravoslavlju, jer je poznato da su to dva faktora koja su omela prodiranju Osmanlija na Zapad i komunizma i Austrije na Istok. Sporazumni su da uništavanjem svega što je srpsko i pravoslavno utire se teren za komuniziranje Jugoslavije i Balkanskog poluostrava.

  Vođstvo hrvatskog oslobodilačkog ustaškog pokreta predoseća da bi bez promene postojećeg stanja hrvatski narod podlegao jugoslovenskoj lukavosti i srpskoj hegemoniji i nudi saradnju svima porobljenima Jugoslavije i komunističkoj stranci posebno, da ubrzaju tok događaja sredstvima i načinima prema uputima svoga vođstva.

  3) Vođstvo hrvatskog ustaškog pokreta obavezuje se da će sve štrajkaške demonstracije, manifestacije i sve razne izgrede koje izvode komunističke formacije potpomagati i u njima učestvovati. Vođstvo komuniegičke partije smatrajući hrvatski ustaški pokret jakim činiocem i pomagačem urušеnju postojećeg stanja, obećanje svaki podržak i potporu u ostvarivanju ustaških ideala.

  Vođstvo i jedne i druge strane obavezuje se da će izbegavati, sve svađe i zadevice između jednih i drugih; u napisima, ličnom razgovoru i itd…, a u slučajevima demonstracija, revolucija i ratova, jedne druge bez prigovora pomagati, naročito uništavanjem svega što je srpsko i pravoslavno, kao što je istaknuto u tačci dva ovog sporazuma.

  4) U slučaju lokalnih nesporazuma dužnost je lokalnog vođstva ustaškog pokreta i komunistrpke stranke da sve sukobe odnah likvidiraju, a svaka formacija o tome svoje starije jedinice obavjestnti. Neskladnost načelne naravi rešava vođstvo hrvatskog ustaškog pokreta i vođstvo jugoslovenske komunističke partije.

  CILJ

  Jugoslovenska komunnstička stranka kojoj je Zakon o zaštiti države od 1922. god., onemogućena akcija slobodnog kretanja i rada sa jedne, i vođstvo hrvatskog oslobodilačkog pokreta s druge strane, primaju na sebe zajednički i sporazumo DUŽNOST zajedničke borbe i međusobnog pomaganja u svakom slučaju potrebe do postignutog cilja: raspadanja jugoslovenske države i uništavanje svega što je srpsko i pravoslavno.

  Sremska Mitrovica, juni-lipanj 1935. godine

  Za komunistnčku stranku
  Moša Pijade, s.r.

  Za ustaški oslobod. hrv. pokret
  Dr. Mile Budak, s.r. advokat

  Original se nalazi: Vojno istorijski institut JNA, arhiva neprijateljskih jedinica Br. reg. 3/2; Kutija-116/1638

 2. Potomak sam Ličana koje su pobile Ustaše. Zao mi je sto mi majka nije dala da se svetim. SANU je dno dna. Gledaju samo svoje apanaže i kabinete. Svaki dan jedi neke roštilje i pričaju gluposti. Bio sam često tamo i sve video svojim ocima. Stvarno mislite da će bivsi komunisti koji su postali akademici pričati o Jasenovcu. 50000 evra košta da postanete akademik. Ne za mene kako kaže siva akademska veličina toliko trba da se lobira kaže. Svi znamo da će uskoro umreti pare su za mladu ženu. Vrlo humano sa njegove strane.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime