Javnost u Srbiji zatrpana lažnim vestima

0
1292
Foto: printskrin Youtube/SE

Javnost u Srbiji je zatrpana lažnim vestima da bi se tajno vodile neke politike dok se priča o marginalnim stvarima, izjavila je FoNetu novinarka Gordana Suša i konstatovala da se „glavna politika“ u zemlji vodi iza leđa građana.

Ona je, u okviru serijala Pres ekstra, novinaru Milenku Obradoviću rekla da nije bilo volje za primenu važećih medijskih zakona i da „nema ništa“ od medijskog pluralizma i ravnopravne zastupljenosti svih političkih aktera.

„Što se tiče primene medijskih zakona, da je bilo volje i želje, mi smo mogli da budemo najslobodnija zemlja i ne bi moglo da se desi ovo što rade Pink i Hepi televizija, a u poslednje vreme i RTS“, ocenila je Suša.

Prema njenim rečima, u „normalnim zemljama“, poput Švedske i Danske, samoregulatorno telo vodi računa o poštovanju kodeksa novinara.

“Te države se ne mešaju u uređivačku politiku svojih javnih servisa, niti u rad samoregulatornih tela, iako ih finansiraju iz budžeta”, objasnila je Suša.

“I ovde bi moglo tako da se radi, da to naše telo, Savet za štampu, bude delimično finansirano iz budžeta kako bi lakše radilo”, uverena je Suša i navodi da takav predlog postoji, ali da ostaje da se vidi da li će biti i prihvaćen.

Suša, međutim, ne bi volela da eventualno finansiranje iz budžeta bude razlog za ucenu ljudi iz Saveta za štampu.

Ona kao dobar znak vidi nagoveštaj predsednika Republike Aleksandra Vučića i predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić da će biti uvažene primedbe medijskih udruženja u izradi Medijske strategije.

“Nemam baš običaj da im mnogo verujem, jer ko zna šta će se dešavati dok nova radna grupa ne sedne za sto i dok ne počne rasprava o konkretnim temama”, napomenula je Suša.

Da Vas podsetimo:  Liberalno linčovanje Milice ili mizoginija iz „kruga dvojke“

Ona je ocenila da se vlastima u Srbiji žuri, jer su vladavina prava i sloboda medija bitni uslovi na putu ka Evropskoj uniji (EU).

“Da kažem da sam skeptični optimista”, zaključila je Suša.

nspm.rs/FoNet

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime