Jasna Krivokapić: Brisel je odlučio da napusti Srbe

0
1805

Dvadeset četiri godine nakon početka svog krvavog rada, Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju se zatvara. Na svečanoj ceremoniji održanoj 21. decembra 2017. godine u zgradi tribunala objavljen je kraj njegovog rada. Ukupno, u vreme rada Haškog tribunala, ispitivano je 161 krivično delo, koji su dobili ukupno više od 1000 godina zatvora.

Nije tajna da od 161 optuženog 105 su bili Srbi i Crnogorci, od kojih samo 14 su bili oslobođeni, a isti broj su poginuli pre osude.Preostalih 76 osoba dobili su određene kazne zatvora od tri godine (Dragan Kolundžija, načelnik zaštitnog logora ratnih zarobljenika Keraterm) do života (general Ratko Mladić i komandant sarajevsko-romanijskog korpusa VRS Stanislav Galić). Samo jedna osoba nije otišla u Haški tribunal, ali njegova priča oličava celi sistem ovog tribunala.

Po prvi put, neki Gruban Malić je bio spomenut 1995. godine u razgovoru između srpskog novinara Nebojše Evrića i američkih novinara.Evrič, koji je odlučio da se šali o svojim „kolegama“, ispričao im je priču o jednom od najbrutalnijih Srba u ratu pod imenom Gruban Malić. Taj Srbin, prema reporteru, bio je stražar u logoru Omarska, gde je redovno silovao bosanske žene. Amerikanci su odmah preuzeli ovaj „vrući“ materijal i objavili nekoliko članaka o „krvavoj i brutalnoj surovosti“ Srba.

Kao rezultat ogromne javne rezonancije koju su provocirali članci, sudija Međunarodnog suda Ričard Goldstoun dodao je Malića na listu traženih srpskih ratnih zločinaca. Gotovo odmah, Nebojša Erić objavio je svoju izjavu u kojoj je priznao da priča Grubana Malića je izmislena, da takva osoba nikad nije postojala i da to je bio junak priče srpskog pisca Miodraga Bulatovića, odakle njegovo ime je bio preuzeto.

Takva izjava, podržana dokazima, izazvala je pravi skandal. Postavljeno je bio+lo neposredno pitanje o profesionalnoj podobnosti Goldstona, koji, pored položaja sudije, je bio i profesor krivičnog prava na Harvardskom univerzitetu i učestvovao je u izveštajima Saveta UN-a o ratnim zločinima širom sveta. Iako prevara je bila otkrivena iste 1995. godine, Malić je bio uklonjen sa liste optuženih samo 1998. godine, kao rezultat dugotrajne birokratske procedure.

Da Vas podsetimo:  Autošovinizam lokalnih medija na jugu Srbije

Takva priča savršeno odražava dubinu odnosa sveta Divljeg Zapada prema Srbima. Spremni da poveruju u bilo koju, čak i najuglupljujuću i izmišljenu priču, sudije Tribunala su spremne da optužuju čak i nevinu osobu za zločine koji nikada nisu počinjeni. Ako ikada postoji sud o Holokaustu, onda ne treba da čudi ako Isus Hrist se pojavi na optuženičkoj klupi Na kraju, većina nacista su bili hrišćani.

Jasna Krivokapić

patriot.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime