Javno preduzeće za direktorsku decu

0
1898

Nepotizam u Javnom komunalnom preduzeću „Mediana“ iz Niša, po broju zaposlenih jednom od najvećih u Srbiji, uobičajena je stvar pa godinama unazad direktori tog preduzeća ne samo što u njemu zapošljavaju svoju decu, već potomcima u nasledstvo ostavljaju i funkcije. Istražujući navode iz prijave uzbunjivača, Pištaljka je došla i do saznanja da ovo preduzeće, koje ima nekoliko stotina radnika viška, po nalogu gradskih vlasti prima nove radnike.

Direktor Vučković
Direktor Vučković
Tradiciju da deca i bliski rođaci direktora i drugih rukovodilaca vrlo brzo po dobijanju posla bez konkursa i nedugo nakon završetka pripravničkog staža – i sami postaju rukovodioci nije prekidala nijedna nova garnitura koja se dokopala vlasti. Ni sadašnje rukovodstvo u nepotizmu ne vidi problem.

Tako je Maja Radisavljević za godinu i po dana od pripravnika postala šef računovodstva u „Mediani“, a sve to u vreme kada se na čelu preduzeća kao generalni direktor nalazio njen svekar Dragan Radisavljević (tada član URS-a). Radisavljević, koji se sada nalazi na poziciji direktora sektora informacionih tehnologija, svoju snaju zaposlio je 2008. godine u okviru programa zapošljavanja visokoobrazovanih pripravnika na teritoriji Niša. Poslednjeg dana 2009. godine sa Majom, tada Ilić, sada Radisavljević, on je potpisao aneks kojim je postavljena za rukovodioca službe računovodstva.

Direktor Radisavljević nije bio škrt ni prema svojim kolegama, pa je za vreme direktorovanja zbrinuo i decu drugih direktora.Ćerku direktora sektora za održavanja higijene Ljuborada Stevanovića, Jelenu Stevanović Karčeski, 2010. godine takođe bez konkursa zaposlio je kao stručnog saradnika za pravne poslove, a sinu sadašnjeg zamenika generalnog direktora Gorana Radoičića (na slici desno), a tadašnjeg pomoćnika generalnog direktora , Miroslavu, sa srednjom stručnom spremom je 2012. godine dao posao administratora za bezbednost i zdravlje na radu.

Da Vas podsetimo:  Pismenost u Srbiji “na nivoju” – Ulica Vuka Karađića

Iako obećava da neće zaposliti nikoga od svoje rodbine, zabrinjava da ni sadašnji generalni direktor ovog javnog preduzeća Bratislav Vučković, koji je 2013. godine zamenio Radisavljevića na direktorskoj funkciji, ne vidi nikakav problem u nepotizmu koji vlada u JKP „Mediana“. „Praksa u našem preduzeću je da deca zaposlenih dobijaju neku šansu”, rekao je Vučković u telefonskom razgovoru i dodao da se prilikom zapošljavanja ne favorizuju samo deca rukovodilaca, već i deca ostalih radnika.

Vučković je za Pištaljku rekao da nepotizam nije problem samo ovog preduzeća, nego i cele Srbije. On kaže da javni konkursi za zaposlenje zakonom nisu obavezni i priznaje da ne zna kad je bio poslednji javni konkurs za posao, ali je siguran da nije bio skorije: „Javni konkursi nisu ni najpravedniji način da se dođe do dobrog radnika”, dodaje direktor JKP „Mediana“.

Da javni konkursi nisu obavezni rekao nam je i zamenik generalnog direktora Goran Radoičić kada smo ga pitali da li je uobičajna praksa da deca rukovodilaca u „Mediani“ dobijaju poslove rukovodilaca. „Članom 24. Zakona o radu propisani su opšti uslovi za zasnivanje radnog odnosa i ne propisuje se obaveznost poslodavca za raspisivanje konkura, odnosno oglasa radi zasnivanja radnog odnosa”, tvrdi Radoičić u pisanom odgovoru Pištaljci.

Dragan Radisavljević i Ljuborad Stevanović ostali su nedostupni za Pištaljku jer su, kako nam je rečeno u „Mediani“, na godišnjem odmoru.

O tome koliko se JKP „Mediana“ vodi ekonomskim i tržišnim parametrima prilikom zapošljavanja novih radnika najbolje govori činjenica da je u gradu Nišu, gde – prema zvaničnim procenama – u javnom sektoru ima 2.500 zaposlenih viška ovo preduzeće prvo po broju radnika, ali i da je po ovom kriterijumu među prvima od svih javnih komunalnih preduzeća u Srbiji. U JKP „Mediana“, koje se bavi sakupljanjem i tretmanom otpada, čišćenjem zgrada i ulica i održavanjem gradskog zelenila, trenutno radi 1089 radnika, a generalni direktor sam priznaje da je optimalan broj „između 600 i 700“.

Da Vas podsetimo:  Srbija na pragu demografske starosti

„Mi nemamo višak radnika, imamo višak neradnika”, rekao je Vučković i dodao da preduzeće ima potrebu za racionalizacijom u administraciji.

Ogroman višak zaposlenih, pa čak i republička odluka o zabrani zapošljavanja, nisu sprečili Vučkovića da samo u poslednja tri meseca prošle godine zaposli 167 ljudi. Da bi se novi radnici zaposlili čak je promenjen i statut preduzeća i „Mediani“ je dodata delatnost održavanje zelenih površina, a sve po nalogu gradskih vlasti. Vučković tvrdi da, kada je reč o zapošljavanju, trpi političke pritiske ali da ga „malo spasava odluka o zabrani zapošljavanja”. Za Pištaljku nije želeo da kaže odakle dolaze ti pritisci. „To vam je tako od sedamdesetih i osamdesetih godina. Tada je bilo važno da ste član komunističke partije, sada je važno u kojoj ste stranci“, kaže Vučković.

Za svako novo zapošljavanje u javnom sektoru potrebna je saglasnost Vladine komisije. Izuzetak od ovakvog mehanizma su preduzeća poput „Mediane“, čiji je osnivač lokalna samouprava. Tako su novi radnici u „Mediani“ u stvari posledica lokalnih političkih odluka. Ovi radnici preuzeti su zaključkom Gradskog veća iz Javnog komunalnog preduzeća „Gorica“ jer ovo preduzeće zbog dugova nije moglo da isplaćuje plate radnicima i druge obaveze. Odgovor na stalne štrajkove radnika JKP „Gorica“, koji više meseci nisu primali plate, gradska vlast na čelu sa tadašnjim gradonačelnikom Zoranom Perišićem (SNS) pronašla je u „pretumbavanju” radnika. Radnici „Gorice“ iz sektora gradskog zelenila prešli su u „Medianu“, radnike angažovane na održavanju javne rasvete preuzeo je „Parking-servis“ a radnici iz sektora održavanja groblja ostali su u „Gorici“.

„Gorica“, koja je pred bankrotom, nastala je izdvajanjem iz „Mediane“ pre sedam godina takođe političkom odlukom tadašnje niške vlasti koju su činili DS, SPS i G17+ i to da bi se zadovoljili koalicioni apetiti, kako tvrde iz „Mediane“. „U to vreme i ja sam se pitao zašto se osniva „Gorica“. Ona je nastala zato što političke stranke nisu mogle da se dogovore ko će da bude direktor”, priča sadašnji direktor Vučković.

Da Vas podsetimo:  Nenad Stojanović, mladi Nišlija koji je do sada obišao 90 zemalja i više od 2000 gradova

Naime, 2009. godine na čelu „Mediane“ bio je Dragan Radisavljević, tada član stranke G17+, a u novoosnovanoj „Gorici“ za direktora je postavljen Branimir Jezdimirović iz Socijalističke partije Srbije.

Nadzorni odbor JKP „Mediana“ na čelu sa dr Bratislavom Blagojevićem u septembru 2015. godine upozorio je gradske vlasti da bi preuzimanje radnika iz „Gorice“ moglo ugroziti poslovanje „Mediane“, pogotovo preuzimanje radnika iz administracije – do čega je na kraju i došlo. U februaru ove Vučković (izbačen iz Pokreta snaga Srbije Boguljub Karić, posle član URS-a), javnost je obavestio da „Mediana“ nije više u stanju da redovno posluje jer joj grad duguje pola milijarde dinara i da je ugroženo i redovno isplaćivanje zarada.

Zatvorenici rade umesto radnika

I pored viška od oko 300 radnika u „Mediani“ izgleda da nema dovoljno ljudi da odrade predviđene poslove. Mediana je pre mesec dana angažovala 20 zatvorenika niškog zatvora da čiste kej, a u saopštenju se navodi da su se zatvorenici javili da čiste – dobrovoljno. Među zaposlenima izgleda nije bilo dobrovoljaca.

PRILOG:

Zaključak Gradskog veća o preuzimanju radnika

Snežana Đurić

Pištaljka

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime