Jedan čovek – jedan glas

Novi atak na Republiku Srpsku

1
1601

Daniel ServerDa li se to sprema novi plan za „sređivanje“ stanja u balkanskoj državi koja se (još uvek) zove Bosna i Hercegovina? Kao što znamo, Bosna i Hercegovina je sačinjena od dva entiteta (dve države) – muslimansko-hrvatska Federacija BiH i Republika Srpska. Priprema li se teren za potpunu „demokratizaciju“ te zemlje i primenu principa „jedan čovek – jedan glas“?

Razmišljanja Zapada odavno idu u onom pravcu koji „nedvosmisleno potvrđuje“ da su dejtonska ustavna i zakonska rešenja prevaziđena, te da država koja počiva na etničkim podelama i principima nema nikakvu šansu za ozbiljan društvenopolitički i ekonomski razvoj.  Dakle, dejtonsku Bosnu bi trebalo pod hitno sahraniti i, umesto toga, izgraditi novi ustavnopravni sistem, koji će se zasnivati na „demokratskim načelima“, onakvim kakvi vladaju u većini zemalja Evropske unije.

U ovakvom pristupu budućnosti BiH, Zapad uopšte ne uzima u obzir činjenicu da nijedan od tri naroda, koji žive u okvirima te nasilno međunarodno priznate države, ne želi da živi u zajednici sa druga dva naroda. Ma koliko neko želeo da utera muslimane („Bošnjake“), Srbe i Hrvate u isti tor, takva želja teško da će u BiH naići na plodno tle. Bosna i Hercegovina ipak nije Švajcarska, niti bi to mogla da postane u nekom doglednom vremenskom rasponu.

Nažalost, iako postoje određeni glasovi na Zapadu, koji  smatraju da bi podela Bosne i Hercegovine na tri nove samostalne države bilo razumno rešenje, takvi stavovi nemaju mnogo izgleda na uspeh. A zašto je to tako? Da li se NATO zemlje uistinu zalažu za razvoj demokratije u ovoj malenoj (veštačkoj) balkanskoj državnoj tvorevini? Ili imaju sasvim druge motive, koji ih teraju da ne odstupaju od projekta „jedinstvene Bosne“?

Pre nešto više od godinu dana, jedan od ključnih američkih eksperata za Balkan i agent CIA, Danijel Server, donekle je objasnio takvo žestoko zalaganje Zapada na opstanku Bosne i Hercegovine. Naime, on je u septembru 2012. godine, u razgovoru sa svojim kolegama, pokušao da objasni zašto Republika Srpska ne može da bude nezavisna država.

Da Vas podsetimo:  Vojska umesto da čuva zemlju i narod, progoni svinje

„Nezavisnost RS neizbežno bi dovela do podele Bosne na tri dela. Južni delovi kojima dominiraju Hrvati takođe bi se otcepili od Bosne, što bi ostavilo ono što moje kolege iz Stejt departmenta nazivaju „neodrživim ostatkom islamske države koja bi postala podloga za iranski terorizam“, naglasio je tada Server.

A još ranije, pre gotovo dve godine, Danijel Server je pokušao da objasni razloge zbog kojih su u ratovima na Balkanu (1992-1995) Sjedinjene Američke Države stale na stranu muslimana u BiH. Prvi razlog je bio pomalo idealistički, sa željom da se očuva „multietnička demokratija“, ali i da se spreči „etničko čišćenje“ i „genocid“, koji su uglavnom „činile snage VRS i HVO“. Drugi, reklo bi se, daleko važniji razlog, bio je taj da se spreči stvaranje islamske države u Evropi, koja bi delovala na platformi „iranskog terorizma“1).

Isti američki „ekspert“ za Balkan (i ostatak sveta) juče se ponovo oglasio na svom blogu, gde se jasno zalaže za uspostavljanje (u BiH) „demokratskog principa“ savremenog sveta, koji glasi: „Jedan čovek – jedan glas“. Danijel Server nije bilo ko, jer se njegovo viđenje stvarnosti na Balkanskom poluostrvu u Beloj kući uzima veoma ozbiljno. Zapravo, moglo bi se reći, da će SAD administracija sigurno postupiti u skladu sa Serverovim balkansko-političkim analizama, onako kako je to činila i do sada (govor Viktorije Njuland 13. novembra 2013) 2).

Interesantno je da će Zapad sada pokušati da iskoristi presudu „Sejdić-Finci“3) Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, da bi nametnula Republici Srpskoj dalju centralizaciju Bosne i Hercegovine. U stvari, očigledno je da će Sjedinjene Američke Države, u saradnji sa Evropskom unijom, ubrzo pokušati da slome Republiku Srpsku i da je nateraju da se samoukine, tako što će se utopiti u unitarnu državu Bosnu i Hercegovinu.

Da Vas podsetimo:  Posle Vidovdana

Srpska politika, kako u Republici Srpskoj, tako i u Srbiji, morala bi da bude svesna nove opasnosti koja se nadvila nad Republikom Srpskom i, uopšte, nad srpskim narodom. Odgovor se mora tražiti odmah, i to na onim stranama gde Srbi jedino mogu da potraže određenu zaštitu, a to su Rusija i Kina. Udovoljavanje zahtevima Zapada koštalo je srpski narod gubljenja dostojanstva i smanjenog ugleda na međunarodnom planu. Takav kurs srpskog državnog vrha u poslednjih dvadesetak godina doveo do užasne devastacije privrednih resursa (posebno u Srbiji), a time je ugrozio ne samo opstanak Republike Srpske, nego i Srbije u ovakvoj okrnjenoj formi.

Za www.koreni.rs

P. Petrović


2) Viktorija Njuland: We are also encouraged by the commitments Serbia and Kosovo have made toward long-term reconciliation, under the patient mentorship of EU High Representative Cathy Ashton and with the full U.S. backing. This process needs our continued support so that both countries achieve their goal of integrating fully into European structures. In another positive development, President Aliyev of Azerbaijan and President Sargsian of Armenia will meet later this month for the first time in almost two years. They have it in their power to launch comprehensive settlement talks, and we urge them to be bold and creative. And in Bosnia-Herzogovina, it is well past time for leaders to demonstrate courage and vision – to move past petty power interests to build a modern, unified nation worthy of the talents and aspirations of all three communities. But if these leaders continue to block the country’s path to EU and NATO membership, Bosnia’s international partners, including the United States, should reevaluate our approach.

Da Vas podsetimo:  ALEKSANDAR VUČIĆ I NJEGOVI KAMIONI, AVIONI, MOSTOVI, AUTOPUTEVI I DRUGA ZAMLAĆIVANJA NARODA

like-button.net here

wordpress-themes.org here

 

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime