Jedini sa svih devet šampionskih masters zlatnih titula

1
826

ĐOKOVIĆEV FANTASTIČAN REKORD U SVETSKOJ ATP TRCI MASTER TURNIRA KATEGORIJE 1000

– Šampion nad šampionima – Đoković ispisuje novu istoriju teniskih rekorda osvajanjem svih devet Master titula na turnirima kategorije 1000
– Kad se saberu svi mečevi Đokovića na svih devet Master turnira on je ostvario čak 323 pobede i 72 poraza, a osvojio je ukupno čak 31 Master turnir
– Zašto je Đoković najsvestraniji teniser današnjice?
– Novaku ostalo još samo da postane najuspešniji teniser u istoriji

Jučerašnjim osvajanjem Masters turnira u Sinsinatiju Novak Đoković je postao jedini teniser u istoriji ovog sporta koji je osvojio svih devet Master turnira kategorije 1000. On je u finalu pobedio Rodžera Federera, posle više bezuspešnih pokušaja proteklih godina, sa 2:0 u setovima (6:4, 6:4) u meču bez većih uzbuđenja i tako stigao i do ove Master titule, koja mu je spletom okolnosti godinama izmicala.

Naravno, ova titula donela je Novaku Đokoviću posebnu radost i uzbuđenje, znatno veće od njene realne vrednosti, jer je označila jedinstven podvig u svetu tenisa!

U 28 godina dugoj istoriji ovih turnira (osnovani 1990. godine) ovih elitnih takmičenja u teniskom ATP karavanu nikom to do sada nije pošlo za rukom. A i prema sadašnjem odnosu snaga u vrhu svetskog tenisa, to će vrlo teško u narednim godinama ostvariti neko od najboljih igrača današnjice.

Prvi iz serije ovih, kako iz popularno zovu “ Zlatnih turnira“ – turnir u Indijan Velsu Đoković je osvojio pet puta.

Drugi Master turnir koji se igra u Majamiju Đoković je osvojio čak šest puta (najviše od svih drugih), a na poznatom Master turniru u Monte Karlu trijumfovao je dva puta. Đoković je zatim bio dva puta šampion Masters turnira u Madrudu.

Da Vas podsetimo:  Jedini gost u hotelu u Sijarinskoj Banji: Osećam se kao car Selasije i Tito

Četiri puta bio je najbolji na Masteru u Rimu, a isto toliko i na Rodžers kupu.

Ovaj trofej koji je osvojio juče na Mastersu u Sinsinatiju bio je jedini koji mu je nedostajao, jer je šampionske pehare podizao tri puta na Master turniru u Šangaju, a čak četiri puta na Master turniru u Parizu.

Kad se sve sabere ovakav jedinstveni sportski podvig kandidovaće srpskog tenisera u trku za nauspešnijeg tenisera ove 2017. godine sportistu sveta ove godine, ako nastavi da pobeđuje do kraja godine, što se prema njegovoj trenutnoj formi može realno očekivati.

Isto tako, kad se saberu svi mečevi Đokovića na ovih devet Master turnira on je ostvario čak 323 pobede i 72 poraza, a osvojio je ukupno čak 31 Master turnir.

Samo Rafael Nadal ima osvojena dva više, 33 „zlatna“ Masters turnira. Ali, Nadal nije od ovih devet Mastersa nikada pobedio na čak tri: u Majamiju, Šangaju i Parizu.

Čuveni Rodžer Federer, teniser sa najviše osvojenih Grend Slem titula- čak 20 , osvojio je 27 šampionskih titula na Masters Turnirima, ali nikada nije podigao pehar u Monte Karlu i Rimu.

Radi upoređenja ni Endi Marej sa 14 osvojenih Masters titula nije nikada trijumfovao na Master turnirima u Indijan Velsu i Monte Karlu. A i legendarni nekadašnji as Andre Agasi osvojio je sedam od devet Mastarsa.

Rekorder

Francuski sportski list „L’ Ekip“ je kratak i jasan i pod naslovom : Istorijski Đoković podseća da je srpski teniser jedini igrač ikad koji u riznici trofeja ima:

  • sva četiri Gren slema
  • svih devet Mastersa
  • završni Masters u Londonu i
  • čuvenu „salataru“ u Dejvis kupu.

Izneli smo ocenu da će teško uskoro neko dostići ovaj novi Đokovićev rekord, jer su u pitanju turniri sa vrlo različitim podlogama, od vrlo spore zemljane u Monte Karlu, a slične i u Rimu, do bržih i „super brzih“ betonskih podloga u Indijan Velsu, Majamiju, Šangaju, Parizu…

Da Vas podsetimo:  84 DESETKE NA 84 ISPITA Stefan sa 23 godine završio dva fakulteta!

Malo je igrača koji podjednako dobro mogu da igraju na ovako različitim terenima i u tome je Đoković pokazao da je najsvestraniji teniser današnjice. Igra sa visokim kvalitetom na svim vrstama podloga, što ni Nadal ni Federer nikad nisu mogli. Ta nijansa u njihovim nastupima pravi ovu razliku u kvalitetu igre između ova tri svetska asa.

Utoliko Đoković još nije najuspešniji teniser sa najviše osvojenih Grend slem titula, ali je blizu mogućnosti da ugrozi i taj i druge rekorde. Pod uslovom da ne pretrpi neku težu povredu narednih godina.

NJegov jedini cilj koji još u tenisu nije ostvario i kome može da teži jeste da postane najuspešniji teniser svih vremena. Logično je da on tome teži, jer je to jedan od najvećih motiva koji se postavlja pred ovakvog jedinstvenog i neponovljivog sportskog asa.

Piše: Jovo Vukelić
www.izmedjusnaijave.rs

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime