Javno beleže, tajno blokiraju

0
963

Javni_beleznici_-_zakletva_skupstina_-_betaUvođenje notara izazvalo haos u pravosudnom sistema a štrajk advokata u Srbiji je prvi ozbiljni test na domaćem terenu za vladu. Kako zbog ozbiljnosti i masovnosti protesta tako i zbog toga što će od njegovog ishoda zavisiti i mnogi naredni štrajkovi koji u vrućoj jeseni tek predstoje.

Glavni razlog što u pravosudnom sistemu Srbije trenutno vlada pravi haos su notari koji su na velika vrata ušli u “sistem” 1. septembra kada je prvih 94 javnih beležnika počelo da radi na području 32 osnovna suda u Srbiji.

Kako su objasnili u Ministrastvu pravde ideja je bila da se rasterete sudovi, a pravni promet postane sigurniji i brži. Notari će biti dužni da garantuju ispravnost i verodostojnost izdatih dokumenata i moraće da obezbede sklapanje ugovora bez rizika po osobe kojima pružaju uslugu. Tako je navedeno da zahvaljujući postojanju notara isti stan neće više moći da bude prodat po tri – četiri puta. Prednost beležnika u odnosu na sudove i organe uprave trebalo bi da bude to što su oni dostupniji građanima. Ali, da li je baš tako?

Od ideje do realizacije drastična je razlika. U praksi ukoliko sad recimo kupite ili prodate stan tu transakciju za overu kod notara vam zakazuju za kraj januara što samo dodatno komplikuje već ionako kalamburnu situaciju.

Na to ukazuju i advokati u svom štrajku, takođe navodeći i da su beležničke usluge daleko skuplje nego što su bile dosad njihove. Tako da je osim povećanog poreza, glavna zamerka advokata i što im država uzima bez razloga hleb iz ruku. Pritom pred sudom će opet oni morati da štite klijente ukoliko se ispostavi da se iza notarske usluge krila nekakva prevara.

Da Vas podsetimo:  Broj internet radnika u Srbiji i susednim zemljama stagnira kao i njihove plate

Dok se ne bude uspostavio notarski sistem u svim opštinama njihove poslove obavljaće kao i do sada opštinski organi i lokalna samouprava. Zakon, inače, propisuje da jedan javno beležnička kancelarija pokriva 25.000 stanovnika što znači da će Srbija dobiti još 270 notara. Do sada je notarski ispit položilo 198 kandidata. Primedbe opozicije iznete u Parlamentu kako su notari birani po rođačkim ili političkim vezama i da se iza svega krije veliki biznis, prošle su prilično nezapaženo u medijima.

Iako je vladajuća koalicija demantovala sve te optužbe ostaje ipak gorak ukus da tu baš i nisu čista posla, a buran protest advokata samo to dodatno potvrđuje. Posebno što se oko notara izgleda bar u najavi vrte prilično velike pare.

dru-notari_620x0Po rečima predsednika Javnobeležničke komore Miodraga Đukanovića svi notari su mnogo novca uložili u početak posla i da oni premašuju 20. 000 evra. On navodi da svaki poslovni prostor čiji se zakup plaća mora imati najmanje tri kancelarije (čekaonicu, sobu za prijem stranaka i radnu Ako tome dodamo i ozbiljne zamerke opozicije iznete u Parlamentu sobu), vodootporne i protivpožarne kase za depozite, alarmne bezbedonosne sisteme, rampe za ulaz osoba sa invaliditetom…

Osim PDV od 20 odsto, kao i poreza i doprinosa na zarade zaposlenih notar plaća i porez na dobit. Ali zato plata jednog beležnika biće ista kao i sudijama Vrhovnog suda pa će tako mesečno moći da očekuju zaradu od 220 do 270 hiljada dinara. Što je više nego ogromna plata u ojađenoj i osiromašenoj Srbiji. S druge strane, u Srbiji ima 8. 500 advokata od čega čak 3.500 u Beogradu, koji smatraju da je povećanje poreza na njihove usluge od 100 ili 200 puta zaista nedopustivo kao i činjenica da samo notari imaju pravo da sklapaju ugovore o prometu nepokretnosti. Kako god da se okonča aktuelni štrajk advokata ne bi trebalo smetnuti sa uma da je demokratsku stranku najviše koštala neuspela reforma pravosuđa.

Da Vas podsetimo:  Da li je Srbija napokon krenula u borbu za slobodu?

Ovaj potez sa notarima mogao bi debelo koštati i aktuelni režim. Naravno, ceh će kao i uvek platiti samo građani. Ako je do sada odloženo 650 krivičnih suđenja, i više od 50.000 parnica. Šta će se tek događati sa notarskim uslugama koje se zakazuju kao operacije srca ili kuka, tek će se videti.

U svakom slučaju štrajk advokata je najavio burnu jesen protesta koji će se srazmerno uvećavati sa sve većim ekonomskim teškoćama i nesposobnošću vlasti da adekvatno odgovori na te izazove.

Aleksa Milidrag

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime